Back to top

Miért színes a here szeme?

A Méhészet szaklap „Olvasóink kérdezik” című rovata lehetőséget biztosít arra, hogy a méhesben tapasztalt furcsaságokra, ismeretlen jelenségekre, vagy akár szaklapunkban olvasott nem ismert fogalmakra válaszokat, magyarázatokat kapjunk. A méhész kérdez, a szakterület szakembere válaszol. Érdeklődő leveleiket várja a Szerkesztőség!

Piros szemű here a kaptáromban!

Egészen a nyár végi hereűzésig jelen voltak méhesem egyes családjaiban a képen látható piros szemű herék. Mindig érdekesebbé tették a monoton méhészeti munkát, tekintetem állandóan őket követte. Nem tudom, mi lehet az oka, hogy ők piros szemmel élik életüket.

Érdekesség, hogy főleg azokban a családokban voltak, melyek a 2019-ben, saját állományomból befogott rajokból származtak.

Egyik telephelyem tavaly megrajzott, befogtam a rajokat és egy helyre pakoltam őket össze, hiszen egységes kezelést igényeltek. Ebben az állományban voltak jelen idén a piros szemű herék. Még sosem láttam ilyet! - írja Rakszegi Gyula.

A genetika rejtelmei

A méhszem színének alakulása a domináns-recesszív öröklésmenet következménye. A domináns szín a sötét. Ez fordul elő leggyakrabban, ezért vad típusnak nevezik. A szemszín árnyalata azonban változhat, lehet piros, sárga, vagy akár fehér is, mint az a képen látható.

Ez a pigmentáció csökkenésének - vagy hiányának -, valamint az összetett szemek alkotóiban lévő kristályok szerkezeti változásának következménye.

Az utóbb említett esetekben a recesszív – a domináns által elnyomott – tulajdonság fejeződik ki látható módon. Azért a heréken látjuk ezt, mert ők csak az anyjuk kromoszóma-állományát örökölték, hiszen megtermékenyítetlen petesejtből fejlődtek.

A sötét színtől világosabb szemű herék nem látnak tökéletesen, így csökkent tájékozódó képességgel rendelkeznek. Kisebb az esélyük a heregyülekező helyekre eljutásra és a nászrepülésre. A fehér szemű herék is látszólag egészségesek, azonban általában csak az első kirepülésig látjuk őket a kaptárban, mivel gyakorlatilag vakok és nem találnak haza.

A nőivarú utódok (dolgozók) kromoszóma-állományának egyik fele az anyától-, másik fele az apától származik. Így, a szemük színe az esetek döntő többségében sötét. Ez alól kivétel, amikor egy világos szemű here párzik egy világos szemszínt is örökítő anyával. Ekkor a nőivarú utódok, valamint a herék fele is világos szemszínű lesz. A fent leírtak alapján látható, hogy ez az eset nagyon ritkán következik be.

Dr. Bónai András

Biológus

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2020/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méhészeknek is megterhelő volt az elmúlt időszak

A tavalyi év mindenki számára rendkívüli megpróbáltatásokat hozott, a koronavírus-járvány az egész társadalomra és a gazdaság minden szektorára hatással volt és következményei még sokáig velünk lesznek. A méhészeknek is megterhelő volt ez az időszak, de nem állhattak le a mindennapi teendők.

Az EU Zöld Megállapodás lehetséges hatásai a takarmányiparra

Az EU Zöld Megállapodás az unió gazdaságának minden ágazatát érinti, beleértve az állatok takarmányozását is. Hivatalosan „új növekedési stratégiának nevezik, amely az uniót modern, erőforrás-hatékony és versenyképes gazdasággá alakítja át, ahol 2050-ig nincs nettó üvegházhatású gázkibocsátás, a gazdasági növekedés elválik az erőforrás-felhasználástól, és senki és egyetlen régió sem marad le.”

Méhegészségügy: csekély összegű helyett átmeneti támogatás

Az egyes agrártámogatások keretösszegét és támogatási formáját érintő módosításokról szóló 65/2020. (XII. 17.) AM rendelet alapján, 2021-ben a méhegészségügyi csekély összegű támogatás igénybevétele helyett, méhegészségügyi átmeneti támogatás igénybevételére nyílik lehetőség 2021. február 1. és 2021 március 1. között.

Emberi fogyasztásra alkalmas a lisztbogár lárvája - hivatalosan is

Az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerdán közreadott véleménye szerint emberi fogyasztásra alkalmasak a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájából készített élelmiszerek.

Fertőtlenítési útmutatóval segíti az állattartókat a Nébih

Fertőtlenítési útmutatót állított össze az országos főállatorvos megbízásából a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A kiadvány célja, hogy megkönnyítse az állattartó telepek tulajdonosai számára az állatok egészségének megőrzését a fertőtlenítéshez szükséges lépések számbavételével.

Kicsi aggyal okos méhek

Az Egyesült Államok egyik tudományos akadémiájának folyóiratában publikáció jelent meg arról, hogy a méhek képesek automatikusan megtanulni a természetes környezetükben gyakorta előforduló események és szenzoros információk statisztikai tulajdonságait. Ezt a képességet mindeddig csak az embernél és néhány magasabb rendű állatnál mutatták ki.

Egyre népszerűbb a legeltető állattartás Hollandiában

A holland tejipari óriás, a FrieslandCampina beszámolója szerint folyamatosan nő a legeltető állattartás a cég partneri körében, az elmúlt évben 0,6% -os növekedést regisztráltak.

Nemesítéssel a szarvasmarha-tuberkulózis ellen

Egy új vizsgálat szerint az olyan betegségek, mint a TB elleni rezisztencia nem szükségszerűképpen korlátozódik egy bizonyos szarvasmarha-fajtára.

Nagy-Britannia a génszerkesztett növények és haszonállatok engedélyezését fontolgatja

Az illetékes minisztérium szerint a génszerkesztéssel létrehozott fajták több előnnyel járnak, például kevesebb gyomirtót kell használni a termesztésükhöz, és a létrehozásuk módja távol áll az erősen vitatott génmódosítástól.

Az etetés különböző módjai

A méhészeti szezon egészében nagyon sok fizikai munkát kíván, ami a legdrágább a költségeink közül, nem beszélve egészségünk megőrzéséről. A saját méhészetemben eddig alkalmazott etetési technológiákat szeretném bemutatni. Remélem, tudok némi segítséget nyújtani tapasztalásaim megosztásával.