Back to top

Mit nyer a természet egy tűzijáték és petárdák nélküli szilveszteren?

Rengeteg szemét a városi tereken, elhullott madarak a járdákon, menekülő megzavarodott kutyák és macskák a tűzijátékok és petárdák robbanása után - így néz ki a táj a hangos szilveszteri mulatságok után. A világjárvány miatti kijárási tilalom lehetőséget nyújt a természetnek egy kis fellélegzésre.

Furcsán fog befejeződni az idei év. A koronavírus-járvány második hulláma miatti korlátozások bevezetésével a legtöbb önkormányzat Európa-szerte lemondott a pompás szilveszteri mulatságok megszervezéséről. Amellett, hogy hatalmas összeg marad meg az önkormányzati pénztárakban, megkönnyebbülést jelent a természeti környezet számára is.

Először is, mert az újév fogadását nem kísérik hatalmas tűzijátékok, amelyek káros port bocsátanak ki a légkörbe.

A Német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal (UBA) számításai szerint szilveszter éjjelén csak Németországban mintegy 4000 tonna finom por kerül a levegőbe. Ez akár 15 százaléka is lehet az évente az autók által kibocsátott szennyeződésnek.

A levegőbe ártalmas anyagok is kerülnek, például kálium-nitrát, kén, valamint stroncium-, réz- és báriumvegyületek. Az ilyen magas környezeti kockázatok miatt egyre több szó esik a tűzijátékok használatának teljes betiltásáról.

A tűzijátékok nem csak az ártalmas üvegházhatású gázok kibocsátásáról szólnak.

Egy ilyen éjszaka több száz állatot áldozunk fel a tűzijátékok oltárán: a robbanások és villanások megrémítik az állatokat, szorongást, pánikot váltanak ki náluk.

Tavaly egy német állatkertben 30 orangután, csimpánz és gorilla halt meg, miután szilveszter éjjel tüzet okozott egy pirotechnikai eszköz. Lengyelországban tavaly január 1-jén fotók jelentek meg olyan elhullott madarakról, amelyek pánikba estek és nagy sebességgel neki repültek valaminek a tűzijátékok fellövése után.

Most a koronavírus-járvány, a szabad mozgás tilalma és a szilveszteri városi kirándulásokról való lemondás lehetővé teszi a természet számára, hogy az év utolsó napján mély lélegzetet vegyen. Bár sok ember úgy érzi, hogy ezek a korlátozások hátrányosan érintik őket...

Forrás: 
wyborcza.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Biztos, hogy az erdőbe valók?

Az utóbbi másfél évtizedben igen népszerűvé váltak a motoros technikai sportok hazánkban. Olyannyira, hogy gyakorlásuk már a védett és a fokozottan védett területekre is kiterjedt. Veszélyezteti az élővilágot, és mind nagyobb gondot okoz a természet értékeit tiszteletben tartó, megóvni óhajtó csoportok, mint a gyalogtúrázók, a vadgazdálkodók és az erdészek számára.

Az erdő igazi tanítómester

Jung László úgy tartja, az erdő maga az állandó változás. Minden nap más arcát mutatja, más kihívásokat tartogat, és a benne gazdálkodók is ilyen sokoldalúak. Az EGERERDŐ Zrt. korábbi vezérigazgatója a szakmában eltöltött 40 év tapasztalatait felhasználva friss nyugdíjasként sem állt le, folytatja kutatásait, téziseket állít fel, s megdönti korábbi sajátjait.

Az erdő örök, de nem hagyhatjuk magára

Az állami kezelésben lévő erdők jelentős része természetvédelmi oltalom alatt áll. A fokozottan védett, védett vagy Natura 2000 rendeltetésű erdők esetében gazdasági szempontok helyett a természetvédelmi elvárásokat előtérbe helyezve kell meghatározni az erdőkezelés céljait.

Futrinka Fánival Rákóczi erdejében

A Dabas közeli Mántelki erdőtömbben húzódik a Rákóczi erdeje tanösvény. A piros körrel jelölt útvonal autóval először közúton, majd földúton közelíthető meg; a Mántelki erdészház és pihenőnél kezdődik és 7 kilométeren keresztül bemutatja az erdő élővilágát, az erdészek munkáját.

2021 a vasút európai éve, most először

Az EU 2021-et a vasút európai évének választotta, hogy ezzel is népszerűsítse a vonatozást, mint biztonságos és fenntartható közlekedési formát. A vasút nagyrészt villamosított, és ez az egyetlen olyan közlekedési mód, ami számottevően csökkentette a kibocsátásait 1990 óta. Emellett jelentős szerepet játszhat a fenntartható turizmusban is.

Segítséget kérnek a méhek és a gazdák nevében

Európai polgári kezdeményezés indult az „életigenlő, beporzóbarát mezőgazdaság” érdekében. A szervezők szerint most kell rávenni az Európai Uniót, hogy csak olyan mezőgazdaságot támogasson, ami megvédi a méheket. Ennek érdekében nemzetközi petíciót indítottak és kérik, minél többen írják azt alá.

A francia kormány is ösztönzi a közvetlen értékesítést

Mintegy 8000 mezőgazdasági, kertészeti termelő szerepel azon az online felületen, amelyet a helyi gazdák és főként a városlakó fogyasztók egymásra találása céljából indított a francia kormány. A Friss és helyi (Frais et local) nevű honlapon a termékek árusítóhelyeit is feltüntették, hogy mindenki megtalálja az otthonához legközelebbit.

A hermelin lett az Év Emlőse

A hermelint választotta 2021-ben az Év Emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével.

Katonákból lettek gazdálkodók - nem is akármilyenek!

Létezik egy szervezet, mely a mezőgazdaság iránt nyitott, leszerelt amerikai katonáknak nyújt segítséget. A veteránok pályázaton keresztül a többi közt tenyészállatokhoz és járművekhez juthatnak hozzá, illetve különféle képzéseken is részt vehetnek.

A Mitsubishi is beszáll a laborhús piacba

A Mitsubishi Corporation úgy döntött, hogy együttműködik az izraeli Aleph Farms céggel a laboratóriumban termesztett húsok gyártásában és forgalmazásában. Ennek az a célja, hogy Japánban csökkenjen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.