Back to top

Rengeteg szarvasmarha pusztult el az afrikai országban

Komoly gondot okoznak a szarvasmarhákra veszélyes betegségeket terjesztő kullancsok Zimbabwében, a hazánknál négyszer nagyobb területen fekvő afrikai országban. Sok gazda nem tartja be az óvintézkedéseket, ugyanakkor a fertőzések megelőzésére és kezelésére szolgáló készítményekből is hiány van.

Nehéz időszakot kénytelenek megélni a zimbabwei szarvasmarhatartók: az Afrika déli részén fekvő országban ugyanis igencsak elszaporodtak a kullancsok, melyek az általuk terjesztett betegségek révén hatalmas pusztítást végeznek az állatállományokban. Egy zimbabwei állatorvos, Dr. Martin Sibanda arról beszélt a sajtónak, hogy az ország valamennyi pontjáról érkeznek hírek megbetegedésekről,

a legnagyobb kihívással azonban Nyugat-Mashonaland tartomány gazdái szembesülnek. Ott ugyanis a szarvasmarhák több mint fele pusztult el kullancsfertőzés következtében.

„Bő egy éve, hogy tudomást szereztünk az első tömeges megbetegedésekről, de még vannak állattartók, akik nem tartják be az óvintézkedéseket. Szükségesnek tartjuk a heti egyszer történő fertőtlenítőszeres fürdetést vagy lepermetezést, továbbá arra kérjük a szarvasmarhatartókat, hogy jelentsék az elhullásokat az állategészségügyi hatóságnak” – hangsúlyozta a szakember.

Hozzátette: a gazdák jó része igyekszik felvenni a kesztyűt, azonban sajnos nemcsak a kullancsokkal, hanem a készlethiánnyal is meg kell küzdeniük, már ami a fertőzések megelőzésére, illetve kezelésére alkalmazható készítményeket illeti.

Forrás: 
thecattlesite.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Street food vendéglátóhelyet függesztett fel azonnali hatállyal a Nébih

Egy fővárosi street food ételeket kínáló egység ellenőrzése során súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A szakemberek által megállapított hiányosságok az egység tevékenységének azonnali felfüggesztését indokolták.

Hasznos kölcsönhatások a talajban

A talaj összetett élő rendszer, amelyben fontosak a fizikai összetevők és kémiai folyamatok, termékenysége viszont a benne zajló biológiai folyamatoktól függ. Sajátos élővilágát baktériumok, algák, gombák és különböző állatok alkotják az egysejtűektől a gerincesekig, de ide soroljuk magukat a gyökereket is.

Megérkezett az első fekete gólya

Tegnap megérkezett Afrikából az első fekete gólya a Gemenc erdeibe. A fokozottan védett madár először elfoglalta fészkét, ezután mintegy fél óráig takarította azt, majd vélhetően élelem után indult. A madár nincs meggyűrűzve, de az erdőgazdaság osztályvezetője szerint ez a példány tavaly is Gemencen tartózkodott, általában ugyanazok a párok használják a fészkeket.

A magyar akácméz „titka”

A világon sehol másutt nincsenek a magyarországihoz fogható hatalmas, egybefüggő akácos állományok, melyek azonban nemcsak ebből a szempontból tekinthetők különlegesnek. Értéküket növeli, hogy a fák virágaiból hazánk egyik keresett exportcikke, az akácméz készül, mely 2014-ben került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, s amely nemcsak a fogyasztók, hanem a méhészek szívéhez is közel áll.

Gazdátlan marhák bolyonganak a Földközi tengeren

Két szállítóhajó, fedélzetén több mint 2700 szarvasmarhával bolyong immár két hónapja a Földközi tengeren. A hajók Spanyolországból tartottak Törökországba, ahol megtagadták az állatok kirakodását a kéknyelv betegség gyanúja miatt. A későbbiekben Líbia is elutasította az állatok befogadását.

Szorongásra ölelgessünk tehenet

Az ötlet egyszerű: Öleljen meg egy tehenet, hogy megfeledkezzen a problémáiról. A tehenek ölelése lassan világméretű wellnesstrend lesz - Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Svájcban és az USA-ban már van néhány farm, amely ilyen szolgáltatást kínál. Az indiai Gurugramban egy civil szervezet nyitott „bújjuk a tehénhez” központot - írja az India Times nyomán az interestingengineering.com.

A termés negyedét kidobták a drótféreg miatt, ezt nem engedik meg maguknak még egyszer

Kétmillió euró közpénzzel támogatja Ausztria a kutatásokat, hogy ne fordulhasson elő még egyszer olyan mértékű drótféregkártétel a burgonyatermesztésben, mint 2018-ban – számolt be róla az AIZ agrárhír-ügynökség.

Indul a szezon – Növényvédelmi előrejelzés 9. hét

A belvizek a talajok művelhetővé válásához még több tavaszias idő kell, a gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben azonban már bőven akad tennivaló. A legfontosabb feladat most a metszés és a lemosópermetezés.

Mobil, napelemes, precíziós szarvasmarha-etető

A Super SmartFeed egy napelemes, automatizált szarvasmarha-etető, amely bármilyen méretű és korú szarvasmarha vagy juh etetésére használható.

Gombákkal védik a rizst a gombák ellen

Japán kutatók új eljárást fejlesztettek ki a rizst pusztító gombafertőzések (Fusarium fujikuroi) ellen, amelyek világszerte képesek tönkretenni akár az éves rizstermés felét.