0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Császármadarat hozott a Télapó a Bükkbe

Hogy a Télapó szánján érkezett-e vagy sem, azt nem tudni, de tavaly december 6-án a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata egyetlen hazánkban még élő és fészkelő fajdunk, a császármadár életjeleire lett figyelmes a Bükk-hegységben.
Egész pontosan a madár hullatékára találtak rá a nemzeti park kollégái, mely igen jelentős, egyben érdekes információval szolgálhat a későbbiekben, mivel a császármadár nagyon ritkán kerül szem elé.

A fogolynál alig nagyobb, zömök testalkatú madár. Tollazata feketével és barnával sűrűn mintázott. Háta változatos színű, a szürkétől a rozsdabarnáig sokféle árnyalata előfordul. Hasa világosabb. A kakas torokfoltja fekete, széles fehér szegéllyel, a tojó torokfoltja világos. A kakas piros taréjt visel.

Főként növényi eredetű táplálékot, rügyeket, hajtásokat, leveleket, virágokat, gyümölcsöket, bogyókat, ritkábban hangyákat és azok lárváit, kisebb rovarokat, hernyókat fogyaszt.

Élőhelye Észak- és Kelet-Európa, valamint Ázsia jelentős része.

Állandó madarunk, hazánkban csupán az Északi-középhegység néhány pontján fordul elő.

Főként a zavartalan, változatos korú és fafaj-összetételű erdőket részesíti előnybe, melyeket tisztások és állományszegélyek tesznek változatossá. Búvóhely szempontjából rendkívül fontos számára a megfelelő méretű cserjeszint megléte dús aljnövényzettel, különösen a nedves, nyirkos élőhelyeket preferálja.

A talajon költ, fészke leggyakrabban földbe kapart mélyedés. A tojó 21-23 napig kotlik, a fiókák fészekhagyók, 2 hetes korukban válnak röpképessé, de a család őszig együtt marad.

A 19. század végéig még vadászható faj volt, azonban napjainkban állománya jelentősen lecsökkent.

Köszönhetően annak, hogy a hazai populáció számára alkalmas élőhelyek folyamatosan szűkülnek, felaprózódnak. Emellett a túlszaporodott vaddisznóállomány is súlyos károkat okoz a császármadár fészekaljainak elpusztításával. Rejtőzködő életmódja megnehezíti védelmét és a pontos állománybecslést. (A 2012-es adatok szerint hazai állománya 60-100 párra tehető, de folyamatos csökkenést mutat.)

Még meglévő állományának védelme érdekében célszerű olyan erdőgazdálkodási módszereket alkalmazni, amelyek figyelembe veszik élőhelyi igényeit.

youtube://v/YvKQLLw48pE

A faj szerepel az IUCN vörös listáján, a Berni egyezményben és a Madárvédelmi irányelvben.

Hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 500 000 forint.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu