0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

A vadnyugat szarvasmarhája

A Texas Longhorn már több mint 500 éve része az amerikai kontinens történelmének. Hódítók, felfedezők, indiánok és hadseregek tányérján szerepelt, teherhordó állatokként pedig több kocsit húztak nyugatra, mint bármely más szarvasmarhafajta. Fontos szerepet játszottak a gazdagságban, az egészségben és a mai modern ipar újjáélesztésében.

Újbóli népszerűségüknek és hasznosításuknak köszönhetően a Longhorn szarvasmarhák túlélték a kihalás veszélyét, sőt számuk ismét növekszik.

A jellegzetes hosszú szarvakkal rendelkező Texas Longhorn szarvasmarha ősét eredetileg spanyol telepesek vitték át a nyugati új világba, még Kolom­busz Kristóf idején.

Gazdálkodók hiányában a magukra hagyott állatoknak egyedül kellett megküzdeniük Texas, Arizona és Kalifornia vadonjainak veszélyeivel. Ebből adódóan az évszázados ridegtartás miatt fajtájukból csak a legegészségesebb, legintelligensebb és legerősebb állatok maradtak életben. Az 1500-as években spanyol konkvisztádoroknak köszönhetően terjedt el a mai Észak-Mexikó területén az ősállományt képező „Cuerno Vaca” (szarvastehén) névre hallgató fajta. Az expedíciós utak során a felfedezők nagyszámú csordákat hajtottak magukkal táplálékforrásként, azonban nem egyszer előfordult, hogy néhány állat lemaradt.

Szilaj természetüknek és alkalmazkodóképességüknek köszönhetően a fajta az embertől távol is képes volt túlélni és tovább szaporodni, ezáltal kialakult az első szarvasmarha-populáció Észak-Amerikában.

Később az 1600-as években az angolok Észak-Amerika gyarmatosításával behozták saját marháikat, majd a fajok keveredni kezdtek. A történelmi Texas Longhorn fajta fejlődésének olvasztótégelye Mexikó, Texas és az akkori Louisiana Purchase lett.

Az Észak-Amerikában elérhető fajták sokaságától az különbözteti meg a Texas Longhornt, hogy teljes mértékben emberi segítség nélkül, a természet alakította ki mai alakját. A jószágokra erős lábszerkezet és állóképesség jellemző. Szarvaik hegye közti távolság akár a 2 métert is elérheti. Színe változatos, lehet kékesszürke, sárgás, barnás árnyalatú, fekete, vörös és fehér, világos vagy sötét foltozással.

A bőrön lévő különleges pigmentációnak a nap káros sugaraival szembeni védelemben van szerepe.

A fajtát csak a 19. század közepén kezdték el tenyészteni és megbélyegezni. Az összes akkori szarvasmarhafajta közül csak a Texas Longhorn bírta a hosszú hajtásokat úgy, hogy közben még hízott is. A növekvő hús iránti igény miatt a becslések szerint 1890-ig közel tízmillió Texas Longhornt szállítottak az államokba, beleértve Kanadát is. Az amerikai polgárháborút követően, a bivalyok számának lecsökkenésével a Long­hornok népesítették be a Nagy-síkság pusztaságát. A gazdák északra vitték tenyész­állományaikat, hogy Nebraska nyugati részén, Wyoming, Dakota és Montana gazdag földjein legeljenek.

A romantikus Longhorn-korszak azonban véget ért, miután elterjedési területüket bekerítették és felszántották. Ráadásul a marhahús minőségének „javítása” érdekében gyorsan érő szarvasmarhákat importáltak az Államokba.

A marhafaggyú egyre fontosabbá vált a gyertyák, szappanok gyártásában, mivel azonban a Texas Long­horn nagyon alacsony zsírtartalmú hússal rendelkezett, elkezdték intenzív módon keresztezni más fajtákkal, amelynek az lett az eredménye, hogy az 1900-as évekre a tipikus Longhorn majdnem kiveszett a tenyésztésből. 1927-ben az Egyesült Állomok Kormánya létrehozott egy állami állományt az oklahomai Cache-i Wichita-hegység menedékhelyén, hogy biztosítsák a fajta megőrzését.

Napjainkban a Texas Longhorn marhahús felfutása tapasztalható. A fajta nagy genetikai potenciállal rendelkezik, mely magába foglalja a magas termékenységet, a könnyű ellést, a betegségekkel és parazitákkal szembeni ellenálló képességet, a szívósságot, a hosszú élettartam génjeit.

Szilaj természetéhez hozzátartozik, hogy a szélsőséges legelőterületek durva takarmányanyagait hatékonyabban hasznosítja, mint a többi szarvasmarhafajta.

Alkalmazkodóképességük kiváló, ellenállnak az időjárás viszon­tagságainak. A Texas Longhorn egyedülálló géntartaléka képes biztosítani a marhahúsiparban felmerülő jövőbeli igények kielégítéséhez szükséges genetikai variációkat és rugalmasságot. A keresztezések során az apai vonalakban szívesen használják a robosztussága miatt, valamint a húsminőség növelésének érdekében. Tenyésztése nem csak az USA-ban, Kanadában és Mexikóban felkapott, Európában is egyre szívesebben tartják igénytelenségük, jó szaporodási értékeik és nyugodt jellemvonásuk miatt.

Forrás: Kistermelők Lapja