Back to top

Ökológiai katasztrófa fenyegeti a Drina folyót Bosznia-Hercegovina hegyei közt

Több ezer köbméter műanyag hulladék úszik a Drina folyón a bosznia-hercegovinai Visegrádnál.

A becslések szerint mintegy négyezer köbméter szemét érkezett Montenegró felől, amely a Lim folyóból került a Drinába - írja a Szabad Magyar Szó a Nova S-re hivatkozva.

A szemét már a vízerőmű gátjához érkezett, a gátat védő háló felszakadása miatt feltorlódott hulladék pedig veszélybe sodorta az erőmű működését, és akár ökológiai katasztrófát is okozhat.

Potpećko jezero snimljeno dronom: Nabujali Lim "doneo" smeće

A vízen úszó műanyag hulladék már évek óta problémát okoz a folyó ezen szakaszán, most azonban a szakemberek szerint

több tízezer köbméternyi hulladék halmozódott fel a Drina felső folyásán, amivel az erőmű erre szakosodott dolgozói már nem tudnak megbirkózni, így szélesebb körű összefogásra lenne szükség.

A minap hasonló képek érkeztek a Lim folyón lévő Potpeć-gátról is, ahol szintén hatalmas mennyiségű műanyag hulladék torlódott fel.

Forrás: 
Szabad Magyar Szó

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Biztos, hogy az erdőbe valók?

Az utóbbi másfél évtizedben igen népszerűvé váltak a motoros technikai sportok hazánkban. Olyannyira, hogy gyakorlásuk már a védett és a fokozottan védett területekre is kiterjedt. Veszélyezteti az élővilágot, és mind nagyobb gondot okoz a természet értékeit tiszteletben tartó, megóvni óhajtó csoportok, mint a gyalogtúrázók, a vadgazdálkodók és az erdészek számára.

Sokat tesznek érte, hogy eltűnjön a szemét az erdőkből

Az állami erdőgazdaságok tavaly ősszel 1100 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze az általuk kezelt erdőterületen a Tisztítsuk meg az országot! program keretében. A munka azonban korántsem ért véget a somogyi erdőkben sem. A megelőzésre is nagyobb hangsúlyt helyeznek, és ettől az évtől szigorúbban büntethetők lesznek a jogsértők.

Országos Állatvédelmi kerekasztal-beszélgetés sorozatot indított a miniszteri biztos

Fontos beépíteni a helyi tapasztalatokat a megújuló Nemzeti Állatvédelmi Programba - hangsúlyozta a program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos az idei év első kerekasztal-beszélgetését követő sajtótájékoztatón, Győrben.

Kisebb-nagyobb lépések a fenntarthatóság érdekében

A fenntartható mezőgazdaság és élelmezés szempontjából nagy jelentőségű a zöldség-gyümölcs termesztés, áll a Fruit Logistica Trend Report 2020-as kiadásában. Számítások szerint 2050-re kétszer több friss terméket kellene fogyasztanunk, hogy elérjük a kívánt célt.

Több településen továbbra is rossz a levegőminőség

Több településen továbbra is magas a légszennyezettség a szálló por koncentrációja miatt.

Nagy-Britannia a génszerkesztett növények és haszonállatok engedélyezését fontolgatja

Az illetékes minisztérium szerint a génszerkesztéssel létrehozott fajták több előnnyel járnak, például kevesebb gyomirtót kell használni a termesztésükhöz, és a létrehozásuk módja távol áll az erősen vitatott génmódosítástól.

Kilencven tonna szemetet gyűjtöttek össze a hétvégén Bali partjain

Kilencven tonna szemetet gyűjtöttek össze a hétvégén Bali híres strandjain, ahol a hatóságok már alig tudnak lépést tartani a monszunszezonban partra vetődő hatalmas mennyiségű műanyaghulladékkal. A badungi környezet- és közegészségügyi hatóság Kuta, Legian és Seminyak strandjait tisztította meg pénteken és szombaton - írja a The Guardian című brit napilap online kiadása.

Vízirányítás, vízelvezetés a kertben

Nyáron, amikor kellene kevés a csapadék hazánkban - ezért öntözünk. Télen és kora tavasszal pont ellenkezőleg, sokszor nem tudjuk hova vezessük a sok vizet ami a kertben megjelenik. A téli, csapadékosabb időszak alkalmas arra, hogy megfigyeljük kertünk „vízrajzát”, és ha szükséges fagymentes időben a megoldás is megvalósítható.

Az egyik lehetséges út - az öntözés jövője

A következő harminc évben 70%-kal kellene növelni az élelmiszertermelést, hogy az addigra várható kilencmilliárd embernek elegendő táplálék jusson. A hagyományos mezőgazdaság azonban egyre nagyobb vízhiánnyal küzd az éghajlatváltozás miatt, miközben 1950 óta megháromszorozódott az öntözésre használt víz mennyisége.

A lelki felüdülés helye

A mai Petőfiszállás községhez tartozó 473-as Szentkút-tanyára látogattam el a minap, az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálos rend egyik központjába, amelynek – írásba foglalt hitvallásuk szerint – a keresztény magyar haza szellemi és hitbeli védelme a mindenkori célja. A virágos-bokros-fás környezet télen kicsit kopár, de a karácsonyi hangulat így is meseszéppé teszi.