Back to top

„Történelmi” változásra van szükség

Olyan mértékű változásra van szükség a mezőgazdaságban az üvegház­hatású gázok csökkentése érdekében, amely ahhoz hasonlítható, mint amikor a lovat felváltotta a földeken a traktor. Egy friss brit tanulmány, a Farming for 1,5 °C (A mezőgazdaság másfél fokért) azokat a gyakorlati módszereket vette számba, amelyekkel az ágazat hozzájárulhat az éghajlatváltozás mérsékléséhez.

A jelentésből – amelyet a BBC közölt – kiderül, úgy kell csökkenteni az állatállomány által kibocsátott metánt, hogy közben okosabban használjuk a termőföldet és jobban figyelünk a trágyázásra. A tanulmány azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy az elkerülhetetlen fejlesztésekhez pénzügyi támogatást kell adni a gazdáknak.

A skót kormány adatai szerint 2018-ban Skóciában a teljes metánkibocsátás 15%-a a mezőgazdaságból származott.

A következő 25 évben ezt a mennyiséget a negyedére kell csökkenteni, ugyanakkor rugalmasan kell a gazdákhoz hozzáállni, hogy előbb-utóbb mindenki fel tudja venni a változásokhoz szükséges tempót.

Fotó: BNE

A független vizsgálat azt a mindenki számára elfogadható megoldást keresi, amely révén csökkenteni lehet a skót mezőgazdaság károsanyag-kibocsátását.

A kutatásban részt vevő szakemberek között volt mezőgazdasági termelő, tudós és környezetvédő is, a vezetőjük pedig a skót farmerek érdekvédelmi szervezetének, az NFU Scot­land­nak a korábbi elnöke volt. Nigel Miller elmondta a BBC-nek, hogy ha valódi változásokat akar a kormány, akkor sokat kell majd költenie, és nemcsak mezőgazdaságra, hanem például a biodiverzitásra, vagyis a biológiai sokszínűségre is.

A gazdáknak pedig „újfajta gondolkodásmódra” lesz szükségük, nemcsak az élelmiszer-termelés esetében, hanem a szén-dioxid-kibocsátás kezelése során is.

A jelentés 15 pontban sorolja az ajánlásait, amelyek között szerepel egy, az átalakulást irányító csoport létrehozása is.

Élelmiszer-adalékok

Mindenek előtt leszögezik a tanulmány szerzői, hogy egyértelműen meg kell határozni, mit lehet elvárni a skót termőföldtől és a mezőgazdasági vállalkozásoktól, és ennek túl kell mutatnia a választások szabta ötéves politikai ciklusokon.

A tápanyagok és az élelmiszer-adalékanyagok módosításával 30%-kal csökkenteni lehet az állatok emésztése során termelődő igen ártalmas metánt.

Megújuló energiával kell táplálni az elektromos árammal működő modern gazdaságokat, és így egyre kevesebb fosszilis tüzelőanyagra lesz szükség. Azt is javasolják, hogy legyen „multifunkcio­nális” a földhasználat, például ültessenek erdőt az állattartó telepek közelébe, mert a fák csökkentik a légkörben a szén-dioxidot.

Skóciában 2030-ig minden olyan gazdaságban meg kell változtatni a földhasználatot, ahol most fű vagy fa nő a termőterületen.

A jelentés megelőzi a skót kormány frissített, az éghajlatváltozás mérséklésével kapcsolatos tervének nyilvánosságra hozatalát, amelyben ágazatokra lebontva határozza majd meg a kibocsátáscsökkentés mértékét. A dokumentum megjelenése még idén várható, és tartalmazza majd azt az aktualizált előírást, amely szerint a kibocsátást 10 év alatt 75%-kal kell csökkenteni.

Állati jólét

Az üvegházhatású gázok legnagyobb kibocsátói között a mezőgazdaság – a közlekedés és az üzleti világ után – a harmadik helyen áll. Geoff Simm professzor, az edin­burgh-i egyetem mezőgazdaság- és élel­me­zés-biztonsági szakértője, a jelentést készítő testület tagja elmondta, a cél az egyensúly megteremtése, például azzal, hogy integrálják a kérődző állatok tartását és az erdőgazdálkodást, mert így biztosan csökkenteni lehet az üvegházhatású gázok mennyiségét.

„Így olyan rendszert hoznánk létre, amely kevesebb szén-dioxidot termelne, nagyobb lenne a biológiai sokfélesége, és az állatok életkörülményei is javulhatnának”.

Az NFU Scotland jelenlegi elnöke, Andrew McCornick azt kérte a skót kormánytól, hogy hosszú távon köteleződjön el, ezzel segítve a mezőgazdaság szerepvállalását az éghajlatváltozás kezelésében. „Ha továbbra is szeretnénk kiváló minőségű élelmet és vizet fogyasztani, akkor politikai támogatást és tudományosan megalapozott tanácsokat kell adni az ágazatnak.”

Támadják a skót gazdákat

A BBC szakkomentátora ehhez annyit tett hozzá, hogy a skót gazdákat már évek óta hevesen támadják az üvegházhatású gázok kibocsátása miatt, emellett megkérdőjelezik azt is, hogy ami végül az aszalra kerül, azt hogyan állítják elő. Ha megkérdeznénk a farmereket, akkor biztosan azt mondanák, a legtöbben tudják, hogy nagy változások jönnek, viszont senki nem árulta el nekik, hogy mik lesznek ezek.

A jobb hozamokért kütyüket is használó precíziós mezőgazdaság, valamint az új technikák egyenlő feltételeket teremtenek a környezetvédelem és az élelmiszer-termelés viszonyában.

De a gazdák szerint az élelmiszer előállítása már ma sem hoz elég pénzt, így a változásokhoz jelentős támogatásban kell részesíteni a farmereket. A Brexit miatt amúgy is új rendszert kell tervezni, így most a politikusokon a sor, hogy eldöntsék, mennyi pénz lesz a skót választók élelmezésére.

Forrás: 
Kistermelők Lapja/bbc.com
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2020/12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Májinka András: Menekülés

„Gyermekkorom óta életem része volt a természet szeretete, a növények, állatok, tájak megismerése. Szüleimmel sokat kirándultunk, ez azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom. Tősgyökeres alföldiként mindig is vonzottak a hegyvidéki tájak."

A tojás továbbra is alapélelmiszer

A hazai tojástermelés jelen állásának átláthatóságáért a hazai tojásfogyasztásról, a tojás származási hely feltüntetéséről, a ketreces és a szabadtartás arányairól, a tojásárakról, a madárinfluenza-járvány tojástermelésre gyakorolt hatásairól, valamint a pandémia idején zajló export-importról kérdeztük Molnár Görgyit, a Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkárát.

Folyamatos és biztonságos a hazai élelmiszer-ellátás

A koronavírus-járvány harmadik hulláma alatt is folyamatos és biztosított a hazai élelmiszer-ellátás – közölte Nagy István agrárminiszter.

Megkapják a magánállatkertek a pénzügyi támogatást?

A Magyar Állatkertek Szövetsége (MÁSZ) az Agrárminisztérium szakmai támogatásával, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) segítségével létrehozott egy olyan pénzügyi keretet, ami a pandémia miatt 2020. november 11-e óta zárvatartó hazai magánállatkertek megsegítését célozza. Tóth Tibor, a MagánZoo állatkert tulajdonosát kérdeztük a támogatásról és az állatkert fenntarthatóságáról.

A BASF a fenntartható mezőgazdaság érdekében tovább erősíti innovációs csatornáját

A BASF tovább erősíti a fenntartható mezőgazdasági innovációkat célzó kutatási és fejlesztési (K+F) tevékenységeit, amivel segíti a gazdálkodókat abban, hogy megbirkózzanak a környezeti és gazdasági kihívásokkal, továbbá megfeleljenek a fogyasztók fenntarthatóbb módon előállított élelmiszerek iránti igényének.

Faápolási munkák a Sóstói-erdőben

A NYÍRERDŐ Zrt Nyíregyházi Erdészetének munkatársai március első felében a parkerdő leglátogatottabb részein faápolást és száraz ágnyesést hajtanak végre. A tornapálya környékén és a legforgalmasabb utak mentén élő idős tölgy- és akácfákon sok helyen észleltek balesetveszélyes, száraz ágakat, melyeket még a fészkelési időszak kezdete előtt szeretnének eltávolítani.

Gyenge dollár, erős mezőgazdasági exportpiac?

Az amerikai dollár jelentősen gyengült 2020 márciusa óta, és várhatóan további defláció tapasztalható 2021-ben is. A gyengébb dollár általában versenyképesebbé teszi az amerikai mezőgazdasági termékeket a globális exportpiacon. A globális exportverseny és a devizaárfolyamok változása miatt azonban ez nem minden árut érint egyformán.

Enni a jövőben is kell

A világ népesedésének folyamatos növekedése próbatétel elé állítja a mezőgazdaságot. A legfontosabb célok az elérhető, elegendő és jó minőségű élelmiszerek fenntartható előállítása, valamint a termelékenység növekedése.

A magyar gazdákat támadja az Európai Zöld Párt

Újabb támadást intézett a magyar gazdák ellen az Európai Zöld Párt a közép-kelet-európai országok mezőgazdasági rendszerét bíráló 82 oldalas jelentésével – közölte Nagy István agrárminiszter.

Óriási lehetőségek nyílnak a versenyképesség növelésére

A 39. AGROmashEXPO első szakmai programja a Szántóföldi Szakmai Nap volt, mely a Gabonatermesztők Országos Szövetségének szervezésében, számos szakember részvételével foglalkozott az agrárágazat aktualitásaival. Szóba kerültek az idei évben életbe lépő, hiánypótló pályázati lehetőségek, napjaink főbb kihívásai és a hosszú távra szóló fejlesztések lehetséges irányai is.