Back to top

Életbe lépett a húsipari dolgozók munkakörülményeiről szóló jogszabály

Az eredeti tervek szerint januártól már a decemberben kihirdetett jogszabály szerint kell foglalkoztatni a vágóhídi dolgozókat Németországban. Többen is alkotmánybírósághoz fordultak, az azonban elutasította a beadványokat, írja az agrarheute.com cikke.

Fotó: Jai79 / Pixabay
Ahogy mi is hírt adtunk róla, decemberben

régóta húzódó ügy végére tett pontot a Bundestag

azzal, hogy elfogadta a húsipari dolgozók munkakörülményeit rendező jogszabályt, vagyis megtiltotta azt a gyakorlatot, hogy a húsipari cégeknél egyes nehéz munkákat alvállalkozók által felbérelt, többnyire kelet-európai brigádok végezzék, átláthatatlan konstrukcióban, egészen más munkavédelmi normák között, mint a cég bejelentett dolgozói.

A decemberben kihirdetett jogszabályt

többen is az alkotmánybíróságon támadták meg az utolsó pillanatban, hogy késleltessék a hatályba lépését,

a karlsruhei testület azonban elutasította a beadványokat, így az eredeti tervek szerint január elsejével hatályba lépnek a rendelkezések (átmeneti könnyítésként a munkaerő-kölcsönzés idén áprilisig, illetve különleges feltételekkel 2024 ápriliságig még megengedett, utána már az sem).

Az alkotmányírósághoz forduló szervezetek – több húsipari vállalkozás, több alvállalkozó, és egy magánszemély, az adatvédelmi rendelkezések miatt többet az alkotmánybíróság nem árult el róluk – úgy vélik, hogy a törvény következtében súlyos, esetenként jóvátehetetlen károkat fognak elszenvedni.

A szektor dolgozóit (is) tömörítő szakszervezet, az NGG ugyanakkor üdvözölte az alkotmánybíróság döntését.

Guido Zeitler, a szakszervezet elnöke szerint az ágazatban alkalmazott több tízezer dolgozó csak profitálni fog az új jogszabályból, a legtöbb vállalkozás pedig már rég felkészült erre – számolt be róla az agrarheute.com.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A széncinegék világa

A széncinegék képesek változtatni kulturális szokásaikon - derült ki egy kutatásból, melyet a Konstanzi Egyetem és a németországi Max Planck Etológiai Intézet kutatói végeztek. A vizsgálatban széncinkék dinamikusan változó populációját figyelték meg.

FAO-magyar együttműködés a fenntartható élelmezésért

A világ élelmezési rendszereinek fenntarthatóvá alakítása nemcsak a FAO számára fontos, hanem összhangban áll a magyar nemzeti érdekekkel is. Erről Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára videokonferencia keretében egyeztetett az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének főigazgató-helyettesével, Vlagyimir Rahmanyinnal.

Napelemek a termőföldeken: Kettős földhasznosítás

A termőföld felelős és fenntartható hasznosításának egyik, az éghajlatváltozás elleni intézkedésekkel is összhangban lévő módja a napelemrendszerek telepítése.

Málta fizet a turistáknak

Azok a külföldi turisták, akik legalább három napot töltenek Máltán, 200 eurós visszatérítést is kaphatnak. A cél, életet lehelni a haldokló turizmusba.

Női gazdák Azerbajdzsánban

A nők 77 százaléka vidéken él Azerbajdzsánban és 32 százalékuk dolgozik a mezőgazdaságban, míg a férfiak között csak 24 százalék ez az arány. A nőknek azonban számos olyan kihívással kell szembenézniük, mint a nemek közötti bérszakadék, a többszörös munkaterhelés és a szociális szolgáltatásokhoz való rossz hozzáférés. Összességében hat órát dolgoznak ingyen naponta, míg a férfiak csak kettőt.

Prezentáció, videós tananyag és élő, online óra a Nébih Oktatási Programjának újdonságai között

Élő, online tanóra „szolgáltatással” és több új, óvodás és általános iskolás korosztályoknak szóló anyaggal is bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja. Az ingyenesen letölthető edukációs tartalmakkal a hivatal mindenkori célja a pedagógusok munkájának segítése és a tanórák színesítése.

Bővíti saját márkás árukínálatát a Spar az idén

Szinte az összes saját márkás árucsoport kínálatát növeli idén a Spar, a tervek szerint csak az élelmiszerek területén több mint háromszáz új cikkel bővíti saját márkás termékeit az áruházlánc.

10 éves mélyponton a marhahúsfogyasztás

Oroszországban tavaly 1,94 millió tonnára esett vissza a marhahúsfogyasztás, mely 3,4 %-os visszaesést jelent az előző évhez képest. A nagymértékű csökkenés legfőbb okát a HoReCa szektor bezárása és a fogyasztók alacsonyabb jövedelme jelenti.

A spanyol szamócatermelők tisztességes árakat követelnek

A gyümölcstermelő gazdák hétfőn tiltakoztak a spanyol Huelva tartományban, tisztességes árakat és tisztességes bánásmódot követelve.

Több millió embernek keserű a csokoládé

A csokoládé iránti globális kereslet növekszik, de a látszólag kedvező helyzet ellenére néhány kakaóbab termelő országban, elsősorban Ghánában és Elefántcsontparton a gazdálkodók mély szegénységben élnek és teljesen elfogadott a gyermekmunka is.