Back to top

Gigantikus tökök versenye

Nem akadályozta meg a járvány a német óriástök-fanatikusokat, hogy október elején megtartsák a szokásos nagy tökversenyt és kiállítást a ludwigsburgi kastély parkjában. A győztes tök 720 kilogrammot nyomott.

Tökszobrász-kiállítás is mindig kíséri az eseményt (ez a fotó nem az idén készült)
Fotó: Pixabay
A Baden-Württemberg tartományban fekvő ludwigsburgi kastély Blühendes Barocknak nevezett parkjában

hagyományosan egy sor kertkiállítást rendeznek, köztük az őszi tökfesztivált és országos óriástök-versenyt

(illetve óriástök Európa-bajnokságot is, ha éppen nincs pandémia). Maga az országos verseny zárt kapuk mögött zajlott az idén, de a hivatalos súlymérés után azonnal átszállították a kastélykertbe a nevezett példányokat, és ott a közönség megtekinthette őket, számol be róla a Gemüse magazin. Nemcsak óriástököket állítanak azonban ki az őszi show keretében, hanem egyebek között több mint 800 tökfajtával ismerkedhet a közönség, és tökszobor-kiállítás is van, amelynek az idei tematikája a zene volt (elvileg Mikulásig lett volna látogatható a tökkiállítás, de november 20. után bezárt a kert a járványügyi intézkedések miatt, ahogy a honlapjukon olvasható, vagyis a tökmustra volt az utolsó esemény a szezonban).

Az Az ’Atlantic giant’ tökfajta vetőmagjához nálunk is hozzá lehet jutni
Fotó: Pixabay
Ahogy a Gemüse szaklap rövid tudósításában olvastuk,

az óriástök-versenyt egy 720,5 kilogrammos példánnyal nyerte meg Michael Asam,

aki bajorországi gazdaságából szállította a tököt Ludwigsburgba. A második helyezett nem sokkal maradt le, 702,5 kilogrammot nyomott, és Matthias Würsching termesztette Hessen tartományban; a 617,5 kilós harmadik helyezettet pedig Elmar Hubertus szállította saarlandi birtokáról.

Az ’Atlantic giant’ az a tökfajta, amivel ebben a méretkategóriában labdába lehet rúgni, Magyarországon is beszerezhető a vetőmagja. Mindenesetre normál gondozás mellett „csak” 100 kilogrammos terméseket ígérnek a forgalmazók.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tűzszünet vagy békekötés? Közös platformon a németországi áruházláncok és gazdák

Se szeri se száma nem volt mostanában Németországban az áruházláncok elleni gazdatüntetéseknek, mi is beszámoltunk néhány esetről, amikor éjszaka traktorokkal torlaszolták el a logisztikai központok bejáratát valamilyen aktuális sérelem miatt a környékbeli termelők. Ha minden jól megy, akkor ennek most vége szakadhat, és új fejezet nyílhat az agrárium, illetve a kereskedelmi láncok kapcsolatában.

Jelentősen bővül az ökológiai gazdálkodás területe Magyarországon

Világviszonylatban is jelentősnek számít az ökológiai gazdálkodásba vont terület nagyságának bővülése Magyarországon - közölte az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) hétfőn az MTI-vel.

Az FMC bemutatja: új hatású rovarölő szer a kertészetben

A kertészetben nagyságrendekkel hatékonyabb termesztés folyik, mint szántóföldön, egy négyzetméteren 20-50, de növényházban 70-100 kilogramm termést is betakaríthatnak. Nagyon célzottan, hatékonyan kell megvédeni a növényeket a fertőzésektől, és lehetőség szerint javítani az erőnlétüket.

Zöldség-gyümölcs: az egyformák közt is válogat a vásárló

A világon megtermelt élelmiszer egyharmada hulladékként végzi. Az élelmiszerpazarlás nem csupán társadalmi, hanem környezetvédelmi gond is: amikor élelmiszer kerül a hulladékba, akkor a megtermeléséhez, szállításához és csomagolásához felhasznált összes energia és víz is veszendőbe megy. A termelőknek, kereskedőknek egyaránt érdeke a pazarlás mérséklése, és ezért egyre többet tesznek.

A termés negyedét kidobták a drótféreg miatt, ezt nem engedik meg maguknak még egyszer

Kétmillió euró közpénzzel támogatja Ausztria a kutatásokat, hogy ne fordulhasson elő még egyszer olyan mértékű drótféregkártétel a burgonyatermesztésben, mint 2018-ban – számolt be róla az AIZ agrárhír-ügynökség.

Elrajtolt a „Magyarország étele 2021” szakácsverseny

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai partnerségével immár negyedik alkalommal hirdeti meg a „Magyarország étele” elnevezésű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt.

A legújabb tárolási módszerek

A koronavírus-járvány miatt fölértékelődött az élelmiszerbiztonság, aminek egyik fontos tényezője a megfelelő tárolás. Számos módszert dolgoztak ki a gyümölcsök minél hosszabb eltartására, a szabályozott légterű hűtőtárolás az 1950-es évek óta bevált gyakorlat.

Még a hollandokat is megelőzik: a legjobb finn termelők 200 kilónál is több uborkát szednek

Meglepetéssel olvasták a finn kígyóuborka-termesztők, hogy a FAO statisztikája szerint a kígyóuborkát termesztő országok termésátlag szerinti rangsorát Hollandia vezeti négyzetméterenként 68,38 kilogrammal. Finnországban ugyanis nem ritka az éves 200 kilogrammos hozam, így 2019-ben 93,8 kilogramm volt az országos termésátlag, tavaly pedig valószínűleg meghaladta a 100 kilogrammot.

Intelligens metszőrobot

A szórványgyümölcsösök Közép-Európában a fajokban leggazdagabb biotópok közé tartoznak. Az állományok nagy részét azonban a pusztulás fenyegeti, mivel az idős, beteg fák fenntartása épp hogy gazdaságos, a gyümölcsösök túlnyomó többségét nem, vagy nem megfelelően ápolják. Ennek eredményeképpen a fák megbetegszenek, elpusztulnak.

Az első karbonsemleges paradicsom

Az Azura francia-marokkói vegyesvállalat közzétette fenntartható fejlődésről szóló jelentését. Ebben nem más szerepel, mint hogy a csoport egyebek közt szén-dioxid-semleges paradicsommal lép a piacra. Azt tervezik, hogy a vállalás népszerűsítésére erős kommunikációs kampányt indítanak. Márciustól a kereskedelembe kerülő összes terméken feltüntetik az erre utaló logót.