Back to top

Magyar Bor Nagydíj: ahogyan a borszakírók látják

Decemberben már ötödik alkalommal értékelte a Magyar Borszakírók Köre azokat a magyar termelők által készített fehér és vörös - száraz és félszáraz - borokat, amelyeket tagjai az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataik alapján ezekből összeállították a legjobbaknak ítélt „Super 12” listájukat.

Az erre felkerültek közül kiválasztottak egyet-egyet a Magyar Bor Nagydíj 2020 nyerteseiként, amelyek ezúttal a badacsonyi Villa Sandahl Rajnai Rizling Rabbit Periscope és a ménesi Balla Géza Feketeleányka Selection lettek, mindkettő 2017-es évjárat.

Munkában a borszakírók
Fotó: viniczai
Egyedülálló verseny, ugyanis a borszakírók először szavazataikkal rangsorolják az elmúlt öt évjárat olyan borait, amelyek megítélésük szerint

„kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak”,

majd a legtöbb jelölést kapott borokat két bizottságban bírálják.

A 2020-as „Super 12” listán ezúttal összesen 13 borvidék képviseltette magát: a legtöbb borral (4-4) Villány és Szekszárd, valamint Tokaj (3), továbbá Badacsony,  Eger és Mátra (2-2). 

A borok között 18 fajtabor és 6 házasítás szerepelt.

A szőlőfajták, amelyeket a fajtaborok készítéséhez a legtöbbször használtak: Furmint és Olaszrizling (4-4), Cabernet Franc (3) és Rajnai Rizling (2).

A házasítások esetében mindegyikben van Cabernet Franc és Merlot, amelyek mellett még további 6 világfajta és 2 hazánkban hosszú ideje művelt fajta (Kékfrankos, Kadarka) volt megtalálható.

A két listára az alábbi fehér és vörös borok kerültek (ABC sorrendben):

  • Balassa Tokaji Furmint Szent Tamás 2018
  • Barta Pince KVG Furmint-Hárslevelű 2018
  • Demeter Zoltán Boda Furmint 2017
  • Dubicz Mátrai Superior Olasz rizling barrique 2017
  • Figula Öreghegyi Olasz rizling 2017
  • Györgykovács Nagy-Somlói Olasz rizling 2018
  • Kamocsay Ákos Hilltop Prémium Olasz rizling Sós-hegy 2017
  • Késa Birtok Rajnai rizling 2018
  • Kovács Nimród Nagy Eged Furmint 2015
  • Molnár és Fiai Mátrai Chardonnay 2019
  • Pálffy Káli Királyi Olivin Furmint 2017
  • Villa Sandahl Rajnai R. Rabbit Periscope 2017
  • Bakonyi Péter Siklós (Cabernet franc) 2017
  • Balla Géza Feketeleányka Selection 2017
  • Günzer Tamás Bocor Villányi Franc 2017
  • Heimann Családi Birtok Barbár 2017
  • Heumann Pincészet Syrah 2015
  • Kiss Gábor Code (Villányi Franc) 2017
  • Mészáros Pál Ohmerops Cuvée 2017
  • Pannonhalmi Főapátsági Infusio 2017
  • St. Andrea Igazán Egri Bikavér Grand Superior 2016
  • Vesztergombi Kékfrankos Porkolábvölgy 2017
  • Vida Családi Borbirtok La Vida 2016
  • 2HA Szőlőbirtok Courage 2015

A díjak (trófeák és oklevelek) ünnepélyes átadására a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is Debrecenben kerül sor, amikor majd a rendezvény megtartására a járványügyi rendelkezések lehetőséget adnak.

A Magyar Bor Nagydíj két nyertese:

Villa Sandhal

„Az elmúlt években olyan szerencsés helyzetben voltunk, hogy pincészetünk sorra nagyszerűbbnél nagyszerűbb borokat tudott alkotni”

- magyarázta Christer Sandahl. Bízunk benne, hogy a koronavírus okozta drasztikus gasztronómiai helyzet hamarosan véget ér és az utána következő időszakban megnövekedett igény lesz az ilyen jellegű kikapcsolódásra. A szakma részéről minden elismerés kiemelkedő fontossággal bír számunkra, ez a díj különösen fontos visszajelzés, hogy jó irányba haladunk.

A borról: közvetlenül a palackozás után még zárkózott volt, viszont mostanra egészen kinyílt és nagyon kedves, behízelgő arcát mutatja.

Klasszikus, lendületes, mégis koncentrált Rajnai rizling. Citrusos, mangós illat.

Megfelelő egyensúly a lágy, krémesen gyümölcsös ízek és az élénk savak között. Néhány év palackos érlelés előnyére válik, 10 éves koráig mindenképp ajánljuk. Ez a bor tökéletes ötvözete a badacsonyi mikroklímának és talajnak, az elzászi stílusú borkészítési eljárásnak és a svéd elhivatottságnak. Egy modern és attraktív bor azoknak, akik emlékezetes borélményt keresnek.”

Kóstolási élmények: feleségemmel, Gunnellel a 80-as évek közepén kezdtük felfedezni a borok világát. Akkoriban jártuk körül Európa borvidékeit.

Amit csak tudtunk, megkóstoltunk, és csak gyűjtöttük a borokat az autó csomagtartójában. Később az USA-ban es Ausztráliában is szerveztünk hasonló túrákat.

A 90-es években csatlakoztunk tagként a svéd Bor Szövetseghez, a "Munskankarna" - hoz. Itt rendszeresen kóstoltunk borokat és öt taggal elindítottunk egy kóstoló bizottságot, amelyik rendszeresen publikált jegyzeteket svéd boros magazinokban.”

Christer és Gunnel Sandahl

Balla Géza

"A Feketeleányka egy, a Kárpát-medencéből származó kékszőlő fajta. Többek szerint ősrégi román szőlőfajták leszármazottja, ezt azonban genetikai bizonyítékok nem támasztják alá”- hangsúlyozta Balla Géza. A legenda szerint egy ősrégi, dél-erdélyi szőlőfajta, amely nevét Mátyás királyunk híres Fekete seregéről kapta.

A ménesi birtokomon 19 hektáron termesztjük ezt a fajtát. Jó szárazság- és fagytűrő, de érzékeny a különböző fertőzésekre és gombabetegségekre. Bőven terem, ezért fontos a terméskorlátozás.

A legjobb minőséget a 6-7000 kg-os hektáronkénti terméshozammal érjük el.

A sziklás dűlőinken 250-260 g/l cukortartalomból sokszor 15-16 % alkoholtartalmú bor készül. Az alkalmazott technológiától függően készíthetőek könnyed, lágy tanninokkal rendelkező, szép gyümölcsös karakterű, mélyvörös színű, közepes testű és hosszúságú borok, 22-23 °C-on héjon erjesztve 10-12 napig. Amennyiben a héjon erjesztés 15-16 napig 28-29 °C-on történik, a bor színe bíborvörös, érett erdei gyümölcs illatú, íze telt, markáns tanninokkal rendelkezik, szép struktúrájú, bársonyos, valamint hosszú utóízű.

A szóban forgó 2017-es Feketeleányka Selection is ezeket a karaktereket tükrözi.

A bor egy részét 300 l-es hordókban érleltük 16 hónapig, ezután acél tartályban érlelt borral házasítottuk 2 hónappal a palackozás előtt. Nem javasolt az új hordóban történő érlelés. Kiváló beszélgető bor, mely újabb és újabb koccintásra ösztönzi a fogyasztót."

Balla Géza
Fotó: viniczai

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Átadták a 39. AGROmashEXPO Termékfejlesztési díjait

A virtuális kiállítás programjainak sorát a Termékfejlesztési díjak átadása nyitotta meg. A Hazai Termékfejlesztési Nagydíjat idén az Axiál Kft. vihette haza.

Indul a szezon – Növényvédelmi előrejelzés 9. hét

A belvizek a talajok művelhetővé válásához még több tavaszias idő kell, a gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben azonban már bőven akad tennivaló. A legfontosabb feladat most a metszés és a lemosópermetezés.

Versenyben a fás betegségekkel

Az utóbbi évtizedekben mind több korai tőkepusztulás következik be a szőlőkben. A fás betegségek ellen egyelőre nem tudunk növényvédő szerrel védekezni, de más segítséget adhatunk a tőkéknek. Erről szólt a Malagrow Kft. webináriuma, ahol egy új készítményt mutattak be, amely serkenti a szállítónyalábok fejlődését.

Karantén károsítók a szőlőben, avagy mit is jelent a növényegészségügyi zárlat

Az elmúlt évtizedben már megismerkedhettünk a növény­egészségügyi zárlat fogalmával, ennek lényegét nagyjából minden szakmabeli ismeri. A köznapibb kifejezések, például a „borvidék zárlata” azonban számos tévhitnek, rémhírnek adtak táptalajt, így nem árt, ha egy szakfolyóirat hasábjain újra tisztázzuk, mit jelent a bejelentési kötelezettség és a hatósági zárlat.

Széllel szemben

Fa Nándor nevét akkor ismerte meg egész Magyarország, mikor 1985 szeptemberétől 1987 szeptemberéig körbehajózta a Földet Gál József barátjával, saját építésű kis vitorlásukon, a Szent Jupáton.

Márciusban igényelhető támogatás az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez

Az Agrárminisztérium korábbi évekhez hasonlóan idén is vissza nem térítendő támogatást nyújt a szőlőültetvények megvédéséhez. A 240 millió forint éves keretösszegű támogatás március 1. és március 31. között kérelmezhető.

Milyen egy jó borturisztikai helyszín?

Bár az idegenforgalom újraindítását még senki sem látja, a hazai borász szakma nem feledekezhet meg a borturizmusról. Itt van a felkészülés ideje. Egy, a témába vágó webináron a hazai borturizmus három izgalmas helyszínét - Gere Andrea (Gere Attila Pincészete), ifj. Lőrincz György (St. Andrea Szőlőbirtok), Oroszlán Tamás (Tokaj-Hétszőlő) – képviselő szakember véleményével ismerkedhettünk meg.

Merre tart a magyar szőlő fajtapolitika?

Megkezdte munkáját a Szakmaközi Borszőlő Szaporítóanyag Bizottság, amely munkájában a szakterület neves képviselői vesznek részt. Alapkoncepcióként leszögezhető, hogy tevékenységük egy plusz lehetőséget teremt arra, hogy a termékpálya elejéről megközelítve versenyképesebbé lehessen tenni a magyar szőlő-bor ágazatot.

Jelentősen növekedett az innovációs teljesítmény 2020-ban

A 2019. évi 46 pályázat után idén 69 innovációs pályázatot adtak be a Magyar Innovációs Nagydíj felhívásra. Kiemelkedő innovációs teljesítmények születtek a 2020. évben. Összesen kilenc innovációs díjról dönt a bírálóbizottság.

Együnk több szőlőt - védi a bőrt is

A szőlőfogyasztás védhet az UV-sugárzás káros hatásaitól, állapította meg nemrég egy amerikai tanulmány. Az Alabama Egyetem kutatói szerint a hatás a szőlőben található polifenoloknak köszönhető: a kísérleti alanyok kevésbé égtek le az UV-sugárzástól. Sejtszinten pedig kevesebb jelét találták a károsodásnak.