Back to top

Karácsonyfa? Kuka helyett a tányérra!

Bár növekszik a mű-, illetve a cserepes fenyők piaca, de azért mégis világszerte, így hazánkban is a vágott fenyőfa az, amit a legtöbben használunk karácsonyfa-állításra. Ha a teljes száraz fa nem is végzi a tányérunkon, azonban a brit Julia Georgallis receptjeihez szükség van tűlevelekre.

Karácsonyfák újrahasznosítása
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
A vágott fenyő karbon lábnyoma miatt aggódó, ám mégis azt választók számra megoldás lehet, ha a karácsonyfát mulcsként hasznosítják újra, vagy esetleg valami ehetőt készítenek belőle.
Julia Georgallis brit kézműves pék még októberben kiadott egy több, mint 30 receptet tartalmazó szakácskönyvet Hogyan együk meg a karácsonyfát? címmel.

A szerző a Modern Farmer című lapnak beszélt arról, miért kezdett el karácsonyfás recepteket alkotni, illetve arról, melyik örökzöldből lesz a legfinomabb fagyi.

Az interjúban elmesélte, hogy a projektet még 2015-ben egy a fenntarthatósággal foglalkozó barátjával kezdték el: olyan projektet akartak indítani, ami az étellel és kedvencükkel, a karácsonnyal volt kapcsolatban. Így megvizsgálták, vajon a karácsonyfa ehető-e.

Egy vacsoraklubot indítottak karácsonyfa-alapú ételekkel. A barátnő később várandós lett és kiszállt, de a vacsoraklub Julia vezetésével 2019-ig működött. Ekkor döntött úgy, hogy érdemes lenne az 25 klubtagon kívül másokkal is megosztani a recepteket.

A karácsonyfás szakácskönyv tartalomjegyzéke
A szakácskönyv szerzője elárulta, nem gondolja úgy, hogy a karácsonyfaevés megmenti a bolygót, de talán elgondolkodtatja az olvasóit arról, hogy mindent érdemes újra felhasználni, így a karácsonyfát is újrahasznosítani. Tehát az egész a fenntarthatóság szemléletéről szól.

Nem csak fenyős receptek vannak a könyvben, hanem bambusszal készültek is, mert keleten ezt használják fenyő helyett, és persze számos ötlet a fenntartható karácsonyhoz is.

Az interjúban a szerző beszélt a fenyő ízéről is. Mint mondta, az citrusos és füves jellegű is. Használta a fenyőt savanyúságokban, illetve a lucfenyőt fagylaltokban is. A lucnak ugyanis vaníliás az íze – mesterséges aromákban korábban vaníliaíz előállításához is használták.

A szakácskönyvet hazai boltokban még nem találtuk meg, de például a e-bay-ről vagy az amazonról megrendelhető.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Modern Farmer

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Biztos, hogy az erdőbe valók?

Az utóbbi másfél évtizedben igen népszerűvé váltak a motoros technikai sportok hazánkban. Olyannyira, hogy gyakorlásuk már a védett és a fokozottan védett területekre is kiterjedt. Veszélyezteti az élővilágot, és mind nagyobb gondot okoz a természet értékeit tiszteletben tartó, megóvni óhajtó csoportok, mint a gyalogtúrázók, a vadgazdálkodók és az erdészek számára.

Az erdő igazi tanítómester

Jung László úgy tartja, az erdő maga az állandó változás. Minden nap más arcát mutatja, más kihívásokat tartogat, és a benne gazdálkodók is ilyen sokoldalúak. Az EGERERDŐ Zrt. korábbi vezérigazgatója a szakmában eltöltött 40 év tapasztalatait felhasználva friss nyugdíjasként sem állt le, folytatja kutatásait, téziseket állít fel, s megdönti korábbi sajátjait.

Az erdő örök, de nem hagyhatjuk magára

Az állami kezelésben lévő erdők jelentős része természetvédelmi oltalom alatt áll. A fokozottan védett, védett vagy Natura 2000 rendeltetésű erdők esetében gazdasági szempontok helyett a természetvédelmi elvárásokat előtérbe helyezve kell meghatározni az erdőkezelés céljait.

A Mitsubishi is beszáll a laborhús piacba

A Mitsubishi Corporation úgy döntött, hogy együttműködik az izraeli Aleph Farms céggel a laboratóriumban termesztett húsok gyártásában és forgalmazásában. Ennek az a célja, hogy Japánban csökkenjen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

Turistaparadicsom a Mátra szívében

Bár a 964 méter magas Galyatető az ugyancsak a Mátrában található Kékes és Hidas-bérc után csak a harmadik csúcsa hazánknak, mégsem érheti vád, hogy ő lenne a legkisebb királyfi. A tetején trónoló Galya-kilátó teraszáról 360 fokos körpanoráma nyílik: kelet felé a kéklő Bükk, nyugatra a Börzsöny és a Cserhát, északra pedig a szlovák hegyvonulatok láthatók.

Ugrásszerűen nőtt a növényi eredetű élelmiszerek eladása

Egy friss felmérés szerint január első hetében 50 százalékkal több növényi eredetű élelmiszert vásároltak a fogyasztók az Egyesült Királyságban, mint a tavalyi esztendő ugyanezen időszakában. A növekedés hátterében két fő ok áll. Lássuk, mik ezek.

Gombásszunk januárban!

Szeretne télen is gombát szedni az erdőben? Ez nem lehetetlen, mert fafülgombát még januárban is találunk. Ez a gomba elsősorban a kínai fogásokból ismert, de Magyarországon is bőségesen megtalálható.

A világ egyik legdrágább fogása: 60 millió egyetlen halért

A tokiói piac rendszeres új évi árverésén 200 000 dollárért, mintegy 60 millió forintért kelt el a tonhal, mely a tavalyi árhoz képest jelentős visszaesést mutat. Az említett kékúszójú tonhalat 20,8 millió jenért, azaz pontosan 202, 197 dollárért adták el az első aukción a Toyosu halpiacon miután az ünnepeket követően újranyitott.

Beengedik az idénymunkásokat

A világjárványból eredő súlyos munkaerőhiány miatt Ausztráliában számos gyümölcstermesztő kénytelen volt az ültetvényen hagyni a termést, vagy a betakarítás után megsemmisíteni.

Biológiai gombaölő szert fejlesztettek ki tárolási betegségek ellen

A Decco Italia forgalmazza a Nexy nevű biológiai gombaölő szert, amivel az alma, körte és a citrusfélék tárolási betegségeit lehet megelőzni. Az új készítmény szermaradék nélkül akadályozza meg a Botrytis cinerea, a Colletotrichum musae, vagy a Penicillium-fertőzést.