Back to top

Okos marhaistálló: télen fűt, nyáron szárít

Újgenerációs, energiatakarékos, hőszabályzós szarvasmarha istállót álmodtak meg Észtországban.

Illusztráció
A szarvasmarha tenyésztésben a gazdák általában egy télre elválasztják a fiatal állatokat anyjuktól. Észtországban a téli időszak viszontagságai miatt a fiatal borjak lassabban növekednek, ugyanis a szervezetükbe bevitt takarmány nagy részét testhőmérsékletük szabályozására használják fel.

Bár lassabban növekednek, ennek ellenére ugyanannyi mennyiségű üvegházhatású gázok szabadulnak fel belőlük, mint a normál körülmények között tartott társaiknál.

Egyetemi kutatók, valamint agrárszakértők fogtak össze egy ökológiai szarvasmarhatelep szakembereivel, hogy megoldást találjanak a problémára. A projekt során a jelenlegi csúcstechnológiát felhasználva törekedtek arra, hogy minél energiatakarékosabb mechatronikai rendszert alkossanak meg, és ezen felül megtalálják a legpraktikusabb, leggazdaságosabb szerkezeti és műszaki megoldást egyaránt. Rengeteg számítás és teszt vezetett el odáig, amíg sikeresen le nem tudták szimulálni az istállót és hozzáláthattak a kivitelezéshez.

A projekt eredménye a „TARK LAUT” nevet viselő koncepció volt, amely a szarvasmarhák - optimális mikroklíma tartamú istállóban - történő nevelésére szolgál.

A TARK LAUT optimalizálta az épület kialakítását és külső borítását, hogy télen rengeteg napfényt tudjon felvenni és nyáron a napfény akár 80% -át is képes legyen megtartani (850 W / m 2 ).

Télen az 500 m2 alapterületű épület melegen tartja, táplálja, hidratálja és megvilágítja az állatokat, miközben csak 700 kw/h nettó energiát használ fel (átszámítva kb. 25 000 forint havonta). Nyáron az épület 100 tonna szénát szárít 48 órán belül, 200 kw/h nettó energia felhasználásával (24 órán keresztül, ez átszámítva kb. 7 500 forint).

További részletek az ENRD honlapján olvasható

Forrás: 
enrd.ec.europa.eu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Biztos, hogy az erdőbe valók?

Az utóbbi másfél évtizedben igen népszerűvé váltak a motoros technikai sportok hazánkban. Olyannyira, hogy gyakorlásuk már a védett és a fokozottan védett területekre is kiterjedt. Veszélyezteti az élővilágot, és mind nagyobb gondot okoz a természet értékeit tiszteletben tartó, megóvni óhajtó csoportok, mint a gyalogtúrázók, a vadgazdálkodók és az erdészek számára.

Katonákból lettek gazdálkodók - nem is akármilyenek!

Létezik egy szervezet, mely a mezőgazdaság iránt nyitott, leszerelt amerikai katonáknak nyújt segítséget. A veteránok pályázaton keresztül a többi közt tenyészállatokhoz és járművekhez juthatnak hozzá, illetve különféle képzéseken is részt vehetnek.

Marhaművészet az egészségügyi dolgozókért

Az utóbbi években a nebraskai Bridgeportban élő David Schuler „marhaművész” farmer a karácsonyi időszakban a red angus állományát élő műalkotásokká változtatja. Elkészítette már velük-belőlük a farmja billogját, és a beef (marhahús) szót is, amit felhasználtak az USA „Marhahús… ez van vacsorára” elnevezésű fogyasztásösztönző kampányában is.

A "bio" nem úri huncutság

A Balaton-felvidék egyik meseszép kilátással bíró domboldalán Sátormapusztán található portán és környezetében csaknem 30 éve biogazdálkodik egy család. Vallják, jó ez a jószágoknak, a termőföldnek, és a bioélelmiszert fogyasztóknak egyaránt.

Súlyos döntést hozott a John Deere

A John Deere bejelentette, hogy biztonsági okokból 2021. október 31-ig semmilyen mezőgazdasági kiállításon nem vesz részt Európában és a volt szovjet tagállamokban.

Az EU Zöld Megállapodás lehetséges hatásai a takarmányiparra

Az EU Zöld Megállapodás az unió gazdaságának minden ágazatát érinti, beleértve az állatok takarmányozását is. Hivatalosan „új növekedési stratégiának nevezik, amely az uniót modern, erőforrás-hatékony és versenyképes gazdasággá alakítja át, ahol 2050-ig nincs nettó üvegházhatású gázkibocsátás, a gazdasági növekedés elválik az erőforrás-felhasználástól, és senki és egyetlen régió sem marad le.”

Emberi fogyasztásra alkalmas a lisztbogár lárvája - hivatalosan is

Az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerdán közreadott véleménye szerint emberi fogyasztásra alkalmasak a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájából készített élelmiszerek.

Családi gazdálkodás: kedvezőbb adózási rendszer 2.

Jelenleg mintegy 291 ezer személy rendelkezik őstermelői igazolvánnyal, továbbá 23 ezer családi gazdaságot tartanak nyilván, tehát az Országgyűlés által 2020. november 30-án elfogadott és január 1-jén hatályba lépett, a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény a magyar gazdálkodók jelentős hányadát érinti.

Fendt 1100 Vario MT: a legnagyobb traktor, fokozatmentes hajtóművel

A Fendt 1100 Vario MT szériával a német gyártó a gumihevederes járószerkezetű traktorok 511 LE és 673 LE közötti teljesítménykategóriáját fedi le. Ezzel a Fendt 1167 Vario MT a gumihevederes traktorok piacán a legnagyobb teljesítményű erőgép, amely fokozatmentes hajtóművel kerül a piacra.

Amerikai fertőtlenítőrobotokat próbál ki a holland kereskedelmi lánc

A Covid-19 járvány idején különösen nagy figyelem irányul a fertőtlenítésre, többek közt a kereskedelemben is. A holland Ahold Delhaize ultraibolya sugárzással fertőtlenítő robotokat próbál ki két amerikai kereskedelmi központjában. Az Ava Robotics vállalat gépeit ők használják elsőként a világon a zöldség-gyümölcs kereskedelemben.