Back to top

13 éves juhtartó - saját vállalkozással

Délnyugat-Angliában, Dorset megyében él egy fiú, akinek egészen kis kora óta vágya volt, hogy állatokat tarthasson, az álomból pedig nem is olyan sokára valóság vált. Will 12 évesen kezdett juhokat tartani, s szépen lassan saját vállalkozást épített ki.

Egy angol fiú, bizonyos William Banham tavaly, mindössze 12 évesen döntött úgy, hogy juhtartással kíván foglalkozni, mégpedig önállóan. E gondolat már kis kora óta érlelődött benne: noha nem gazdálkodói családból származik, 6 éves korától kezdve gyakorta segédkezett ismerősük gazdaságában, ahol igencsak jól érezte magát, ezért eldöntötte, idővel ő maga is szeretne állatokat tartani.

Éppen ezért jött neki kapóra, amikor a család egyik szomszédja úgy döntött, bérbe adja a birtokához tartozó legelők egyikét. Will beszámolt elképzeléseiről a szüleinek, akik szívesen támogatták őt, így nem sokkal később már a saját, nyolc juhból álló nyáját nevelgette a szóban forgó területen.

Szorgalmasan etette-itatta és féregtelenítette is az állatait, mielőtt vágóhídra küldte volna őket. A húst, a gyapjút és a bőrt a kezdetektől fogva saját vevőkörén belül tudta értékesíteni.

„Nem ismerek olyat a korosztályomból, akinek saját vállalkozása lenne. A barátaim néha viccelődnek is ezen, de a többségük felnéz rám emiatt” – nyilatkozta büszkén a fiú. Mint mondta, igyekszik minden tőle telhetőt megtenni azért, hogy az állatoknak jó soruk legyen, mielőtt vágóhídra kerülnek.

Édesanyja, Caroline szavai szerint Will minden nap kora reggel kel, s indul ellenőrizni az állatait, amikor pedig a juhok a vágóhídra kerülnek, minden munkafázisnál jelen van. „Az, hogy ilyen fiatalon vált a maga urává, nemcsak a barátokat és a családot, hanem az ügyfélkört is lenyűgözi. A vásárlóknak ráadásul a termékekről is nagyon jó a véleményük” – nyilatkozta Caroline.

Forrás: 
dorsetecho.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Drágulnak az élelmiszerárak

A Takarékbank július 28-án megtartotta szokásos negyedéves AgrárTrend Index elemzői háttérbeszélgetését. A hitelintézet adatai alapján tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az indexértékek kismértékben megint emelkedtek a második negyedévben. A piaci szereplők helyzete főként a baromfi, a szőlő-bor és a szántóföldi növénytermesztés termékpályákon javult.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Többletforrásban részesülnek az állattartók

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető.

„Berúgott” bivalyok hívták fel a figyelmet az illegális itallerakatra

Egy csapat becsípett bivaly leplezett le egy illegális itallerakatot Indiában, miután az állatok ittak a vályújukban lévő vízből. A rend­őrség összesen 101 üveg szeszes italt foglalt le a bivalykarámban, és letartóztatott három farmert illegális alkoholárusításáért Gujarat államban, számolt be a The Times of India.

A családi vállalatok optimistábbak és fejlesztésben is erősebbek

A kis- és középvállalkozások 58 százaléka van családi kézben, mégis ritkán olvashatunk őket vizsgáló kutatásról. A K&H ezért ismételten felmérést készített körükben. Az eredmények alapján a következő 3-5 évben a családi vállalkozások majdnem 80 százaléka számít saját cége növekedésére. Ez jóval magasabb arány, mint a „hagyományos” vállalatok esetében.