Back to top

Díszbaromfik minden méretben - Hobbiból kiegészítő jövedelem

A koronavírus-járvány okozta bezárkózás előhozta az emberekben rejlő hobbikertészt és a baromfitartót is. Utóbbira Takács Attila siófoki díszbaromfi-tenyésztő hívta fel a figyelmünket, akinek elmondása szerint soha ennyien nem keresték sem a tojást, sem a napos vagy előnevelt csirkét, mint idén.

Részletes fotógalériánkat ide kattintva találja.

Ha azt halljuk: baromfitenyésztő, auto­matikusan hatalmas méretekre, többezres állományra és broiler csirkékre gondolunk. Pedig a tenyésztést lehet kicsiben is űzni, csak meg kell találni a megfelelő piaci rést. Vagy mondjuk, a monori kisállatbörzén bele kell szeretni egy selyemtyúkba,

majd egyszer csak azon kapja magát az ember, hogy különféle tyúkfajtákat tart szépségükért, törpéket ugyanúgy, mint óriásokat.

Aztán a következő pillanatban már meg is történt a „baj”, jönnek a költőpárok, az igazán szép kakasunk mellé 5 szép tyúk társult, az újabb börzéken már kiállítóként is részt veszünk – újabb csodás fajták, újabb ólak. Aztán egyszer csak egy barátunk megajándékoz két gyöngytyúkkal, és akkortól ők lesznek a kedvencek.

Ugyan volt a nagymamánál baromfiudvar, ám valahogy az előbb leírtak szerint lett Takács Attilából is tenyésztő. Leginkább azért, mert miután 2012-ben megvette első kedvenceit, hamar rájött, hogy a szépségük másokat is elbűvöl, és a tojást nemcsak megenni, hanem keltetni is érdemes. Így lett kórházi fizetést kiegészítő jövedelemforrás a hobbiból. Mert Attila azóta is hobbiként tekint a madarak tartására, bár az elmúlt pár év során a korai kedvenceitől megvált, új kedvenceket talált.

Volt, amelyiknek a szépsége fogta meg, mások inkább a tartásuk miatt kerültek a családi ház kertjében található madárházak egyikébe.

Fotó: Csatlós Norbert
Több tyúkól sorakozik náluk a kertben, mert Attila a különféle baromfikat nem egy helyen tartja, ahogy az egy klasszikus tyúkudvarban lenne, mondván, nincs szándékában keresztezni a fajtákat.

1 kakas és 5 tyúk szálláshelye házilag

Felhasználható anyagok:

  • Ólhoz: OSB-lap, deszkák, cserépléc, a tetőre kátránypapír
  • Kifutóhoz: fa oszlopok, cserépléc, úgynevezett csirkeháló, hullámlemez vagy polikarbonát-lemez

Az ól kb. 1,5 m2 alapterületű és jó 1-1,5 méter magas legyen, a teteje vízhatlan, illetve előny, ha lábakon áll. Ez esetben a madaraknak kell egy közlekedőlétra is. Középtájon helyezzünk el benne egy ülőrudat. Éjszakára legyen az ól zárható! Az ól aljában a szalma egyrészt szigetel, másrészt megkönnyíti a takarítást is. Nem kell a tyúkházat külön szigetelni, elég télen vastagabban szalmázni.

A kifutó mérete kb. 10 m2, a fele hullámlemezzel fedett, a másik fele viszont csak csirkehálóval, mert jót tesz a madaraknak, ha látják maguk fölött a szabad eget.

A kifutóban legyen egy etető és egy önitató. Utóbbi átmérője akkora legyen, hogy az állomány fele egyszerre odaférjen, ez esetben egy 3 literes kúpos önitatóval megoldható.

Egy ekkora helyen hatnál több állatot nem szabad tartani, mert a zsúfoltság a betegségek melegágya.

2020-ról Attila azt mondja, tenyésztőként igazán jónak mondható az év, mert mióta kitört a Covid-járvány, nem tud annyi csibét keltetni, amennyit el ne vinnének szinte azonnal. Merthogy az embereknek megjött a kedvük a baromfitartáshoz. Azt mondja, viszik a csirkéket és a gyöngytyúkokat egyaránt. A kakasokat persze nem lehet eladni, vagy legalábbis nem olyan mennyiségben, mint a tojókat, így aztán a család sok kakaspecsenyét eszik.

Persze ez érthető is, mert a baromfiudvarban – legyenek azok tojásáért tartottak, levágni szántak vagy díszes házi kedvencek, az ideális ivararány 5:1, vagyis öt tojó mellé egy kakas kell.

– Ha az ember tojástermelés gyanánt, vagy megenni tartja az állatokat, akkor nyugodtan lehet minden baromfit egy udvarban vagy nagyobb ketrecben tartani, de ha díszbaromfit tartunk, akkor a különböző fajtákat el kell különíteni – hangsúlyozza Takács Attila. – Én még a mostani kedvenceimet, a gyöngyösök különféle színváltozatait is szeparálva tartom, mivel őket „színre” tenyésztem.

Ha pedig már szóba került a gyöngytyúk, Attila 2 éve kezdett gyöngytyúkokkal foglalkozni. Megtetszettek neki a pöttyös tollazatú, sisakos madarak, azóta pedig már több színárnyalatban is tenyészti őket – a tyúkok egyre inkább kiszorulnak a kifutókból. Egy ismerőstől szerezte meg az első párt, és azóta is csak jó tenyésztői tapasztalatai vannak.

– Nem nagy igényű, ellenálló madarak a gyöngyösök.

Már kicsinek is nagyon szívósak, így könnyű őket tartani, szépek is, de konyhai alapanyagnak is jók – mondja a tenyésztő. A húsuk finom ízű, száraz, kicsit vadmadár jellegű. Tojása is fogyasztható, a szalmonellára kevésbé fogékony, a héja ugyanis hihetetlenül kemény.

Növendékek…
Fotó: Csatlós Norbert

Közismert, hogy a gyöngytyúk nagyon hangos és ijedős, és mindenen elkezd rikácsolni, ami ha úgy tetszik idegesítő, de a másik oldalról nézve viszont mindent jelez: ragadozó madarat, rókát, betörőt… A madár jól repül, ezért vagy rendszeresen kurtítani kell a szárnytollait, vagy fedett kifutóban kell tartani, hacsak nem zavar bennünket, hogy szabad lélekként él a környezetünkben.

Ami viszont nagyon jó dolog, hogy nagy rovarpusztító, így szabadsága a hasznunkra is válhat.

– Ha gyöngytyúktenyésztésbe kezdenénk, vagy bármely díszbaromfi tenyésztésébe, arra figyeljünk, hogy tenyészállatainkat ne egy helyről szerezzük be – figyelmeztet Attila. – A rokonpárosítás rontja az állatok küllemét és általános kondícióját is. Különösen fontos a kakas kiválasztása, rajta múlik ugyanis, hogy a csibék milyen áron lesznek majd eladhatók.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2020/12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A tojás továbbra is alapélelmiszer

A hazai tojástermelés jelen állásának átláthatóságáért a hazai tojásfogyasztásról, a tojás származási hely feltüntetéséről, a ketreces és a szabadtartás arányairól, a tojásárakról, a madárinfluenza-járvány tojástermelésre gyakorolt hatásairól, valamint a pandémia idején zajló export-importról kérdeztük Molnár Görgyit, a Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkárát.

Megkapják a magánállatkertek a pénzügyi támogatást?

A Magyar Állatkertek Szövetsége (MÁSZ) az Agrárminisztérium szakmai támogatásával, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) segítségével létrehozott egy olyan pénzügyi keretet, ami a pandémia miatt 2020. november 11-e óta zárvatartó hazai magánállatkertek megsegítését célozza. Tóth Tibor, a MagánZoo állatkert tulajdonosát kérdeztük a támogatásról és az állatkert fenntarthatóságáról.

Gyenge dollár, erős mezőgazdasági exportpiac?

Az amerikai dollár jelentősen gyengült 2020 márciusa óta, és várhatóan további defláció tapasztalható 2021-ben is. A gyengébb dollár általában versenyképesebbé teszi az amerikai mezőgazdasági termékeket a globális exportpiacon. A globális exportverseny és a devizaárfolyamok változása miatt azonban ez nem minden árut érint egyformán.

Óriási lehetőségek nyílnak a versenyképesség növelésére

A 39. AGROmashEXPO első szakmai programja a Szántóföldi Szakmai Nap volt, mely a Gabonatermesztők Országos Szövetségének szervezésében, számos szakember részvételével foglalkozott az agrárágazat aktualitásaival. Szóba kerültek az idei évben életbe lépő, hiánypótló pályázati lehetőségek, napjaink főbb kihívásai és a hosszú távra szóló fejlesztések lehetséges irányai is.

Malajziában is kitört az afrikai sertéspestisjárvány

Malajzia 3000 vaddisznó és házisertés megsemmisítését tervezi, miután február közepén a borneói szigeten, Sabah államban afrikai sertéspestisjárvány tört ki.

Macskáink örömmel elfogadják az ételt ellenségeinktől is?

Egy kutatás bebizonyította, hogy a macskák egyáltalán nem preferálják jobban azt a személyt, aki pozitívan viszonyul a gazdájukhoz, mint azt, aki negatívan viselkedik velük szemben.

Közzétették a paradicsomos carbonara receptjét Amerikában, az olaszok kiakadtak

A New York Times közölte a carbonara receptjét, amely összetevői között a paradicsom is szerepel. Emellett több más hozzávalót is felcseréltek az olaszok hagyományos tésztaételben. A recept mélyen felháborította az olasz szakácsokat és a carbonara rajongókat. Az olasz gazdákat tömörítő szervezet közleményt adott ki.

Győr-Moson-Sopron megyét is elérte az ASP miatti korlátozás

Az elmúlt hetekben újabb területen, ezúttal Dunaalmás külterületén elhullottan talált hat vaddisznó mintájában mutatta ki az ASP vírus jelenlétét a Nébih laboratóriuma.

Innovatív megoldások a kiváló minőségű sertéshús előállításáért

Magas biológiai értékű sertéshús előállítására csaknem kétmilliárd forintos uniós és hazai támogatásból négyéves projektet zárt le a Bonafarm Csoporthoz tartozó Bóly Zrt., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kaposvári campusa, valamint a Debreceni Egyetem által létrehozott konzorcium a Széchenyi 2020 program keretében - közölték a konzorcium tagjai kedden az MTI-vel.

Hortobágyi idill: így telnek az 50 évvel ezelőtt élt bikák utódainak mindennapjai

Végéhez közeledik a magyar szürke szarvasmarhák ellési időszaka a Hortobágyi Nonprofit Kft. állattartó telepein, melyek egyik legnagyobbján, a kungyörgyi telepen tettünk látogatást. Itt, a téli szálláshelyen közel 1000 állat éli mindennapjait, köztük azok a borjak is, melyek a cég történelmi jelentőségű, tenyésztési vonalak megújítását célzó kezdeményezése nyomán jöttek világra.