Back to top

Boldog palánta, boldog vevő

Tavasszal sok kertésznek bővült a vevőköre, azonban újabb feladatokat és felelősséget is rótt a kertészekre, hogy úgy szolgáljanak ki minden vásárlót, hogy elégedettek legyenek és visszatérjenek. Rizmayer Katalin, a Floretum Kft. vezetője a Flora Hungaria Nagybani Virágpiacon tartott szakmai napon kifejtette, hogyan növeli a nemesítői és termesztői szakértelem a vásárlói elégedettséget.

A nemesítőcégek általában több kísérleti állomással, telephellyel rendelkeznek a világ több pontján, így kínálatukban a hazai klímán tartósan díszítő fajtákat is találnak a termesztők. Figyelnek arra is, hogy a növények minél több betegségre ellenállóak legyenek, mert ezáltal kevesebb vegyszerrel megvédhetők a károsítóktól a termesztés során, a genetikailag kompakt fajták esetén pedig a növekedésszabályozók használata is csökken.

Jó hőtűrés, dús, bokros növekedés jellemzi a Begonia Tophat sorozatot

Mindezzel a nemesítő és a termelő is hozzájárul a fenntartható és környezetbarát dísznövénytermesztés megvalósításához.

Ezen a „zöld” területen számos új irányzat is várható. Külföldön már hódítanak a biodiverzitás jegyében termesztett be­porzóbarát fajták, és a közeljövőben valószínűleg nálunk is divatba jönnek ezek a növények, érdemes rá felkészülni, hívta fel a figyelmet a Riz­mayer Katalin.

Nemesítői sikertörténetek

A Floretum Kft. a Syngenta dísznövény-szaporítóanyagainak kizárólagos hazai forgalmazója. A nemesítőcég kínálatából a szakember kiemelte és röviden ismertette a magyar klímához és piachoz legjobban igazodó, betegségeknek ellenálló fajokat, kevesebb vegyszerrel is termeszthető sorozatokat és fajtákat, amelyeket a vásárlók az otthonukban sikeresen továbbnevelhetnek.

Igazi sikertörténet az interspecifikus muskátlifajták bevezetése, amellyel rendkívül jól bokrosodó, nagyon jó hőtűrő fajtatípus került a piacra.

A cég által forgalmazott Calliope sorozat a muskátlik új generációja.

Nagy termetű típusa, a Calliope L a magyar piacon is sikeres, hőtűrése rendkívül jó. Nála kisebb méretű, ezért természetbarátabb a Cal­liope M, és kompakt típusa, a Moxie.

A futó, elterülő fajták a Cascade nevet viselik, dúsak és nagyon tartósak, a Land­scape muskátlik pedig akár parki kiültetésre is alkalmasak. Különlegesség a kisvirágú, exkluzív asztali dísznek alkalmas Pretty Little fajta. A félfutók között újdonság az Ivy League, a termesztőknek és a felhasználóknak is jó választás. Kiemelkedő hőtűrés, jó bokrosodás, tartós virágszín, sötét lomb jellemzi, kevésbé hajlamos a hajtáskisárgulásra, jó stressztűrő fajta.

A futó, elterülő fajták a Cascade nevet viselik (a képen a Calliope Cascade Dark Salmon)
Fotó: Floretum Kft.
A dáliák hazánkban is jól nevelhetők, kezdő kertészeknek is ajánlják őket, és parki kiültetések tartós díszítésére alkalmasak. A Sincerity sorozat nagy termetű dáliafajtákat foglal magába.

A sorozat már több díjat nyert, és a nyugat-európai piacon komoly reklámkampánnyal támogatják a népszerűsítését.

Legalább 17-es cserépben érdemes értékesíteni, magassága akár 70 cm is lehet. További nagy méretű, rendkívül piacos, egyedi színű fajták a CafeLatte, a Cardinal Red, a Merlot és a Yellow Pink Spider. Ideálisak szabadföldi cserepes termesztésre. A Dahlia Dahlegria Scar­let Fire szimpla virágú, sötétbronz lombú fajta.

A cég 2020-as újdonsága volt a Be­gonia tuberhybrida Limitless sorozata. A növények nagy, érdekes színű virágokat hoznak, korai kultúra. A nagy díszítőértékű fajtákat árnyas balkonokra, parkokba ajánlják.

Az Impatiens Imara sorozat termesztése gazdaságos és jól időzíthető
Mind népszerűbb a Mandevilla, mert itthon is sikeresen nevelhető növény, vásárlásával a vevő nem fog csalódni. A Mandevilla Rio típuson belül több sorozat létezik, kis méretű a Rio Petite, nagyobb a Rio Grande. A Rio Elegant korábban piacra vihető, mint a Sundaville.

A cég a palánták mellett Spanyolországban, 10,5 cserépben nevelt félkész árut is kínál, amellyel tovább rövidíthető a hosszú termesztési idő.

Igen magas díszítőértékű petúniát is kínálnak. Nagyon kedvelik a Sanguna Patio felálló típusú cserepes petúniát, sok virágot hoz, jól regenerálódik, nem érzékeny az időjárásra. A Dekko Rose Star kisebb virágú sorozat, mutatós, parkba, de ámpolnába is ültethető, dúsan virágzó növény.

Választékbővítő a gyorsan növő, cserépben is jól nevelhető, kompakt Canna Cannova sorozat.

Petunia Dekko Banana
A néhány éve a magyar piacon is bevezetett Begonia Tophat nagy termetű begóniasorozatot jó hőtűrés, dús, bokros növekedés és óriási virágok jellemzik, fehér színben is elérhető.

Az Impatiens walleriana Imara sorozat erős, betegségeknek ellenálló, kompakt, szép, bokros növényei egész nyáron virágoznak.

Termesztése gazdaságos és jól időzíthető, peronoszpóra-ellenállóságát kísérleti eredményekkel igazolták. Hasonló a felhasználása a Vincá­nak, amely a magyar klímán az egyik legjobban teljesítő egynyári növény, a Vinca Cora sorozat XDR-rel jelölt fajtái pedig a gyökérbetegségekre sem érzékenyek, toleránsak a legvirulensebb Phy­tophthora-törzsekre.

Különleges nagy virágú, bokros növekedésű növényei balkonládákba is ültethetők. Phytoph­tho­ra-toleráns fajta a Vinca Cora Cascade.

Csökkenthető a növekedésszabályozó anyagok használata, ha a termesztő genetikailag kompakt fajtát választ. Ilyen például a Damask Blue multiflora típusú petúnia, vagy a Duvet Blue grandiflora petúnia, amely a Tritunia Blue fajtánál kompaktabb növényt ad.

A legtöbb gond kivédhető

A termesztő sokat tehet azért, hogy a vásárlók hosszú ideig örömüket leljék a választott növényben. A vevők igényei sokfélék, de általánosan elmondható, hogy tartósan díszítő, tápanyaggal jól ellátott, stresszmentes növényt szeretnének vásárolni.

Ezért is fontos, hogy a termesztők mindig az évszaknak és időjárásnak megfelelő növényt kínálják,

A Vinca Cora Cascade toleráns a Phytophthora-törzsekkel szemben
hiszen a túl korán eladott vagy rosszul választott növény – még ha az a vevő tájékozatlanságából is fakad – vásárlói elégedetlenséget szül. Mivel egyre kevesebb vegyszer/hatóanyag engedélyezett a termesztésben, a zöld irány valamelyest kényszer és persze teher a kertészeknek, ám a helyes termesztéstechnológiával erre is fel lehet, és fel kell készülni, hangsúlyozta a szakember.

A jó minőségű áru csak jó minőségű palántáról nevelhető, és az ültetéstől kímélni kell a növényeket a stressztől, meg kell őrizni egészségüket. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ültetés előtt hagyjuk a növényeket 24 órán keresztül akklimatizálódni az új környezethez, hogy a hosszú szállítás után felvehessék a nappalok és éjszakák ritmusát. Ne sima vizet, hanem tápoldatot kapjanak, és ne érje őket közvetlen napsütés.

A cég vezetője szerint a termesztés során felmerülő problémák 85%-a abból ered, hogy nem jó a klíma és nem jó a tápoldatozás, pedig ezek mind kézben tarthatók.

Rizmayer Katalin sorra vette az egyes munkafolyamatoknál alkalmazandó gyakorlati fogásokat, amelyek nagyban hozzájárulnak a jó minőségű, a vevőket boldoggá tevő áru neveléséhez.

Aranyszabályok

A palántát mindig kinyomóval emeljük ki a tálcából, így nem sérül meg a gyökérzet, és elkerülhetjük a gyökérbetegségek egy részét. Kevésbé támadnak a gombabetegségek, ha a cserepezőföld nem hideg. A nevelés során hetente ellenőrizzük a termesztőközeg EC-értékét és a pH-szinteket, és szükség esetén módosítsuk a tápoldat összetételét. Gondoskodjunk az egészséges termesztési környezetről. Ha kicsi a betegségek megjelenésének kockázata, hagyjuk el a megelőző növényvédő szeres kezeléseket, és növekedésszabályozót se juttassunk ki.

A nappal hosszát, a hőmérsékletet és a fényintenzitást nyomon követve olyan klímát alakítsunk ki, hogy a növény egész felületén párologtatni tudjon, mert ez kell a folyamatos növekedéshez.

A Vinca Cora sorozat XDR-rel jelölt fajtái nem érzékenyek a gyökérbetegségekre
Ez egyúttal védelmet jelent a legtöbb gombabetegséggel szemben is. Kerüljük a nagy hőmérséklet- és páratartalom-ingadozást, és a besugárzás túl nagy kilengéseit. Akár áprilisi éjszakákon is szükség lehet fűtésre. A páratartalom nappal 50-80%, éjszaka 70-90% legyen.

Az időjárás változásaira mindig időben reagáljunk.

Az öntözés kapcsán a szakember felhívta a figyelmet, hogy soha ne adjunk tiszta vizet. Az első szétrakásig kis mennyiségű tápoldatot adjunk felülről, tömlőből (mindenhol a szükséges mennyiséget), később alulról öntözzünk (betonaljzatról, felszívató szövetről, csepegtető rendszerből, árasztásos módszerrel). Amennyire lehet, a cserép felső szintje maradjon száraz, a cserépméretnek, az időjárásnak, a hőmérsékletnek és nappalhossznak megfelelően öntözzünk.

Minél kevesebb vizet juttatunk ki, annál könnyebben szabályozhatjuk a páratartalmat, ezáltal megelőzhető a botrítiszfertőzés kialakulása.

Az alkalmazkodás lehetőségei

A Pretty Little nevű muskátlikülönlegesség
A változó klímát nincs módunk befolyásolni, de a termesztési módszerekkel, új technológiák bevezetésével, az ültetés megfelelő időzítésével, fajtaválasztással alkalmazkodhatunk hozzá. A klímaváltozással együtt a hőmérséklet szabályozásának kiemelt szerepe lesz. A termesztés során ezért fontos, hogy árnyékolóval védjük a növényeket a meleg napokon. A fekete színű csepegtetőcsövek hőmérsékletét rendszeresen ellenőrizzük, a csepegtetőtüskéket a cserép napos oldalára szúrjuk be, és naponta többször adjunk friss vizet a növényeknek.

Rizmayer Katalin kiemelte, a minőség sohasem a véletlen műve, hanem csakis kemény és okos munka eredménye.

Ez pedig közvetlenül garantálja, hogy boldog vevőink legyenek, akik sokat vásárolnak, jövőre visszatérnek és a kialakult bizalom miatt kevésbé lesznek árérzékenyek.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Segítségre szoruló kis- és középvállalkozások

A kis- és középvállalkozásokat súlyosan érintette a COVID-19 világjárvány okozta válság. Az Európai Parlament lazítana a velük szemben támasztott szigorú szabályokon. Az EU-ban működő mintegy 24 millió kis- és középvállalkozás (kkv) adja a gazdaság alapját. A 27 tagállamban a vállalkozások 99 százaléka a kkv, amelyek mintegy 100 millió embernek adnak munkát.

Más, mint a többi - újszerű mikulásvirág

Alig múltak el az ünnepek, a Dümmen Orange már a következő karácsonyra készül. A J’Adore nevű mikulásvirág-család növényei tökéletes formájukkal, kompakt növekedésükkel és a fellevelek mutatós színével hívják fel magukra a figyelmet.

A kertészkedők tovább élnek - egy kis növényalkímia...

A hosszú élet „ritka”, de sokan, sokszor kutatták a hosszú élet titkát. És ebben a növények gyakran szerepet kaptak, ami nem véletlen: sok közülük gyógyhatású, másrészt a táplálkozás milyensége nagyban befolyásolja az egészségi állapotot. A szanatóriumoknak általában nagy kertje van, a műtősök ruhája pedig zöld: mindnek köze van a növényekhez, és az egészséghez...

Ugrásszerűen nőtt a növényi eredetű élelmiszerek eladása

Egy friss felmérés szerint január első hetében 50 százalékkal több növényi eredetű élelmiszert vásároltak a fogyasztók az Egyesült Királyságban, mint a tavalyi esztendő ugyanezen időszakában. A növekedés hátterében két fő ok áll. Lássuk, mik ezek.

"Gyűrött rózsával" influenza ellen - Cistus incanus

Az influenza, és a felsőlégúti megbetegedések ellen ismét szolgálatra jelentkezik egy régi szövetségesünk a Cistus incanus. Mivel a hétköznapi kórokozók ellen éppoly sikeresen veszi fel az harcot, mint a komplikáltabb esetekkel szemben, ezért a közelmúltban szintén hozzá fordultak a kutatók a jelenlegi járványhelyzetre megoldást keresve.

Szőlőtermesztés: itthon is hasznos dél-amerikai tapasztalatok

A klímaváltozás szőlőtermesztésre gyakorolt hatása az egyik legdivatosabb téma manapság, sokan szeretnek róla nyilatkozni. Mi, akik a trópuson dolgoztunk Dél-Amerikában, és még ma is kapcsolatban vagyunk az ottani munkatársakkal, kissé másként látjuk a kérdést, mint azt Magyarországon kezelik.

A világ egyik legdrágább fogása: 60 millió egyetlen halért

A tokiói piac rendszeres új évi árverésén 200 000 dollárért, mintegy 60 millió forintért kelt el a tonhal, mely a tavalyi árhoz képest jelentős visszaesést mutat. Az említett kékúszójú tonhalat 20,8 millió jenért, azaz pontosan 202, 197 dollárért adták el az első aukción a Toyosu halpiacon miután az ünnepeket követően újranyitott.

Európa "zöldség-gyümölcs" kapuja Hollandia: 120 országból importálnak

Hollandia 2020-ban ismét bebizonyította, hogy a zöldség-gyümölcs világkereskedelem fontos szereplője. Külföldi eladásai 6%-kal, 12,9 milliárd euróra emelkedtek a GroentenFruit Huis adatai szerint. Ez elsősorban a rotterdami kikötőn keresztül érkező áruk továbbértékesítésének köszönhető.

Áruellátás hiány, kikötői káosz, egyszóval: Brexit

A brit szupermarketek zöldség- és gyümölcspolcai konganak az ürességtől, ez jól szemlélteti a brexit, illetve a koronavírus együttes hatását az áruszállításra és ellátásra, ugyanis a kikötőkbe érkező kamionosokra az eddigieknél sokkal több papírmunka vár.

Mads Mikkelsen a sztárja az új Carlsberg reklámnak

A Carlsberg leleplezte legújabb reklámját, melyben alkoholmentes sörüket népszerűsíti. A vállalat úgy döntött, hogy eljött az ideje az alkoholmentes sörök piacának fellendítéséhez, ezért a Carlsberg 0.0 promóciós reklámjához a híres dán színész, Mads Mikkelsen-t kérték fel, hogy főszereplője legyen a videónak.