Back to top

Alapítvány irányítja a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet

A leendő kuratórium tagjai és a rektor online tájékoztatón számoltak be a közös jövőképről, melynek értelmében az egyetem Közép-Kelet-Európa vezető agrár-fókuszú intézményévé válhat az elkövetkező években. A megújulási program során az egyetem számíthat a kuratórium tagjainak sokoldalú szakmai és üzleti-vezetői tapasztalatára és kapcsolatrendszerére.

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez 2021. február 1-jén csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 11 kutatóintézete. A MATE így nem csupán oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik. Az egyetem vagyonkezelő alapítványi fenntartásban működik tovább, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez.

Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a kuratórium elnöke online sajtótájékoztatójukon elmondta:

Sokan alábecsülik az agrárium szerepét, pedig ez egy kiemelt jelentőségű szektor, a magyar GDP több, mint 10 százalékát adja az agrárium és a hozzá kapcsolódó iparágak.

Az elnök hangsúlyozta az alapítvány felállításának kiemelt célja, az oktatás és kutatás terén is úttörő tudásközpont létrehozása, valamint az, hogy a hagyományos agrárismereteken túl erős legyen egyebek mellett a gazdasági, digitális ismeretek átadása is.

Csányi Sándor kiemelte, céljuk rövid távon Magyarország, hosszabb távon a régió, sőt a világ egyik legjobb agrárfókuszú egyetemévé váljon a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem.

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM
A képzésről szólva elmondta, agrárfókuszú képzést terveznek, de olyan kiegészítő – például pedagógiai - képzésekre is lehetőség lesz, amelyek segítségével a végzett hallgatók a vidéki értelmiség bástyái lehetnek majd.

Dr. Nagy István agrárminiszter, kuratóriumi tag kiemelte, hogy el kell oszlatni azt a képet, miszerint az agrárium gumicsizmás szakma, és megmutatni a pályaválasztás előtt állóknak, hogy az agrárpálya innovatív, folyamatosan digitalizálódó, stabil megélhetést és izgalmas kihívásokat kínáló hivatás.

Az agrárminiszter hangsúlyozta, hogy az egyetem kulcsszerepet tölt be az agrárgazdaságban létfontosságú generációváltás folyamatában.

„Az agrár-nemzedékváltás gördülékenyebbé tétele a magyar mezőgazdaság jövője szempontjából alapvető fontosságú.

Hazánk biztonságos élelmiszertermelését veszélyeztetheti, ha a gazdaságok utódlása nem vagy nem megfelelően megy végbe. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy minél több fiatal válassza ezt a pályát, ami nem csupán egy szakma, hanem egy életforma is. Ebben a folyamatban megkerülhetetlen feladat az intézményi megújulás mellett az agrár-felsőoktatás képének széleskörű korszerűsítése” – fejtette ki a miniszter.

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM
Prof. Dr. Bedő Zoltán akadémikus, kuratóriumi tag rámutatott arra, hogy a koronavírus járvány következtében jelentős kutatási pályázati források nyíltak meg Európában és hazánkban is, hogy stratégiailag kiemelt témákban támogassák a K+F+I tevékenységet.

Az egyetem fejlődésének kulcsát a térség más agráregyetemeivel, illetve az ELTE kutatói hálózatával való együttműködés mellett abban látja, hogy a kutatási forrásokat az intézmény minél hatékonyabban használja fel.

  Mindemellett hangsúlyozta a vállalati partnerek bevonásának fontosságát mind az osktatásba, mind a kutatásba.

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM
Prof. Dr. Horn Péter rector emeritus, kuratóriumi tag kiemelte:

az agrárszakma kívánja meg a legsokoldalúbb tudást, így az agrárhallgató a legsokoldalúbban képzett, tudása számos tudományterület vívmányait kell, hogy ötvözze, így ezt kell tanítani is.

A fiataloknak összetett és gyakorlatias képzettséggel kell munkaerőpiacra vagy a családi gazdaságba lépnie, amelyet rugalmasan képesek alkalmazni is.

Horn Péter hangsúlyozta az is, hogy az ország nagy részét lefedő vidéki campusok történelmileg is jelentős szerepet játszottak a vidék fejlesztésében, és a jövőben is jelentősen hozzájárulhatnak a helyi közösségek és gazdaság gyarapításához.

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM
Lázár János kormánybiztos, kuratóriumi tag felszólalásában kiemelte, hogy Magyarország legfontosabb nyersanyaga az édesvíz és a termőföld. Ennek következtében az agrárium és az élelmiszeripar nemcsak a vidékfejlesztés, hanem a nemzeti szuverenitás alappillére is.

A kormánybiztos az egyetem és a kuratórium szerepét abban látja, hogy a cél érdekében megfelelő tudást, készséget és képességet szolgáltasson, valamint biztosítsa a stabil és eredményes vagyongazdálkodást.

Az, hogy az egyetem a térség és Európa legjobbjai közé tartozzon, nemcsak presztízs, hanem nemzetgazdasági és szuverenitási kérdés is.

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM
Dr. Gyuricza Csaba megbízott rektor köszönetet mondott az egyetem közösségének az egyetem átalakításában való részvételért, amellyel hozzájárultak elsőként az integráció zökkenőmentes lefolyásához, majd a szervezeti átalakulás és az új működési modellre való átállás előkészítéséhez.

„Olyan jól képzett szakemberek kibocsátása a küldetésünk, akik képesek az elkövetkező évtizedekben a magyar agrárium és gazdaság erejét és befolyását növelni

– határokon innen és túl. Legyen szó termelésről vagy feldolgozásról, az agrárium a 21. század meghatározó nemzetstratégiai eleme kell, hogy legyen, ezért a célunk sem lehet kisebb, mint hogy 10 éven belül Közép-Európa elsőszámú agráregyeteme legyünk"- emelte ki Dr. Gyuricza Csaba.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/SZIE

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új rektor a Soproni Egyetem élén

Dr. Fábián Attila egyetemi tanárt nevezte ki a Soproni Egyetem rektorává a köztársasági elnök. Áder János államfő 2021. január 13-án Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelenlétében adta át az új rektor 2025. december 31-ig szóló megbízólevelét. Az unikális képzéseknek helyt adó egyetem 2020 őszétől alapítványi fenntartásban működik.

A méhészeknek is megterhelő volt az elmúlt időszak

A tavalyi év mindenki számára rendkívüli megpróbáltatásokat hozott, a koronavírus-járvány az egész társadalomra és a gazdaság minden szektorára hatással volt és következményei még sokáig velünk lesznek. A méhészeknek is megterhelő volt ez az időszak, de nem állhattak le a mindennapi teendők.

Országos Állatvédelmi kerekasztal-beszélgetés sorozatot indított a miniszteri biztos

Fontos beépíteni a helyi tapasztalatokat a megújuló Nemzeti Állatvédelmi Programba - hangsúlyozta a program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos az idei év első kerekasztal-beszélgetését követő sajtótájékoztatón, Győrben.

Csak rosszabb ne legyen! - Válságkezelés a Vajdaságban

A csapadék ideális mennyiségének és eloszlásának köszönhetően, tavaly kiváló eredmények születtek a szántóföldi haszonnövény-termesztésben Szerbiában, és az ország egyetlen tartományában, a Vajdaságban. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy a járvány miatt megugrottak az állami kiadások, ami a mezőgazdaságnak szánt támogatások kifizetésének elhúzódását és az erre fordított összeg csökkentését vonta maga után. A vajdasági gazdaságfejlesztési program azonban a nehézségek ellenére sikeres.

Pótkocsik érkeztek az agráriskolákba

2021. január 11-én és 12-én három új pótkocsit kaptak a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum iskolái az Agrárminisztérium támogatásának köszönhetően.

Az új kockázatkezelési rendszerhez február 1-től lehet csatlakozni

Az Országgyűlés által 2020-ban elfogadott törvényi alapokra építve az időjárási káresemények mellett a gazdasági és piaci jellegű kockázatoknak is kitett mezőgazdasági termelők számára - mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer néven - egy új kockázatkezelési eszközt vezet be a Magyar Államkincstár közreműködésével az Agrárminisztérium.

Quadra, gazda - de ésszel!

Egyre több brit gazda dönt úgy, hogy quad-nyeregbe pattan, a nagy számok törvénye alapján pedig egyre többen pottyannak le onnan - nem ritkán súlyos balesetet szenvedve. Egy neves japán márka úgy döntött, a tettek mezejére lép, és segít megelőzni a bajt. A jelentkezők az EASI nevű, off-road vezetéstechnikai tréningekre specializálódott szervezett kétnapos képzését végezhetik el.

A Hungarikum Bizottság támogatta a kuvaszt népszerűsítő könyvet

Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a Hungarikum Bizottság támogatásával. Ebből az alkalomból beszélt a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos hétfőn, sajtótájékoztatón. V. Németh Zsolt leszögezte, hogy az Agrárminisztérium többféle módon is támogatja a magyar kutyafajták egyedszámának bővülését.

Négyezer milliárd forint támogatást fordít a kormány a magyar vidék fejlesztésére

A kormány a Közös Agrárpolitika vidékfejlesztési pillérén keresztül történelmi léptékű forrást, 4.265 milliárd forintot fordíthat a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére 2027-ig – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Animációs tananyagsegédlet az erdősítésekről

Tíz kisfilmből álló animációs tananyag készült az erdészeti szakközépiskolák tanulói számára. Az Ásotthalmi Bedő Albert Alapítvány megbízásából, az Agrárminisztérium támogatásával született sorozat az erdősítés témáját dolgozza fel. A videók hasznos eszközt jelenthetnek nemcsak a szakközépiskolások és pedagógusok, hanem a magánerdő-tulajdonosok és gazdálkodók számára is.