Back to top

Megvédett növények – a gazdálkodás sikere

Két óra két tételben: online konferencián mutatta be újdonságait az FMC-Agro Hungary Kft., s látta el útravalóval, hasznos információkkal azt a közel négyszázötven gazdát, vállalkozást, amely bekapcsolódott az éterben folyó tanácskozásba.

„Az új FMC-Agro 2017 őszén a DuPont rovarölő szer és kalászos gyomirtó szer portfóliójának globális felvásárlásával alakult, s azóta komoly szervezeti átalakuláson ment keresztül”- mondotta köszöntőjében a cég ügyvezetője Kovács Gyula. A szakember kiemelte, megújult, megfiatalodott a csapat, hogy még kényelmesebb kiszolgálással álljanak a partnereik rendelkezésére. Ugyanakkor a portfóliójuk is átalakult, egyes készítményeket – mint például a glifozát – elengedtek, s helyettük jöttek újabbak, 2021-re letisztult a vállalat kínálata. Mára az FMC-Agro Hungary jól bevált gyomirtási megoldásaival piacvezető a kalászos gyomirtás területén, valamint a rovarölő készítményeket illetően is kiemelkedő megoldásokat nyújt a szántóföldi és kertészeti kultúrákban egyaránt.

Sokakban felmerül a kérdés, megoldható-e a kukorica gyomirtása egy menetben. A válasz, az alap gyomirtás és a posztkezelés között kell megtalálni az arany középutat. Azokon a területeken, ahol elhúzódó, erős gyomkelésre kell számítani, a Diniro Gold jelenti a tökéletes választást. Ez a kombináció 5 gyomirtó hatóanyagot tartalmaz, és más csomagoktól eltérően egyedülállóan magas arányban tartalmazza a Successor TX készítményt, melynek hatóanyagai (petoxamid + terbutilazin) jelentős talajon keresztüli hatással bírnak, az egy- és kétszikű gyomok ellen is.

A kijuttatás után lehulló csapadék bemossa a talajba, amely megakadályozza a gyomok újrakelését.

A csomag nem csak munkaszervezés – és költséghatékonyság - oldaláról jelent előnyt, de a pillanatnyi állapot megszüntetése mellett tartamhatással is rendelkezik. Már négy éve szerepel a cég kínálatában, s egyre nagyobb népszerűségnek örvend a gazdálkodók körében.

Sok termelő a rosszabb termőhelyein – és az egyre szélsőségesebb időjárásnak köszönhetően – elgondolkozik a cirok beillesztésén a vetésforgóba. Nagy gondot jelent, hogy ennek a kultúrának nincsen igazán megoldott gyomirtási technológiája. A cirok esetében a melegigényes egy- és kétszikű magról kelő gyomok jelentenek kihívást. „Mivel a cirok termésbiztonsága gyomirtás nélkül nem garantálható, nagyon fontos egy olyan készítmény, ami antidótumos csávázószeres kezelés nélkül is használható egy- és kétszikűek ellen, pre- és posztemergensen is. Ez a Successor® TX.” - közölte Dr. Palágyi Andrea, ciroknemesítő, Szegedi Gabonakutató.

A konferencián kielemezték az őszi- és tavaszi kalászosok gyomirtását, de cég szakemberei a talajfertőtlenítők szerek kivonását követő hiányt, a szántóföldi növények kezdeti fejlődésének segítését is górcső alá vették. Előadás hangzott el az eredményes napraforgó termesztés hagyományos és új elemeiről, akárcsak a rezisztenciamenedzsment szerepéről a gazdák szemszögéből. Végül a repce termőterület csökkenésének okait vizsgálták meg az FMC-Agro munkatársai.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az erdő örök, de nem hagyhatjuk magára

Az állami kezelésben lévő erdők jelentős része természetvédelmi oltalom alatt áll. A fokozottan védett, védett vagy Natura 2000 rendeltetésű erdők esetében gazdasági szempontok helyett a természetvédelmi elvárásokat előtérbe helyezve kell meghatározni az erdőkezelés céljait.

Szőlőtermesztés: itthon is hasznos dél-amerikai tapasztalatok

A klímaváltozás szőlőtermesztésre gyakorolt hatása az egyik legdivatosabb téma manapság, sokan szeretnek róla nyilatkozni. Mi, akik a trópuson dolgoztunk Dél-Amerikában, és még ma is kapcsolatban vagyunk az ottani munkatársakkal, kissé másként látjuk a kérdést, mint azt Magyarországon kezelik.

Drónok a növényvédelemben - miként használhatjuk őket?

Az innováció alapvetően meghatározza a mezőgazdaság jövőjét is. A drónok már jó ideje segítik a monitorozást, információgyűjtést és remélhetően nemsokára lehetőség nyílik arra, hogy permetezhessünk is velük. A drónok használatához kapcsolódó új szabályozást, azaz a pilóta nélküli légi járművek üzemelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslatot a Parlament decemberben elfogadta.

Családi gazdálkodás: kedvezőbb adózási rendszer 2.

Jelenleg mintegy 291 ezer személy rendelkezik őstermelői igazolvánnyal, továbbá 23 ezer családi gazdaságot tartanak nyilván, tehát az Országgyűlés által 2020. november 30-án elfogadott és január 1-jén hatályba lépett, a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény a magyar gazdálkodók jelentős hányadát érinti.

Emelkedő tőzsdei árak

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Az új kockázatkezelési rendszerhez február 1-től lehet csatlakozni

Az Országgyűlés által 2020-ban elfogadott törvényi alapokra építve az időjárási káresemények mellett a gazdasági és piaci jellegű kockázatoknak is kitett mezőgazdasági termelők számára - mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer néven - egy új kockázatkezelési eszközt vezet be a Magyar Államkincstár közreműködésével az Agrárminisztérium.

Cigánycsuk lett idén az Év madara

Természetvédelmi problémákkal érintett madárfajokra hívja fel a figyelmet 1979 óta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az Év madara programjával. A négy évtizede futó program során minden évben három madárfaj közül választhatta ki a lakosság azt a fajt, amelyik az adott évben kiemelt figyelmet kap természetvédelmi szempontok alapján. Idén a cigánycsuk lett a győztes!

Új évi növényvédőszer-újdonságok

Az idén három új növényvédő szert vezet be a Syngenta. Az Amistar Prime a kalászosok gombás betegségei, az Orondis Ultra szőlőperonoszpóra ellen hatékony készítmény, a Force Evo pedig talaj­fertőtlenítő és teljes értékű startertrágya kombinációja. Utóbbit elsősorban csemegekukorica és hibrid kukorica, illetve burgonya termesztéséhez ajánlják, hangzott el a cég online bemutatóján.

Kiugró mértékben nőtt tavaly a gazdák jövedelme Magyarországon

Az Eurostat – az EU statisztikai hivatala – előzetes adatai alapján Magyarországon kiugró mértékben, 14,9 százalékkal nőttek a mezőgazdasági jövedelmek 2020-ban. Tavaly az EU átlag 3,5 százalék volt. A jövedelemnél ugyan szerényebb mértékben – 4,1 százalékkal - de nőtt az agrárium kibocsátása is, miközben az uniós tagországok összességében -1,6 százalékos visszaesést könyvelhettek el.

Újabb lisztáremelésre kényszerülnek a malmok

Emelniük kell a liszt árát a malmoknak januárban, különben nem biztosítható a működésük - mondta a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.