youtube://v/4muTDpv8QSE
Az előző évhez képest idén a szőlőárak magasabbak lettek, amit a boráraknak is követniük kellett ahhoz, hogy a 2021-es év zökkenőmentes lehessen.
Az egyelőre továbbra is nehezen elképzelhető, hogy a vállalkozások kizárólag szőlőtermesztésből képesek legyenek megélni, mert ahhoz vissza kell térni a néhány évvel ezelőtti, magasabb felvásárlási árakhoz.
Az alsó és középső kategóriába tartozó borok árai alacsonynak mondható, évek óta szinte stagnálnak.
Ennek is köszönhető, hogy ezen a területen nem érzékelhető fogyasztás-csökkenés, ugyanakkor a HoReCa-szektorra építő borászatoknál visszaesésekről számolnak be a borászatok.
A szakértők véleménye szerint a pandémia a jövő évi piaci viszonyokra is kiterjed.
Idén azok a fajták voltak a legkeresettebbek, amelyeket a feldolgozók könnyebben tudtak értékesíteni. Ebben az évben is érzékelhető volt, hogy főként piaci szereplőkön múlik, mely fajtákat tudnak értékesíteni.
Az eredmények alapján úgy látszik, a rozék iránti kereslet alábbhagyott. Ugyanez a helyzet az Irsai Olivérrel – sokan nem piacot építenek, hanem csak csatlakoznak egy futó termékhez, néhány vállalkozás sikeres üzletpolitikájához.
A fehérszőlők kapcsán jó minőségről beszélhetünk.
A savakat jól sikerült megőrizni, a betakarítás optimális időben zajlott.
Nem az időjárás határozta meg a szüretet, hanem a szőlő érésdinamikája. Ugyanakkor több borvidékről, a későbbi szüreti időpontok miatt még korai beszélni (pl.: a Tokaji borvidék).
A vörösborok esetében nehéz az évjáratot meghatározni, de az biztosan elmondható, hogy a rozékból kiváló lesz a minőség.