0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Permetezőrobotok Szentesen

A robotika egyre nagyobb tért hódít a kertészetben is. Az automatizált klímaszabályozás, tápoldatozás mellett mind több hazai üvegházban hívják segítségül a permezető robotokat, és valószínűleg nem kell sokat várni a szedő robotokra sem.

Az Árpád-Agrár Zrt. korszerű üvegházaiban a közelmúltban beüzemelt robotok érintőképernyőjén 9 program állítható. A növényvédelmi szakembernek előzetesen meg kell adnia, hogy milyen hosszú a sor, hány fúvóka működjön és hány liter permetlevet juttassanak ki egy hektárra, a többi a robot dolga, kiszámolja, hogy mindehhez mekkora nyomással kell kifújnia a permetlevet.

A robot önállóan halad a sorok közti fűtőcsöveken, csak ahhoz kell a kezelő segítsége, hogy egyik sorközről a másikra váltson. 

Benedikti Tamás  telepvezető szerint így azonos idő alatt háromszor annyit tudnak permetezni, mint robotok nélkül, azaz a munka sokkal hatékonyabb, és a kezelések időzítése is könnyebb. További előny, hogy biztosan oda jut a permetlé. ahová kell, és a terítése is egyenletesebb. És mivel csak a robot hatol be a növények közé, az egészségügyi kockázata is kisebb a növényvédelmi kezeléseknek. Illetve akár éjszaka is permetezhetnek anélkül, hogy az egész házban világítani kellene.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu