Back to top

Oxálsav-csurgatás varroa ellen télen - videó

Elkészült magyarul is egy videó arról, hogy miként érdemes egy házi készítésű oxálsav-dihidrátot tartalmazó szert varroa ellen zárókezelés gyanánt alkalmazni. A siker feltétele a fiasmentes család és a minél szorosabban ülő fürt. Vannak hasonló "gyári" szerek, melyek alkalmazása eltérő módon ajánlott.

Ahhoz nem fér kétség, hogy a méhészek egyik legádázabb ellenségével, a varroa atkával való küzdelem télen a leghatékonyabb, mivel ekkor fiasítás mentes a fészek és ezért ilyenkor szükséges elvégezni az úgy nevezett zárókezelést.

Az oxálsav-dihidrát oldat kontakt szerként hat: az oldattal lecsurgatott méhek továbbadják a szert a többieknek.

Ez annál jobban sikerül, minél szorosabban ülnek a méhek a lépeken. Ezért inkább a -5 fokon végrehajtott kezelés jóval hatékonyabb az 5 fokon kivitelezettnél.

Nincs kárára a méheknek, ha akár erős fagyban kezeljük így őket. Viszont a téli méheket csak egyszer kezeljük ilyen módon.

Figyelem: léteznek hivatalos gyártó által készített oxálsavat tartalmazó szerek, melyek használata 5-10 fok C-on ajánlott. Azok esetében feltétlenül olvassuk el a használati utasítást!

A szer 4 hétig vált ki atkahullást. Általában a kezelés utáni 2-4 napon a legerőteljesebb. Egy hét múltán az atkák 80%-a lepotyog. A kezelés hatékonyságát egy hét után ellenőrizhetjük a higiénikus aljon. A higiénikus aljat ezután kivesszük és a méhek nyitott aljjal telelnek.

A kezelés időzítéséhez használjuk a meteorológiai előrejelző oldalakat.

Méhek zárókezelése oxálsav csurgatással
Méhek zárókezelése oxálsav csurgatással
Fotó: Hevesi Mihály

A zárókezelés előfeltételei az oxálsavas csurgatáshoz:

- fiasmentes méhcsalád;

- fürtbehúzódás: minél hidegebb van annál jobban összehúzódnak a méhek, a hatásfok -5 Celsius fokon magasabb mint 5 C fokon. Reggel szorosabban kapaszkodnak össze a méhek.

Figyelem: Az oxál-szublimálás épp ellenkezőleg, akkor hatékony, ha minél lazábban vannak a méhek a fürtben vagyis inkább melegebb időben!

Hozzávalók:

-50 ml-es fecskendő, fecskendőhöz pipetta- vagy csőrrész a pontos adagolás érdekében;

-4 %-os oxálsav-dihidrát cukoroldat: 1 liter desztillált vagy ioncserélt vízhez adjunk 50 gr oxál-dihidrátot és 200 gramm kristálycukrot. A csapvízben előfordulhatnak olyan anyagok, melyek reakcióba lépnek az oxálsav-dihidráttal. Természetesen ez nem minden csapvízre igaz.

- gumikesztyű;

Az eljárás menete:

A kezelés hatékonyságát néhány nap múlva, de legkésőbb egy hét múlva ellenőrizzük. És ezután a tél folyamán már ne háborgassuk a méheket. A másodszori kezelést oxálsav-dihidrát csurgatással nem ajánljuk.

A magyar nyelvű videó a módszerről:

Méhek zárókezelése oxál csurgatással

Ajánljuk még Hevesi Mihály cikkeit a témában: 

A varroa elleni védekezés 7 pontja

Oxálsavval nyáron- tartós hordozó (videó linket is tartalmaz)

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Alzheimer és vércukorszint: éhezés a túlkínálat ellenére

Az orvostudomány jelenleg az inzulinrezisztenciát okolja az Alzheimer betegek megnövekedett számáért. A feldolgozott ételek fogyasztása tetemes mennyiségű cukor-, zsír- és gluténtartalmuk miatt komoly egészségügyi kockázatot jelentenek az emberi test számára.

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) az MTI-vel.

A legrosszabb lefekvés előtti ételek, amelyek növelik az inzulinrezisztenciát és lassítják az anyagcserét

Vannak bizonyos ételek, amelyeket nem szabad reggel fogyasztani a fogyás érdekében, de sokan nem veszik figyelembe a vacsora hatását, pedig néhány étel lelassítja az anyagcserét és növeli az inzulinrezisztenciát.

Mi köze az inzulinnak a zsírégetéshez? Inzulin jelenlétében nincs zsírégetés?

Az inzulin optimális esetben akkor van jelen a szervezetben, amikor feltétlenül szükséges. Jól is van ez így, mert egy különlegesen erőteljes hatású vegyületről van szó, ami kis mennyiségben létfontosságú, nagyobb adagban viszont rengeteg gondot okoz (pl.: fokozza a gyulladást és alaposan belekutyul a hormonrendszerbe).

A két legjobb magas fehérjetartalmú élelmiszer a derékbőség csökkentésére

A mindennapi fehérjefogyasztás az egyik legjobb módja annak, hogy elérjük fogyókúrás céljainkat. A fehérje egyike a három fő makrotápanyagnak, amelyre a szervezetnek szüksége van a megfelelő működéshez. Ha pedig fehérjével helyettesítjük a zsírt és a szénhidrátokat, megfékezhetjük az éhségérzetet, megfelelő tápanyagot adhatunk a testünknek, és felpörgethetjük az anyagcserénket a zsírégetés érdekében.

Borjúkorban dől el a tehénkori egészség!

Az Eurofins Vetcontrol legutóbbi online szemináriumán Vass-Bognár Barbara azt elemezte, hogy a borjú- és növendékkori stressz hogyan befolyásolja a tehenek későbbi életteljesítményét.

Méregtelenítés?! - Szükséges, vagy csak marketing fogás?

A testbe nap mint nap bekerülnek nem oda illő anyagok, de számos mérgező anyag keletkezik a helytelenül lezajló emésztés közben is. Szervezetünk többnyire fel van készülve a salakanyagok hatékony eltávolítására. Összehangolt, több szinten zajló munkamegosztásban törekszik fenntartani az egészséges egyensúlyát, és elvégezni a tisztogatást.

Ezt tehetjük a magzat egészsége érdekében: folsav vagy folát?

A velőcsőzáródási zavart nem a folsav hiánya okozza, mint ahogy az orvostudomány eddig sejteni vélte. A probléma ennél kissé összetettebb, de legalább már ismerjük az okát, a folyamatát és a megelőzésének módját.

Hasznos fonálférgek a kertészetben

Január második felétől meglepő módon több telefonhívást is kaptam, amiben segítséget kértek a gazdálkodók. Egy apró, „pajorszerű” kártevőre panaszkodtak a szamóca és a cserepes dísznövények gyökerei között. Meglepődtem, ugyanis számítottam a hívásokra, azonban csak egy hónappal később, február végétől.

5 ok, ami az édesburgonyafogyasztás mellett szól

A batáta ugyanolyan sokoldalúan felhasználható élelmiszer, mint a burgonya, mindössze annyiban különbözik, hogy még több tápanyagot tartalmaz. De milyen előnyei is vannak az édesburgonyának?