0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Rengeteg szarvasmarha pusztult el az afrikai országban

Komoly gondot okoznak a szarvasmarhákra veszélyes betegségeket terjesztő kullancsok Zimbabwében, a hazánknál négyszer nagyobb területen fekvő afrikai országban. Sok gazda nem tartja be az óvintézkedéseket, ugyanakkor a fertőzések megelőzésére és kezelésére szolgáló készítményekből is hiány van.

Nehéz időszakot kénytelenek megélni a zimbabwei szarvasmarhatartók: az Afrika déli részén fekvő országban ugyanis igencsak elszaporodtak a kullancsok, melyek az általuk terjesztett betegségek révén hatalmas pusztítást végeznek az állatállományokban. Egy zimbabwei állatorvos, Dr. Martin Sibanda arról beszélt a sajtónak, hogy az ország valamennyi pontjáról érkeznek hírek megbetegedésekről,

a legnagyobb kihívással azonban Nyugat-Mashonaland tartomány gazdái szembesülnek. Ott ugyanis a szarvasmarhák több mint fele pusztult el kullancsfertőzés következtében.

„Bő egy éve, hogy tudomást szereztünk az első tömeges megbetegedésekről, de még vannak állattartók, akik nem tartják be az óvintézkedéseket. Szükségesnek tartjuk a heti egyszer történő fertőtlenítőszeres fürdetést vagy lepermetezést, továbbá arra kérjük a szarvasmarhatartókat, hogy jelentsék az elhullásokat az állategészségügyi hatóságnak” – hangsúlyozta a szakember.

Hozzátette: a gazdák jó része igyekszik felvenni a kesztyűt, azonban sajnos nemcsak a kullancsokkal, hanem a készlethiánnyal is meg kell küzdeniük, már ami a fertőzések megelőzésére, illetve kezelésére alkalmazható készítményeket illeti.

Forrás: thecattlesite.com