Back to top

Hazai fejlesztésű zöldségfelvágott lesz az egészséges táplálkozás új lépcsője

Vegetáriánusok és húsevők számára is különleges innovációt jelentő élelmiszer gyártása kezdődhet a Szent István Egyetem és a Blue Seven Group Zrt. együttműködésével. A SALAdMi egy speciális zöldségfelvágott-termék, mely az egészséges táplálkozás egy új mérföldköve lehet, hiszen egyrészt ízletes fehérje a vegetáriánusoknak, másfelől finom zöldség a húsevőknek.

A kooperáció közös szabadalma valóban mérföldkőnek számít, ugyanis a kutatási eredmények létrehozása és piacképes termékekként való megjelenítése két markánsan elkülönülő folyamat. Ahhoz, hogy SZIE kutatóinak eredményéből gazdasági haszon származzon, a Blue Seven Group Zrt. új lehetőséget nyit arra, hogy a termék elinduljon az innováció útján.

De hogyan is kell elképzelni a SALAdMI-t?

Csurka Tamás termékfejlesztő, a SZIE Élelmiszertudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója és a doktoranduszok képviselője elmondta, a termék mozaikos metszéslapja és textúrája olyan, mint egy igazi szalámi, íze és illata viszont a receptúrában szereplő zöldségekéhez hasonlatos.

Jelenleg a termék két ízvilággal rendelkezik: a piros a tervek szerint főként olaszos ízvilágú paradicsomot és kaliforniai paprikát, a zöld pedig szintén kellemesen fűszerezett spenótot, brokkolit és cukorborsót tartalmaz majd.

Fotó: Szent István Egyetem

De a későbbiekben az ízesítésnek csak a fantázia szabhat határt.

A SALAdMI nem próbál igazán a húsra hasonlítani, mint sok más izolált növényi fehérjékből és szójából készült húsanalóg, nem csupán egy húst helyettesítő termék.

Úgy is fogalmazhatnánk, sokkal inkább a zöldség jövője.

Egyik összetevője ráadásul az intézmény egy másik fontos szabadalma, a folsavat, vasat, cinket és omega-3 esszenciális zsírsavat tartalmazó tojás is, amely magas fehérjetartalom kialakításával még inkább egészségessé teszi a különleges hazai innovációt.

Az egyetem kutatói a termék fejlesztése során azt is kitűzték célul, hogy a gyártáshoz fel lehessen használni azokat az alak- és mérethibás zöldségeket is, amelyek bár tökéletes állapotban vannak, külalakjuk miatt mégis a szemétben végeznék.

Összességében egy sok összetevős, egészséges termékről van szó, ami ráadásul az élelmiszermentés révén kiváló eszköze a fenntarthatóságnak is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csupán három százaléka érintetlen a Földnek

Az eddig műholdas felvételek alapján, bolygónk felszínének megközelítőleg 20-40 százalékát még nem érintette jelentősen emberi tevékenység. Egy új kutatás szerint azonban nagyobb a baj, mint gondolnánk. Mint kiderült, az ökoszisztéma pontos állapotát műholddal nem lehet megfelelően megmérni, hiszen attól, hogy az erdő érintetlennek látszik, kulcsfontosságú fajok még hiányozhatnak belőle.

Fóliasátortól a magaságyásig

„Változnak az idők: míg néhány évtizede sokan még fóliában termeltek zöldséget, amihez nyilván nagyobb földterületre volt szükség, addig manapság a magaságyás dívik, és akinek van legalább 2 négyzetméternyi földje, az már bizony termel.”

Antibakteriális kötszer gyümölcs­héjból

A durian héjából kivont magas minőségű cellulóz és glicerin kombinálásával fejlesztettek ki kutatók szilikonhoz hasonló lágy gélt a szingapúri Nanyang Egyetemen. A gél különféle alakú és méretű kötszerekké vágható fel, és mivel élesztőből előállított, természetes fenolokként ismert szerves molekulákat adnak hozzá, antibakteriális hatású.

Hogyan segíti a kerti munkákat a Hold

A Hold hatással van életünkre, ez vitathatatlan, elég csak a tömegvonzására gondolni, ami az ár-apály jelenséget okozza. Ha óceánok víztömegét képes a Hold megmozhatni, esélyes, hogy másra is hatással van, például a növények életére. Sokan vannak, akik a Hold fáziasit figyelembe véve tervezik és időzítik a kerti munkákat

Áznak-fáznak a spárgaszedők, félig üres kamionokat indítanak az exportőrök

Lehangoló helyzetről számolt be a spárgapiac egyik meghatározó, a termesztésre és az exportra egyaránt jó rálátással bíró hazai szereplője. Az árak elvileg jók, és a szedők is megérkezhettek, de érdemi mennyiségű szedhető spárga híján eddig leginkább csak fáztak és megáztak a földön. Ha pedig jobbra fordul az idő, egyszerre „robban majd be” a spárga Európa összes termesztőkörzetében.

Közösségre épített kertészet

A ráckevei Ízes Udvar kertészet külföldi példák alapján alakította ki értékesítési rendszerét. A viszonylag kis terület ellenére hatékony a termelés, ami a szigorúan megtervezett vetésforgónak is köszönhető.

A vegák tovább élnek?

A húsmentes étrend lehetséges előnyei - vagy hátrányai - már évtizedek óta vitatott téma. Ez a vita az elmúlt években is folytatódott; egyes tanulmányok szerint a vegetáriánus étrend csökkentheti bizonyos megbetegedések kialakulásának veszélyét, mások azonban nem találtak bizonyítékot erre az összefüggésre.

Merre tart a magyar egynyári-nemesítés?

A klímaváltozás utóbbi években tapasztalt kedvezőtlen hatásai miatt a termesztők és a felhasználók is mind nagyobb érdeklődést tanúsítanak a szárazságtűrésre és stresszellenállóságra nemesített magyar egynyárifajták iránt.

Biopolimerek bomlását vizsgálja a MATE

A szennyezett csomagolóanyagok komposztálása egyre elterjedtebb a körforgásos gazdálkodás révén. Ennek apropóján Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) egy speciális kísérlet során mintegy 70 000 kg biológiailag bontható műanyagot komposztálnak, hogy a részletességig ismertté váljon az anyagok lebomlása és szerkezeti átalakulása.

Rekordméretű növekedés történt 2020-ban az élelmiszeriparban

A globális élelmiszer-ágazat tavaly 10%-os, rekordszintű növekedést ért el, melyben nagymértékben közrejátszottak a koronavírus-járvány terjedését meggátoló korlátozások, amik miatt az otthon ragadt emberek többet főztek, sütöttek és ittak.