Back to top

Téliesebbre fordul időjárásunk

Az elmúlt hetek igen enyhe, nedves időjárása rendkívül sáros talajokat eredményezett, és a kártevők, kórokozók átteleléséhez is kedvező feltételeket nyújtott. További csapadék az ország nagy részén már nem hiányzik, sokfelé telítődtek a talajok nedvességgel. A folytatásban, a hét második felétől végre beköszönt a tél országszerte fagyos éjszakákkal, többfelé havazással.

Az elmúlt egy hétben több egymást követő mediterrán ciklon vonult át térségünk fölött, így folytatódott az idei télen már megszokottá vált enyhe, gyakran felhős illetve párás, esős idő, bár a múlt hét második felében sokfelé a nap is kisütött.

A minimumhőmérsékletek is többnyire fagypont fölött alakultak, a kevésbé felhős dunántúli tájakon fordultak elő fagyok a hétvégén, ugyanakkor a legmelegebb órák hőmérséklete délen és keleten többször is meghaladta a 10 fokot.

A sokéves átlagnál a Dunántúlon 4, míg az ország keleti felén 5-6 fokkal volt melegebb. Minden nap esett valahol az országban, jellemzően eső formájában, de szerdán havas eső, nyugaton és a magasabb hegyekben havazás is előfordult. Keleten esett a nagyobb mennyiség, ott Újév óta 5-25 mm hullott, de a Felső-Tisza vidékén 30 mm-t meghaladó mennyiség is leesett, a Dunántúl nyugati tájain 6-11 mm közötti csapadékmennyiségek voltak jellemzőek, ugyanakkor az ország középső részén, a Duna vonalában csak 1-3 mm-t mértek.

A talajok téli vízzel való feltöltődése jól halad.

A felső fél méteres réteg szinte országszerte telített vagy telítettséghez közeli állapotban van, a felszín mindenütt sáros.

A mélyebb rétegek is többfelé telítődtek az elmúlt egy hétben, az Alföld és a Kelet-Dunántúl egyes tájain tudna még szivárogni nedvesség az alsóbb rétegekbe.

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, a káposztarepce a legtöbb helyen 6-8, a kalászosok pedig 1-3 leveles fenológiai fázisban telelnek.

Az előttünk álló időszakban várható lehűlés nem lesz olyan jelentős mértékű, ami hótakaró nélkül ártana a mezőgazdasági kultúráknak, ugyanakkor az eddigi szintén nagyon jól telelő kártevőket és kórokozókat kissé megritkíthatja.

A folytatásban fordulat áll be időjárásunkban, lehűlés, ugyanakkor változékony idő várható, megszűnik a gyakori párásság. Csapadékra főként havazás, eleinte még délen havas eső, néhol eső formájában lehet számítani, de nem valószínű nagy mennyiség. Pénteken a Dunántúlon várható csapadékos idő, majd vasárnap és hétfőn főként a déli és keleti országrészben lehet hószállingózásra, gyenge havazásra számítani.

Összességében 2 és 5 mm közötti csapadék valószínű az előttünk álló egy hétben.

Éjszakánként mindenütt fagypont alá csökken a hőmérséklet, -1 és -5 fok közötti értékek lesznek a jellemzőek, de a jövő hét első felében a havas tájakon akár -10 fokig is hűlhet a levegő. Napközben a legtöbb helyen fagypont fölé melegszik a levegő, de a rövid nappalok miatt összességében a fagyos periódusok lesznek a hosszabbak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

2021 a vasút európai éve, most először

Az EU 2021-et a vasút európai évének választotta, hogy ezzel is népszerűsítse a vonatozást, mint biztonságos és fenntartható közlekedési formát. A vasút nagyrészt villamosított, és ez az egyetlen olyan közlekedési mód, ami számottevően csökkentette a kibocsátásait 1990 óta. Emellett jelentős szerepet játszhat a fenntartható turizmusban is.

Kalászosok őszi gyomirtása?

Munícióval látta el azokat a gazdákat az FMC-Agro Hungária Kft. akik bekapcsolódtak az elsősorban növényvédelmi kérdéseket boncolgató online konferenciába. Így kerültek terítékre az őszi kalászosok, a kukorica, a napraforgó vagy éppen a repce.

Segítséget kérnek a méhek és a gazdák nevében

Európai polgári kezdeményezés indult az „életigenlő, beporzóbarát mezőgazdaság” érdekében. A szervezők szerint most kell rávenni az Európai Uniót, hogy csak olyan mezőgazdaságot támogasson, ami megvédi a méheket. Ennek érdekében nemzetközi petíciót indítottak és kérik, minél többen írják azt alá.

Jeles napoktól a szokások átalakulásáig

Az évezredek során a földművelő közösségekben az emberek életét meghatározta a hagyományokhoz való ragaszkodás, amelyek közül némelyeket ősi kultúrák rítusaiból örököltek, és amiket életterük környezeti adottságaihoz, a Kárpát-medencében pedig az időközben kialakult keresztény egyházi szokásrendhez is hozzáigazítottak a különböző népek.

Egyszerre vadászetikai és vadgazdálkodási kérdés az éjjellátók használata

Mint előző cikkünkben részleteztük, az optikai eszközök napjainkra elengedhetetlen feltételei lettek a vadászatnak. Az évtizedek során folyamatosan begyűrűző technikai eszközök, és azok rohamos fejlődése megkönnyítették és eredményesebbé tették a vadászatot. Ugyanakkor számos etikai kérdést is felvetnek, kettéosztják a vadásztársadalmat, különösen az éjjellátó eszközök kapcsán.

Szőlőtermesztés: itthon is hasznos dél-amerikai tapasztalatok

A klímaváltozás szőlőtermesztésre gyakorolt hatása az egyik legdivatosabb téma manapság, sokan szeretnek róla nyilatkozni. Mi, akik a trópuson dolgoztunk Dél-Amerikában, és még ma is kapcsolatban vagyunk az ottani munkatársakkal, kissé másként látjuk a kérdést, mint azt Magyarországon kezelik.

A méhészeknek is megterhelő volt az elmúlt időszak

A tavalyi év mindenki számára rendkívüli megpróbáltatásokat hozott, a koronavírus-járvány az egész társadalomra és a gazdaság minden szektorára hatással volt és következményei még sokáig velünk lesznek. A méhészeknek is megterhelő volt ez az időszak, de nem állhattak le a mindennapi teendők.

Drónok a növényvédelemben - miként használhatjuk őket?

Az innováció alapvetően meghatározza a mezőgazdaság jövőjét is. A drónok már jó ideje segítik a monitorozást, információgyűjtést és remélhetően nemsokára lehetőség nyílik arra, hogy permetezhessünk is velük. A drónok használatához kapcsolódó új szabályozást, azaz a pilóta nélküli légi járművek üzemelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslatot a Parlament decemberben elfogadta.

Átmenetileg tovább hűl az idő

Az enyhe december után január második hetében végre beköszöntött a tél, és a mögöttünk álló héten éjszakánként már mindenütt fagypont alá csökkent a hőmérséklet, és többfelé havazott is. A fagyos időre nagy szüksége van az őszi vetéseknek a téli nyugalmi időszak beállásához, illetve jót tesz a hideg a növényvédelem valamint a rögös szántott talajok felaprózódásának szempontjából is.

Családi gazdálkodás: kedvezőbb adózási rendszer 2.

Jelenleg mintegy 291 ezer személy rendelkezik őstermelői igazolvánnyal, továbbá 23 ezer családi gazdaságot tartanak nyilván, tehát az Országgyűlés által 2020. november 30-án elfogadott és január 1-jén hatályba lépett, a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény a magyar gazdálkodók jelentős hányadát érinti.