Back to top

A méz népszerűsítése barátaink körében 2.

Sok mindenen gondolkoztam az elmúlt pár hétben, karantén ideje alatt. Legfőképpen azon, hogy hogyan lehetne még inkább népszerűsíteni a mézet és ösztönözni az embereket a fogyasztására. Hol máshol tudnánk ezt elkezdeni, ha nem a saját otthonunkban?

Az előző részt itt olvashatja

Barátaimat szívesen szoktam vendégül látni a lakásunkban, és ezeken az alkalmakon mindig megkínálom őket valami általam készített finomsággal, miért ne tehetném ezt úgy, hogy közben az egészségüket próbáljam megőrizni, illetve ösztökélni őket arra, hogy fogyasszanak termelői mézet?

Amellett, hogy elmeséljük nekik, hogy mi minden jóság található a mézben meg is kóstoltathatjuk velük. Kezdeném is egy komplett menüsorral.

Szaklapunk előző számában beszámoltam arról, hogy levesnek ajánlom a különböző gyümölcs krémleveseket, hiszen ezek mindig nagyon jólesnek. Én az eperkrémlevest választottam, melynek elkészítéséhez 3 teáskanál mézet használtam fel. A fő fogásnak kínai szezámmagos csirkemellet készítettem. Az elkészült ropogós bundájú csirkemellfalatkat egyesével beleforgatjuk a mázba, mely mézet tartalmaz.

Desszertnek pedig mézes krémest csináltam.

Mézes krémes

Hozzávalók a lapokhoz:

  • 45 dkg finomliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 3 ek sertészsír
  • 4 ek méz (olvasztott)
  • 1 db tojás (villával felverve)
  • 4 ek tej

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 5 dl tej
  • 100 g búzadara
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 20 dkg baracklekvár

A mázhoz:

(személy szerint ezt a lépést kihagytam, nekem csokoládé nélkül sokkal jobban ízlik)

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg vaj

Elkészítés:

A mézes lapokhoz valókat félkemény tésztává gyúrjuk. Ha még kíván tejet, apránként lehet bele picit tenni. A tésztát rúd formára sodorjuk és négyfelé osztjuk. Mindegyik tésztacipót nagyon lisztezett felületen kinyújtjuk, majd egyesével megsütjük margarinnal vékonyan megkent tepsi hátoldalán 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben. (Sötét zsemleszínűre kell sütni, nagyon gyorsan sül, kb. 6 perc/lappal számoljunk. Azért jó a tepsi hátulján készíteni, mert könnyen le lehet róla csúsztatni.)

Amíg sülnek a lapjaink, a tejet felforraljuk és lassan beleöntjük a grízt, ha megfőtt, keverve kihűtjük. Amikor langyos, hozzáadjuk a cukorral, vaníliás cukorral és tojássárgával habosra kevert margarint.

A tölteléket kettéosztjuk, az első lapra rákenjük a fele tölteléket, a második lapot rátesszük, és megkenjük a lekvárral.

Erre jön a harmadik lap, amire rásimítjuk a krém másik felét, a negyedik lappal borítjuk, amit pedig csokimázzal vonunk be. (A csokoládémázhoz a darabokra tört csokit gőz felett megolvasztjuk, majd belekeverjük a vajat.)

A finom ebéd után még arra is rávehetjük vendégeinket, hogy a délutáni kávéba a cukor helyett mézet tegyenek. Garantált a siker!

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2020/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Színes őszi immunerősítők

Elődeink a gyógyuláshoz, szépüléshez vagy éppen a főzéshez is gyakran hívták segítségül a természet gazdag kincsestárát, ami máig kíméletes és olcsó megoldás. Az őszi, színesedő erdőben tett kiránduláskor is sokféle immunerősítő termésre bukkanhatunk.

Kalászosok őszi gyomirtása?

Munícióval látta el azokat a gazdákat az FMC-Agro Hungária Kft. akik bekapcsolódtak az elsősorban növényvédelmi kérdéseket boncolgató online konferenciába. Így kerültek terítékre az őszi kalászosok, a kukorica, a napraforgó vagy éppen a repce.

A francia kormány is ösztönzi a közvetlen értékesítést

Mintegy 8000 mezőgazdasági, kertészeti termelő szerepel azon az online felületen, amelyet a helyi gazdák és főként a városlakó fogyasztók egymásra találása céljából indított a francia kormány. A Friss és helyi (Frais et local) nevű honlapon a termékek árusítóhelyeit is feltüntették, hogy mindenki megtalálja az otthonához legközelebbit.

Ötmilliárd forintos pályázat indul élelmiszeripari cégeknek

Ötmilliárd forintos pályázat indul hazai élelmiszeripari vállalkozások beruházásainak támogatására - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videójában hétfőn.

Az Aldi 4-8 százalék között emelte a béreket idén

Idén is az inflációt meghaladó mértékben emelte az Aldi az áruházi és a logisztikai munkavállalói bérét, a legtöbb pozícióban legalább 4 százalékkal nőttek a bérek január 1-jétől, de egyes munkakörökben az emelés a 8 százalékot is elérte - közölte az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. hétfőn az MTI-vel.

Tudományos kutatás a fenntarthatóbb környezetért

Az európai országok agrárminisztériumainak részvételével működő Agrárkutatás Állandó Bizottsága (Standing Committee of Agricultural Research, SCAR) idén bemutatta az 5. Előretekintés (Foresight) tanulmányt. Az Agrárminisztérium javaslatára Báldi Andrást, az MTA doktorát is felkérték a rangos nemzetközi szakértői körbe, ami a hazai fenntarthatósági kutatások jelentős elismerése.

A kertészkedők tovább élnek - egy kis növényalkímia...

A hosszú élet „ritka”, de sokan, sokszor kutatták a hosszú élet titkát. És ebben a növények gyakran szerepet kaptak, ami nem véletlen: sok közülük gyógyhatású, másrészt a táplálkozás milyensége nagyban befolyásolja az egészségi állapotot. A szanatóriumoknak általában nagy kertje van, a műtősök ruhája pedig zöld: mindnek köze van a növényekhez, és az egészséghez...

A Mitsubishi is beszáll a laborhús piacba

A Mitsubishi Corporation úgy döntött, hogy együttműködik az izraeli Aleph Farms céggel a laboratóriumban termesztett húsok gyártásában és forgalmazásában. Ennek az a célja, hogy Japánban csökkenjen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

Turistaparadicsom a Mátra szívében

Bár a 964 méter magas Galyatető az ugyancsak a Mátrában található Kékes és Hidas-bérc után csak a harmadik csúcsa hazánknak, mégsem érheti vád, hogy ő lenne a legkisebb királyfi. A tetején trónoló Galya-kilátó teraszáról 360 fokos körpanoráma nyílik: kelet felé a kéklő Bükk, nyugatra a Börzsöny és a Cserhát, északra pedig a szlovák hegyvonulatok láthatók.

Ugrásszerűen nőtt a növényi eredetű élelmiszerek eladása

Egy friss felmérés szerint január első hetében 50 százalékkal több növényi eredetű élelmiszert vásároltak a fogyasztók az Egyesült Királyságban, mint a tavalyi esztendő ugyanezen időszakában. A növekedés hátterében két fő ok áll. Lássuk, mik ezek.