Back to top

Új helyettesítők a halliszt és a szójadara kiváltására

Rovarliszt felhasználásának lehetősége a gazdasági állatok takarmányo­zásában egyre gyakrabban merül fel mint alternatív fehérjeforrás. Az elmúlt években fokozódott az érdeklődés a rovarliszt takarmányokba keverésére, a szójadara és a halliszt teljes vagy részleges kiváltása céljából. Sorozatunkban most a rovarlisztek takarmányozási értékét vesszük górcső alá.

A rovarlisztek fehérjetartalma magas, fajtól és fejlettségi állapottól függően 35 és 76% között változik, azonban a házilégy bábjának a legmagasabb. Általában magas a rovarlisztek zsírtartalma is (4-50%), a fekete katonalégy és a közönséges lisztbogár lárvájában kiemelkedően magas, bár esetenként kivonják az igen értékes olajat. Nyersrost tartalma szintén széles határok között változik (2-22%), amit elsősorban a kitintartalom határoz meg.

A kitin egy olyan poliszacharid, amely a rovarok kitinvázában található, és kedvező hatást gyakorol az immunrendszer működésére.

Emiatt lehetséges, hogy a baromfitakarmány rovarlisztekkel kiegészülve lecsökkentheti az antibiotikum-felhasználást. A rovarlisztek nagy értékű bioaktív vegyületek forrása lehet, ilyen az immunstimuláló vagy az antimikrobiális hatás.

A korszerű takarmányozásban való felhasználásuk, a szójadara és a halliszt helyettesíthetősége miatt főként a kémiai összetételtől és a táplálóanyag-tartalomtól függ (1. táblázat).

Lényeges kérdés, hogy rovarlisztek összetétele mennyiben tér el a szója- és a halliszttől. Mivel néhány rovar, például a fekete katonalégy lárvája, a házilégy lárvája, a lisztkukac, a selyemhernyó bábja akár 36% olajat is tartalmazhat, ezért a rovarolaj más felhasználhatóságának érdekében zsírtalanítják.

Az így kapott „zsírtalanított” termékek fehérjetartalma kivétel nélkül meghaladja a szójadaráét, de több esetben a hallisztét is. Épp ezért mondhatjuk, hogy a rovarliszt kiváló alternatív fehérjeforrás.

A fehérjetartalom mellett fontos az aminosav-tartalmat is értékelni (2. táblázat).

A korszerű takarmányozásban ma már az aminosav-szükséglet kielégítése a cél. A brojler csirkéknél a legfontosabb limitáló aminosav a lizin és a metionin. A triptofán és a treonin szintén csökkentheti az állatok teljesítményét. A metioninszint minden rovarliszt esetében magasabb, mint a szójadaráé, míg a kéntartalmú aminosavak (metionin + cisztin) szintje alacsonyabb a fekete katonalégy lárvájában, a lisztkukacban, a házi tücsökben, mint a szójában. A lizin szintje viszont alacsonyabb a lisztkukacban és a házi tücsökben, ugyanakkor a fekete katonalégy és a házilégy lárvájában és a selyemhernyóbábban a szójadarával megegyező szint található.

Összességében megállapítható, hogy a rovarlisztek aminosav szintje megfelelő, sőt a legfontosabb aminosavszintek a selyemhernyólisztben és a fekete katonalégy lárvájában még magasabb is, mint a szójában.

Az arginin a baromfifajok számára szintén limitáló aminosavnak tekinthető, ennek szintje minden rovarlisztben alacsonyabb, mint a szójában, így a receptúrák összeállításakor erre tekintettel kell lenni. Más esetben is, amikor az adott rovarliszt valamelyik aminosavból hiányos, szintetikus aminosav-kiegészítésre lehet szükség.

A zsírok (olajok) általában energiahordozóként jönnek szóba, ugyanakkor egyes zsírsavaknak az egészségmegőrző szerepe kiemelkedően fontos. Ebben elsősorban a telítetlen zsírsavaknak, ezen belül is az omega-3 zsírsavaknak, illetve az omega-6/omega-3 zsírsavaránynak van meghatározó szerepe.

Ebben a tekintetben a fekete katonalégy lárváját kell kiemelni, amelyben az alfa-linolénsav magas, és nagyon kedvezően alakul az omega-6/omega-3 arány is. A házilégy lárvája és bábja is kedvező értéket mutat.

Ez az arány a selyemhernyóbábban kimagaslóan jó: 0,8-1,6.

Az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírsavak aránya a lisztkukac, a házi tücsök és a házilégy lárvájában magas (60-70%), míg a fekete katonalégy lárvájában nagyon alacsony (19-37%) (3. táblázat). A selyemhernyólárvában az omege-3 zsírsav aránya nagyon magas, 24%; a szójaolaj ugyanakkor telítetlen zsírsavakban gazdag.

A növényi olajokhoz hasonlóan a rovarok omega-6 zsírsav koncentrációja magasabb, mint az omega-3 zsírsavaké. Úgy látszik, hogy az eperfalevél fogyasztása hihetetlen mértékben megemeli a selyemhernyóbáb omega-3 zsírsav arányát, ami nagyon jó lehetőséget nyújt arra, hogy akár a bábokból kipréselt olaj takarmányba keverésével a hús, a tej vagy a tojás omega-3 zsírtartalmát jelentősen megnöveljék.

Általában a házilégy lárvájában mérték a legmagasabb ásványianyag-tartalmat. Ugyanakkor a kalcium- és a mangántartalom a fekete katonalégy lárvájában a legmagasabb.

Intenzíven termelő baromfiállományokban a takarmány megfelelő kalcium és foszfor szintje, illetve annak aránya fontos a kívánt termelési szint eléréséhez. A fekete katonalégy lárváinak kivételével, amelyekben magas a kalcium (7,6%) és a kalcium/foszfor arány (8,4), a többiben viszont nagyon alacsony (0,2-1,2; viszont kettő lenne az ideális), ezért felhasználásuk esetében szükséges a kiegészítés. Ugyanakkor több rovarlisztben (pl. házilégy lárvája) magas a foszforszint, míg a házi tücsöknek pedig magas a vas- és a cinktartalma.

A fentieken kívül nagyon fontos a rovarok baktériumellenes hatása, amelynek különösen az antibiotikum-használat radikális visszaszorítása miatt lehet kiemelt szerepe.

Sertés és brojler csirkékben az antimik­ro­biális peptidek javítják a növekedési teljesítményt, elősegítik a tápanyagok emészthetőségét és a bél egészségét, valamint pozitívan megváltoztatják a bél mikrobióta összetételét és javítják az immunrendszert.

Szendrő Zsolt, Szendrő Katalin

Kaposvári Egyetem

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2020/12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Katonákból lettek gazdálkodók - nem is akármilyenek!

Létezik egy szervezet, mely a mezőgazdaság iránt nyitott, leszerelt amerikai katonáknak nyújt segítséget. A veteránok pályázaton keresztül a többi közt tenyészállatokhoz és járművekhez juthatnak hozzá, illetve különféle képzéseken is részt vehetnek.

Turistaparadicsom a Mátra szívében

Bár a 964 méter magas Galyatető az ugyancsak a Mátrában található Kékes és Hidas-bérc után csak a harmadik csúcsa hazánknak, mégsem érheti vád, hogy ő lenne a legkisebb királyfi. A tetején trónoló Galya-kilátó teraszáról 360 fokos körpanoráma nyílik: kelet felé a kéklő Bükk, nyugatra a Börzsöny és a Cserhát, északra pedig a szlovák hegyvonulatok láthatók.

Marhaművészet az egészségügyi dolgozókért

Az utóbbi években a nebraskai Bridgeportban élő David Schuler „marhaművész” farmer a karácsonyi időszakban a red angus állományát élő műalkotásokká változtatja. Elkészítette már velük-belőlük a farmja billogját, és a beef (marhahús) szót is, amit felhasználtak az USA „Marhahús… ez van vacsorára” elnevezésű fogyasztásösztönző kampányában is.

A "bio" nem úri huncutság

A Balaton-felvidék egyik meseszép kilátással bíró domboldalán Sátormapusztán található portán és környezetében csaknem 30 éve biogazdálkodik egy család. Vallják, jó ez a jószágoknak, a termőföldnek, és a bioélelmiszert fogyasztóknak egyaránt.

Az EU Zöld Megállapodás lehetséges hatásai a takarmányiparra

Az EU Zöld Megállapodás az unió gazdaságának minden ágazatát érinti, beleértve az állatok takarmányozását is. Hivatalosan „új növekedési stratégiának nevezik, amely az uniót modern, erőforrás-hatékony és versenyképes gazdasággá alakítja át, ahol 2050-ig nincs nettó üvegházhatású gázkibocsátás, a gazdasági növekedés elválik az erőforrás-felhasználástól, és senki és egyetlen régió sem marad le.”

Méhegészségügy: csekély összegű helyett átmeneti támogatás

Az egyes agrártámogatások keretösszegét és támogatási formáját érintő módosításokról szóló 65/2020. (XII. 17.) AM rendelet alapján, 2021-ben a méhegészségügyi csekély összegű támogatás igénybevétele helyett, méhegészségügyi átmeneti támogatás igénybevételére nyílik lehetőség 2021. február 1. és 2021 március 1. között.

Emberi fogyasztásra alkalmas a lisztbogár lárvája - hivatalosan is

Az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerdán közreadott véleménye szerint emberi fogyasztásra alkalmasak a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájából készített élelmiszerek.

Családi gazdálkodás: kedvezőbb adózási rendszer 2.

Jelenleg mintegy 291 ezer személy rendelkezik őstermelői igazolvánnyal, továbbá 23 ezer családi gazdaságot tartanak nyilván, tehát az Országgyűlés által 2020. november 30-án elfogadott és január 1-jén hatályba lépett, a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény a magyar gazdálkodók jelentős hányadát érinti.

A csiga sem fogy

A francia csigatenyésztők számára is nehéz év volt a tavalyi. A koronavírus okozta krízis miatt minden idényjellegű rendezvényt lemondtak, elmaradtak a turisták, becsuktak az éttermek, visszaesett az üzlet – a csigák nagy örömére.

Fertőtlenítési útmutatóval segíti az állattartókat a Nébih

Fertőtlenítési útmutatót állított össze az országos főállatorvos megbízásából a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A kiadvány célja, hogy megkönnyítse az állattartó telepek tulajdonosai számára az állatok egészségének megőrzését a fertőtlenítéshez szükséges lépések számbavételével.