0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Okos gabonaszonda

Egy magyar találmány forradalmasíthatja a gabonaraktározást: a síktárolókban előforduló nedvesedésre kínál megoldást a GrainMonitor okos gabonaszondája, amely három-négy éves akkumulátoridővel rendelkezik, ez idő alatt nem is kell feltölteni.

A szonda háromméteres, a kilógó ponton páratartalmat és felszíni hőmérsékletet is mér, hogy össze lehessen hasonlítani a terménykupacban lévő hőmérséklettel.

A berendezés használatával pontosabban és gyorsabban lehet reagálni az esetlegesen felmerülő problémákra, például a felázás vagy beázás okozta károkra.

A nedvesedés hatására a kupac belsejében rothadás és penészesedés léphet fel, ezáltal a terménykupac elkezd hőt termelni, amit egytized Celsius-fokos pontossággal detektálni lehet a szenzorokkal. A szakemberek azt javasolják, hogy 100 ton­nán­ként egy eszközt célszerű elhelyezni. A szondarendszer szenzorcsöve több ponton is mér, és óránként egy felhőbe továbbítja az információt, amit a mobilos applikáción vagy a webes felületen is nyomon lehet követni. Az alkalmazás emellett SMS-t küldve jelzi, ha bármelyik szonda által mért érték átlépi a beállított hőmérsékletet.

Forrás: Kistermelők Lapja