Back to top

Oxálsav-csurgatás varroa ellen télen - videó

Elkészült magyarul is egy videó arról, hogy miként érdemes egy házi készítésű oxálsav-dihidrátot tartalmazó szert varroa ellen zárókezelés gyanánt alkalmazni. A siker feltétele a fiasmentes család és a minél szorosabban ülő fürt. Vannak hasonló "gyári" szerek, melyek alkalmazása eltérő módon ajánlott.

Ahhoz nem fér kétség, hogy a méhészek egyik legádázabb ellenségével, a varroa atkával való küzdelem télen a leghatékonyabb, mivel ekkor fiasítás mentes a fészek és ezért ilyenkor szükséges elvégezni az úgy nevezett zárókezelést.

Az oxálsav-dihidrát oldat kontakt szerként hat: az oldattal lecsurgatott méhek továbbadják a szert a többieknek.

Ez annál jobban sikerül, minél szorosabban ülnek a méhek a lépeken. Ezért inkább a -5 fokon végrehajtott kezelés jóval hatékonyabb az 5 fokon kivitelezettnél.

Nincs kárára a méheknek, ha akár erős fagyban kezeljük így őket. Viszont a téli méheket csak egyszer kezeljük ilyen módon.

Figyelem: léteznek hivatalos gyártó által készített oxálsavat tartalmazó szerek, melyek használata 5-10 fok C-on ajánlott. Azok esetében feltétlenül olvassuk el a használati utasítást!

A szer 4 hétig vált ki atkahullást. Általában a kezelés utáni 2-4 napon a legerőteljesebb. Egy hét múltán az atkák 80%-a lepotyog. A kezelés hatékonyságát egy hét után ellenőrizhetjük a higiénikus aljon. A higiénikus aljat ezután kivesszük és a méhek nyitott aljjal telelnek.

A kezelés időzítéséhez használjuk a meteorológiai előrejelző oldalakat.

Méhek zárókezelése oxálsav csurgatással
Fotó: Hevesi Mihály

A zárókezelés előfeltételei az oxálsavas csurgatáshoz:

- fiasmentes méhcsalád;

- fürtbehúzódás: minél hidegebb van annál jobban összehúzódnak a méhek, a hatásfok -5 Celsius fokon magasabb mint 5 C fokon. Reggel szorosabban kapaszkodnak össze a méhek.

Figyelem: Az oxál-szublimálás épp ellenkezőleg, akkor hatékony, ha minél lazábban vannak a méhek a fürtben vagyis inkább melegebb időben!

Hozzávalók:

-50 ml-es fecskendő, fecskendőhöz pipetta- vagy csőrrész a pontos adagolás érdekében;

-4 %-os oxálsav-dihidrát cukoroldat: 1 liter desztillált vagy ioncserélt vízhez adjunk 50 gr oxál-dihidrátot és 200 gramm kristálycukrot. A csapvízben előfordulhatnak olyan anyagok, melyek reakcióba lépnek az oxálsav-dihidráttal. Természetesen ez nem minden csapvízre igaz.

- gumikesztyű;

Az eljárás menete:

A kezelés hatékonyságát néhány nap múlva, de legkésőbb egy hét múlva ellenőrizzük. És ezután a tél folyamán már ne háborgassuk a méheket. A másodszori kezelést oxálsav-dihidrát csurgatással nem ajánljuk.

A magyar nyelvű videó a módszerről:

Méhek zárókezelése oxál csurgatással

Ajánljuk még Hevesi Mihály cikkeit a témában: 

A varroa elleni védekezés 7 pontja

Oxálsavval nyáron- tartós hordozó (videó linket is tartalmaz)

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Színes őszi immunerősítők

Elődeink a gyógyuláshoz, szépüléshez vagy éppen a főzéshez is gyakran hívták segítségül a természet gazdag kincsestárát, ami máig kíméletes és olcsó megoldás. Az őszi, színesedő erdőben tett kiránduláskor is sokféle immunerősítő termésre bukkanhatunk.

Kalászosok őszi gyomirtása?

Munícióval látta el azokat a gazdákat az FMC-Agro Hungária Kft. akik bekapcsolódtak az elsősorban növényvédelmi kérdéseket boncolgató online konferenciába. Így kerültek terítékre az őszi kalászosok, a kukorica, a napraforgó vagy éppen a repce.

Segítséget kérnek a méhek és a gazdák nevében

Európai polgári kezdeményezés indult az „életigenlő, beporzóbarát mezőgazdaság” érdekében. A szervezők szerint most kell rávenni az Európai Uniót, hogy csak olyan mezőgazdaságot támogasson, ami megvédi a méheket. Ennek érdekében nemzetközi petíciót indítottak és kérik, minél többen írják azt alá.

Gombásszunk januárban!

Szeretne télen is gombát szedni az erdőben? Ez nem lehetetlen, mert fafülgombát még januárban is találunk. Ez a gomba elsősorban a kínai fogásokból ismert, de Magyarországon is bőségesen megtalálható.

A méhészeknek is megterhelő volt az elmúlt időszak

A tavalyi év mindenki számára rendkívüli megpróbáltatásokat hozott, a koronavírus-járvány az egész társadalomra és a gazdaság minden szektorára hatással volt és következményei még sokáig velünk lesznek. A méhészeknek is megterhelő volt ez az időszak, de nem állhattak le a mindennapi teendők.

Az EU Zöld Megállapodás lehetséges hatásai a takarmányiparra

Az EU Zöld Megállapodás az unió gazdaságának minden ágazatát érinti, beleértve az állatok takarmányozását is. Hivatalosan „új növekedési stratégiának nevezik, amely az uniót modern, erőforrás-hatékony és versenyképes gazdasággá alakítja át, ahol 2050-ig nincs nettó üvegházhatású gázkibocsátás, a gazdasági növekedés elválik az erőforrás-felhasználástól, és senki és egyetlen régió sem marad le.”

Méhegészségügy: csekély összegű helyett átmeneti támogatás

Az egyes agrártámogatások keretösszegét és támogatási formáját érintő módosításokról szóló 65/2020. (XII. 17.) AM rendelet alapján, 2021-ben a méhegészségügyi csekély összegű támogatás igénybevétele helyett, méhegészségügyi átmeneti támogatás igénybevételére nyílik lehetőség 2021. február 1. és 2021 március 1. között.

Emberi fogyasztásra alkalmas a lisztbogár lárvája - hivatalosan is

Az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerdán közreadott véleménye szerint emberi fogyasztásra alkalmasak a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájából készített élelmiszerek.

Fertőtlenítési útmutatóval segíti az állattartókat a Nébih

Fertőtlenítési útmutatót állított össze az országos főállatorvos megbízásából a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A kiadvány célja, hogy megkönnyítse az állattartó telepek tulajdonosai számára az állatok egészségének megőrzését a fertőtlenítéshez szükséges lépések számbavételével.

Új évi növényvédőszer-újdonságok

Az idén három új növényvédő szert vezet be a Syngenta. Az Amistar Prime a kalászosok gombás betegségei, az Orondis Ultra szőlőperonoszpóra ellen hatékony készítmény, a Force Evo pedig talaj­fertőtlenítő és teljes értékű startertrágya kombinációja. Utóbbit elsősorban csemegekukorica és hibrid kukorica, illetve burgonya termesztéséhez ajánlják, hangzott el a cég online bemutatóján.