Back to top

Kihívások és lehetőségek a kereskedelemben

A „Szóvetés” című podcastban Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke beszélget vendégeivel. A legutóbbi részek egyikében a kereskedelmi szektor aktualitásai kerültek terítékre.

A szóban forgó beszélgetés elején elhangzott, hogy a 2014-ben megalakított Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) célja leendő tagjai, a kizárólag magyar tulajdonú kereskedelmi vállalkozások érdekeinek képviselete, az őket foglalkoztató problémák feltárása és azok továbbítása volt a döntéshozók irányába.

Győrffy Balázs, NAK-elnök beszélgetőpartnere Neubauer Katalin, a szövetség főtitkára volt, aki elmondta, azt követően, hogy a kormány a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése miatt rendkívüli jogrendet vezetett be és veszélyhelyzetet hirdetett tavaly márciusban, minden korábbinál szorosabb kapcsolatba kerültek a tagjaikkal.

Ezúttal Neubauer Katalin volt Győrffy Balázs vendége
Fotó: NAK

Számos kihívással kellett közösen megbirkózniuk, ugyanakkor a járvány komoly lehetőségeket is jelentett a magyar kereskedők számára.

Tavasszal egyértelműen látszott, hogy a fogyasztók a nagy bevásárlóközpontok helyett szívesebben vásárolnak kisebb és hozzájuk közel eső boltokban, és bár nyáron, a járvány két hulláma között ez némileg megváltozott,

az ősz ismét kedvező lehetőséget teremtett a kisebb kereskedelmi egységeknek.

A kistelepüléseken megjelent egy új, korábban inkább távolabbi és nagyobb boltokat előnyben részesítő vevőkör, amelyet – a főtitkár szavaival élve – meg kellett fognia a kereskedőknek. Ez jellemzően azoknak sikerült, akiket fejlődőképes gondolkodás jellemez, emellett nyitottak és képesek idejében reagálni a vásárlók igényeire. Az ilyen kereskedők egyelőre kisebbségben vannak, de az MNKSZ szerint érzékelhető a változás szele.

Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy a kistelepülések boltjai nem engedhetik meg maguknak, hogy komolyabb beruházásokat hajtsanak végre, ezért a tevékenységi kör bővítése az, amivel vonzóbbá tehetnék magukat a vásárlók szemében.

Mivel az online vásárlás népszerűsége töretlenül növekszik, a kis boltok működhetnének csomagátvételi pontként is

– így a hozzájuk betérők nemcsak a csomag felvételét, hanem a vásárlást is helyben tudnák intézni. Az ötletek sorában felmerült még a csekkbefizetés, illetve a gyógyszerátvétel lehetősége is.

A járványhelyzetre való tekintettel a vásárlók jó része a hozzá közelebb eső, kisebb kereskedelmi egységeket részesíti előnyben

A szövetség főtitkára hangsúlyozta, hogy a kistelepülési boltok infrastruktúrájának fejlesztése elképzelhetetlen az állami szerepvállalás hiányában. Példaként említette, hogy a boltok jó részében 50–60 éves hűtőberendezések vannak, melyek se nem energiahatékonyak, se nem környezetbarátak, és a legkevésbé sem esztétikusak.

Emellett nagy szükség lenne az olyan informatikai fejlesztésekre is, melyek révén a boltok könnyen nyomon tudnák követni a raktárkészleteik alakulását, a megrendeléseiket, vagy éppen a minőségmegőrzési időket.

Amire azonban lehet alapozni, azok a biztonságos, kiváló minőségű magyar élelmiszerek, melyek fontosságára a járvány is rávilágított. Ugyanakkor, mint Győrffy Balázs hangsúlyozta, a magyarországi védjegyek sokasága jelenleg nem könnyíti meg a beazonosításukat a fogyasztók számára, ezért a védjegyek számának csökkentésére, illetve az egyértelműbbé tételükre volna szükség.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Mitsubishi is beszáll a laborhús piacba

A Mitsubishi Corporation úgy döntött, hogy együttműködik az izraeli Aleph Farms céggel a laboratóriumban termesztett húsok gyártásában és forgalmazásában. Ennek az a célja, hogy Japánban csökkenjen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

Ugrásszerűen nőtt a növényi eredetű élelmiszerek eladása

Egy friss felmérés szerint január első hetében 50 százalékkal több növényi eredetű élelmiszert vásároltak a fogyasztók az Egyesült Királyságban, mint a tavalyi esztendő ugyanezen időszakában. A növekedés hátterében két fő ok áll. Lássuk, mik ezek.

A világ egyik legdrágább fogása: 60 millió egyetlen halért

A tokiói piac rendszeres új évi árverésén 200 000 dollárért, mintegy 60 millió forintért kelt el a tonhal, mely a tavalyi árhoz képest jelentős visszaesést mutat. Az említett kékúszójú tonhalat 20,8 millió jenért, azaz pontosan 202, 197 dollárért adták el az első aukción a Toyosu halpiacon miután az ünnepeket követően újranyitott.

Európa "zöldség-gyümölcs" kapuja Hollandia: 120 országból importálnak

Hollandia 2020-ban ismét bebizonyította, hogy a zöldség-gyümölcs világkereskedelem fontos szereplője. Külföldi eladásai 6%-kal, 12,9 milliárd euróra emelkedtek a GroentenFruit Huis adatai szerint. Ez elsősorban a rotterdami kikötőn keresztül érkező áruk továbbértékesítésének köszönhető.

Áruellátás hiány, kikötői káosz, egyszóval: Brexit

A brit szupermarketek zöldség- és gyümölcspolcai konganak az ürességtől, ez jól szemlélteti a brexit, illetve a koronavírus együttes hatását az áruszállításra és ellátásra, ugyanis a kikötőkbe érkező kamionosokra az eddigieknél sokkal több papírmunka vár.

Mads Mikkelsen a sztárja az új Carlsberg reklámnak

A Carlsberg leleplezte legújabb reklámját, melyben alkoholmentes sörüket népszerűsíti. A vállalat úgy döntött, hogy eljött az ideje az alkoholmentes sörök piacának fellendítéséhez, ezért a Carlsberg 0.0 promóciós reklámjához a híres dán színész, Mads Mikkelsen-t kérték fel, hogy főszereplője legyen a videónak.

Beengedik az idénymunkásokat

A világjárványból eredő súlyos munkaerőhiány miatt Ausztráliában számos gyümölcstermesztő kénytelen volt az ültetvényen hagyni a termést, vagy a betakarítás után megsemmisíteni.

Biológiai gombaölő szert fejlesztettek ki tárolási betegségek ellen

A Decco Italia forgalmazza a Nexy nevű biológiai gombaölő szert, amivel az alma, körte és a citrusfélék tárolási betegségeit lehet megelőzni. Az új készítmény szermaradék nélkül akadályozza meg a Botrytis cinerea, a Colletotrichum musae, vagy a Penicillium-fertőzést.

A méhészeknek is megterhelő volt az elmúlt időszak

A tavalyi év mindenki számára rendkívüli megpróbáltatásokat hozott, a koronavírus-járvány az egész társadalomra és a gazdaság minden szektorára hatással volt és következményei még sokáig velünk lesznek. A méhészeknek is megterhelő volt ez az időszak, de nem állhattak le a mindennapi teendők.

Drónok a növényvédelemben - miként használhatjuk őket?

Az innováció alapvetően meghatározza a mezőgazdaság jövőjét is. A drónok már jó ideje segítik a monitorozást, információgyűjtést és remélhetően nemsokára lehetőség nyílik arra, hogy permetezhessünk is velük. A drónok használatához kapcsolódó új szabályozást, azaz a pilóta nélküli légi járművek üzemelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslatot a Parlament decemberben elfogadta.