0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

A méz népszerűsítése barátaink körében 2.

Sok mindenen gondolkoztam az elmúlt pár hétben, karantén ideje alatt. Legfőképpen azon, hogy hogyan lehetne még inkább népszerűsíteni a mézet és ösztönözni az embereket a fogyasztására. Hol máshol tudnánk ezt elkezdeni, ha nem a saját otthonunkban?

Az előző részt itt olvashatja

Barátaimat szívesen szoktam vendégül látni a lakásunkban, és ezeken az alkalmakon mindig megkínálom őket valami általam készített finomsággal, miért ne tehetném ezt úgy, hogy közben az egészségüket próbáljam megőrizni, illetve ösztökélni őket arra, hogy fogyasszanak termelői mézet?

Amellett, hogy elmeséljük nekik, hogy mi minden jóság található a mézben meg is kóstoltathatjuk velük. Kezdeném is egy komplett menüsorral.

Szaklapunk előző számában beszámoltam arról, hogy levesnek ajánlom a különböző gyümölcs krémleveseket, hiszen ezek mindig nagyon jólesnek. Én az eperkrémlevest választottam, melynek elkészítéséhez 3 teáskanál mézet használtam fel. A fő fogásnak kínai szezámmagos csirkemellet készítettem. Az elkészült ropogós bundájú csirkemellfalatkat egyesével beleforgatjuk a mázba, mely mézet tartalmaz.

Desszertnek pedig mézes krémest csináltam.

Mézes krémes

Hozzávalók a lapokhoz:

  • 45 dkg finomliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 3 ek sertészsír
  • 4 ek méz (olvasztott)
  • 1 db tojás (villával felverve)
  • 4 ek tej

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 5 dl tej
  • 100 g búzadara
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 20 dkg baracklekvár

A mázhoz:

(személy szerint ezt a lépést kihagytam, nekem csokoládé nélkül sokkal jobban ízlik)

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg vaj

Elkészítés:

A mézes lapokhoz valókat félkemény tésztává gyúrjuk. Ha még kíván tejet, apránként lehet bele picit tenni. A tésztát rúd formára sodorjuk és négyfelé osztjuk. Mindegyik tésztacipót nagyon lisztezett felületen kinyújtjuk, majd egyesével megsütjük margarinnal vékonyan megkent tepsi hátoldalán 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben. (Sötét zsemleszínűre kell sütni, nagyon gyorsan sül, kb. 6 perc/lappal számoljunk. Azért jó a tepsi hátulján készíteni, mert könnyen le lehet róla csúsztatni.)

Amíg sülnek a lapjaink, a tejet felforraljuk és lassan beleöntjük a grízt, ha megfőtt, keverve kihűtjük. Amikor langyos, hozzáadjuk a cukorral, vaníliás cukorral és tojássárgával habosra kevert margarint.

A tölteléket kettéosztjuk, az első lapra rákenjük a fele tölteléket, a második lapot rátesszük, és megkenjük a lekvárral.

Erre jön a harmadik lap, amire rásimítjuk a krém másik felét, a negyedik lappal borítjuk, amit pedig csokimázzal vonunk be. (A csokoládémázhoz a darabokra tört csokit gőz felett megolvasztjuk, majd belekeverjük a vajat.)

A finom ebéd után még arra is rávehetjük vendégeinket, hogy a délutáni kávéba a cukor helyett mézet tegyenek. Garantált a siker!

Forrás: Méhészet