0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Módosult a Natura 2000 erdőknek nyújtott kompenzációs kifizetések pályázata

A palyazat.gov.hu honlapon megjelent tájékoztatás szerint módosult a VP4-12.2.1-16 kódszámú, „Natura 2000 erdőterületeknek nyújtott kompenzációs kifizetések” című felhívás dokumentációja.

Hazánkban a Natura 2000 hálózat erdő hasznosítású területeire az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény (Evt.) vonatkozó előírásai értelmében speciális, a közösségi jelentőségű élőhelytípusok kedvező szerkezeti és funkcionális elemeinek, valamint az erdőkhöz kötődő közösségi jelentőségű fajok életfeltételeinek biztosítását szolgáló erdőgazdálkodási kötelezettségek vonatkoznak – hívja fel a figyelmet a nak.hu.

E jogszabályok betartása többletköltséget, illetve bevételkiesést jelentenek a gazdálkodók számára. A támogatás célja ezek kompenzációja.

Az alábbiakban a NAK összefoglalja a módosítás tartalmi részleteit:

I.    A 2020 utáni európai uniós költségvetés és a Közös Agrárpolitika reformjának elhúzódó tárgyalásai miatt az agrár- és vidékfejlesztési támogatáspolitikában átmeneti időszakra kell készülni, így az Agrárminisztérium a felhívás egy évvel történő meghosszabbításáról döntött. Ennek értelmében a végső határidő 2020. december 31-ről 2021. december 31-re változott.

II.    A támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg a korábbi 17,26 milliárd Ft-hoz képest 31,97 milliárd Ft-ra emelkedett.

III.    A jogosultsági kritériumoknál, illetve a jogkövetkezményeknél átvezetésre kerültek az Evt. szankciókra vonatkozó aktuális módosításai.

IV.    Az „Esélyegyenlőség és környezetvédelmi szempontok érvényesítésével kapcsolatos elvárások” fejezetet kiegészítették olyan általános előírásokkal, amelyek európai uniós forrásból támogatott projektekre vonatkoznak. Ezek alapján a kedvezményezettnek be kell tartani a környezetvédelmi és esélyegyenlőségi jogszabályokat, köteles megőrizni az érintett területen a védett természeti és kulturális értékeket. Valamint a fennálló, illetve a beruházás során keletkezett környezeti kárt és az esélyegyenlőség szempontjából jogszabályba ütköző nem-megfelelőséget legkésőbb a projekt megvalósítása során meg kell szüntetnie. Továbbá vállalja azt is, hogy a fejlesztéshez kapcsolódó nyilvános eseményeken nem közvetít szegregációt és csökkenti a csoportokra vonatkozó, meglévő előítéleteket.

V.    Technikai jellegű módosítások:
–    Az „Indikátorok” című fejezetben változtak a felhívás indikátorszámai;
–    Az általános adatvédelmi rendelettel (GDPR) kapcsolatos előírások kerültek átvezetésre;
–    A felhívással összhangban módosult a támogatói okirat is.
 
A módosított pályázati dokumentáció innen érhető el.    

Forrás: nak.hu