Back to top

Öt termék ami nagy eséllyel luxuscikk lesz

Az éghajlatváltozás nemcsak a hőmérséklet emelkedésével a környezeti katasztrófákkal vagy a tengerszint emelkedésével lesz hatással az életünkre. Egyes élelmiszerek a kialakuló hiány miatt luxuscikkekké válhatnak.

Fotó: www.pixabay.com
A globális éghajlatváltozás közvetlen hatással van az élelmiszertermelésre. A hőmérséklet változása, az özönvíz szerű esőzések vagy éppen az aszályok veszélyeztetik az olyan élelmiszerek termesztését és betakarítását is, amelyek jelenleg  a mindennapi életünk részét képezik. 

 A termesztési körülmények megváltozása  a növénybetegségek és a kártevők elszaporodását vonják maguk után, ezeket a  növények  egyre kevésbé tudják majd leküzdeni.  Ez veszélyt jelent, nemcsak a pénztárcánkra, hanem az egész világ lakosságának élelmiszerbiztonságára nézve. 

Jöjjön most öt olyan élelmiszer,  amelyekből az éghajlatváltozás miatt  hamarosan luxuscikk válhat. 

Olajbogyó

Olaszországban, az olajbogyó egyik legfontosabb termőterületén az éghajlat az elmúlt években észrevehetően megváltozott: még nyáron is nagy mennyiségű és tartós esőzéseket, valamint alacsonyabb, 20-25 Celsius fok körüli legmagasabb tapasztaltak. Mindez kedvez  az olíva gyümölcslégy (Bactrocera oleae) szaporodásának. Tojásait az olajfa gyümölcsébe rakja, lárvái pedig kikelésük után az olajbogyókkal táplálkoznak. Képekes a teljes termést elpusztítani. 

Míg korábban a szárazság és a 30 Celsius fok feletti hőmérséklet mellett nem tudtak elszaparodni, mára akadálytalanul terjedhetnek Olaszországban.

Fotó: www.pixabay.com

Kakaó

Az kakaót (Theobroma cacao) főleg Nyugat-Afrikában termesztik. Ghána és az Elefántcsontpart együttesen a világ kakaóbab szükségletének mintegy kétharmadát fedezi. A klímaváltozás azonban itt is észrevehető. Vagy túl sok eső esik, vagy túl kevés. Már 2015-ben a termés 30 százaléka tönkrement a megváltozott időjárás miatt. A növényeket az emelkedő hőmérséklet is megviseli. A kakaófák az állandó 25 Celsius fok körüli hőmérsékletet kedvelik a legjobban, nagyon érzékenyek az ingadozásokra. A kakaó így hamarosan hiánycikk lehet. 

Citrusfélék

A citrusféléket sikeresen termesztik az egész világon. Ázsiában, Afrikában és Amerikában azonban egy ideje a a sárgasárkány kór nevű betegséggel küzdenek.

A kórokozó eredetileg Ázsia forró régióiban okozott problémát, de az éghajlatváltozás és az emelkedő hőmérséklet miatt globális gond lett. 

A betegséget a huanglongbing baktérium (HLB) okozza, amelyet levél bolhák (Trioza erytreae) terjesztenek.  A betegség megelőzhető, de nem gyógyítható. Ha a citrusfélék megfertőződnek, leveleik elsárgulnak,  a hajtások elsorvadnak és néhány éven belül a növény elpusztul.  

Fotó: www.pixabay.com

Kávé 

A kávé az egyik legnépszerűbb ital  - az emelkedő árak ellenére. 2010 óta a terméshozamok az egész világon csökkennek. A bokrokon kevesebb kávébab terem, az ültetvények egy részén a növények legyengültek, betegségek támadják meg. A világ legnagyobb kávétermesztő régiói Afrikában és Brazíliában találhatók. Egy nemzetközi kutatás már  2015-ben megállapította, hogy a nappali hőmérséklet emelkedik, ami az éjszaka folyamán sem hűl le kellőképpen, amint a növények nehezen tolerálnak, mivel a kávénak pontosan erre hőmérséklet változásra lenne szüksége. 

Paradicsom

Európai veteményeskertjének számító spanyolországi Almerìa síkságon mintegy 32 000 üvegház áll, paradicsomot, paprikát, uborkát termesztenek bennük. Szakértők szerint ezen a területen mintegy 180 liter víz szükséges egy kilogramm paradicsom termesztéséhez. Spanyolországban évente összesen mintegy 2,8 millió tonna gyümölcsöt és zöldséget termesztenek. Utóbbi években a gyümölcs- és zöldségtermesztés szempontjából rendkívül fontos téli eső azonban egyre ritkább vagy teljesen hiányzik, egyes helyeken 60 vagy akár 80 százalékkal kevesebb csapadék hull. Hosszú távon ez jelentősen csökkentheti a betakarított termést és ezzel együtt az olyan élelmiszer mint a paradicsom igazi luxuscikké válhat.

Forrás: 
www.mein-schoenergarten.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hét középiskola diákjainak tudatos pályaválasztását segíti a MATE Pest megyében

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) együttműködési megállapodást kötött hét - aszódi, gödöllői, isaszegi és péceli - középiskolával, a diákok tudatos pályaválasztása és továbbtanulásuk elősegítése érdekében.

Rovarok lehetnek a halak megmentői

Szakértők szerint az évszázad közepére nem lesz több hal a tengerekben. Hogy miért? Azt valószínűleg sokan tudják, hogy tányérunkra egyre többször kerül hal, az azonban kevésbé ismert, hogy az óceánokból származó fogás harmadát tápként, hallisztként használják fel.

Holnap tartják az idei Furmint Nagykóstolót

Csaknem nyolcvan kiállító több mint százötven féle, furmintból készült borát kóstolhatja a közönség az idei Furmint Nagykóstolón, amelyet a járványhelyzet miatt nem februárban, hanem csütörtökön tartanak meg Budapesten, a Hagyományok Házában.

Reagált a Bank of England a globális búza- és étolajhiányra

Súlyos ársokkot okozó globális búza- és étolajhiány alakult ki az ukrajnai háború miatt, és az ebből eredő inflációs nyomás nagy része kívül esik a Bank of England monetáris eszköztárának hatókörén - mondta hétfőn a brit jegybank kormányzója.

Kukoricából bankkártya

Az OTP Bank elsők között vezeti be új, növényi alapanyagú bankkártyáját a privát banki ügyfelei számára Magyarországon. Az új kártya gyártása lényegesen környezetbarátabb, mint a hagyományos műanyagból készült kártyáké, tartóssága viszont semmiben nem különbözik ezektől.

Változatos élővilág a Kupi-erdőben

Pápától délre, a várostól tíz kilométerre, a Kupi-erdőben vezet a Tallós Pál Tanösvény. A Bakonyerdő Zrt. által 2003 óta működtetett és tavaly felújított tanösvény egy fájóan fiatalon elhunyt, kivételes ember és szakember munkásságának állít emléket.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Pizza helyett pirog. A római iskolák ukrán menüt vezetnek be a menzákon

A római állami iskolákban ukrán ételeket is felszolgálnak. Ezzel részben a háború elől menekülő gyerekek beilleszkedését könnyítik meg, másrészt az olasz fiatalok megismerkedhetnek a számukra ismeretlen ukrán konyhával.

Három szénhidrát, amit senkinek sem szabadna mérték nélkül fogyasztani

A gyulladás számtalan súlyos egészségügyi problémát okozhat, különösen, ha krónikussá válik. Nem csak fájdalmat okoz, hanem hatással lehet az általános egészségre, szív- és cukorbetegséghez, valamint rákos megbetegedéshez is vezethet. Ezenkívül káros hatással lehet a fogyási céljainkra is, ugyanis a gyulladás az anyagcsere lelassulását okozhatja, mondja Lisa Richards, táplálkozási szakértő.

Polgárőrök közreműködésével tisztulnak meg a Debrecen környéki erdők

A debreceni, illetve a megyeszékhely 15 kilométeres körzetében levő erdőterületeket tisztítja meg a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért.