0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Karácsonyfa? Kuka helyett a tányérra!

Bár növekszik a mű-, illetve a cserepes fenyők piaca, de azért mégis világszerte, így hazánkban is a vágott fenyőfa az, amit a legtöbben használunk karácsonyfa-állításra. Ha a teljes száraz fa nem is végzi a tányérunkon, azonban a brit Julia Georgallis receptjeihez szükség van tűlevelekre.

A vágott fenyő karbon lábnyoma miatt aggódó, ám mégis azt választók számra megoldás lehet, ha a karácsonyfát mulcsként hasznosítják újra, vagy esetleg valami ehetőt készítenek belőle.
Julia Georgallis brit kézműves pék még októberben kiadott egy több, mint 30 receptet tartalmazó szakácskönyvet Hogyan együk meg a karácsonyfát? címmel.

A szerző a Modern Farmer című lapnak beszélt arról, miért kezdett el karácsonyfás recepteket alkotni, illetve arról, melyik örökzöldből lesz a legfinomabb fagyi.

Az interjúban elmesélte, hogy a projektet még 2015-ben egy a fenntarthatósággal foglalkozó barátjával kezdték el: olyan projektet akartak indítani, ami az étellel és kedvencükkel, a karácsonnyal volt kapcsolatban. Így megvizsgálták, vajon a karácsonyfa ehető-e.

Egy vacsoraklubot indítottak karácsonyfa-alapú ételekkel. A barátnő később várandós lett és kiszállt, de a vacsoraklub Julia vezetésével 2019-ig működött. Ekkor döntött úgy, hogy érdemes lenne az 25 klubtagon kívül másokkal is megosztani a recepteket.

A szakácskönyv szerzője elárulta, nem gondolja úgy, hogy a karácsonyfaevés megmenti a bolygót, de talán elgondolkodtatja az olvasóit arról, hogy mindent érdemes újra felhasználni, így a karácsonyfát is újrahasznosítani. Tehát az egész a fenntarthatóság szemléletéről szól.

Nem csak fenyős receptek vannak a könyvben, hanem bambusszal készültek is, mert keleten ezt használják fenyő helyett, és persze számos ötlet a fenntartható karácsonyhoz is.

Az interjúban a szerző beszélt a fenyő ízéről is. Mint mondta, az citrusos és füves jellegű is. Használta a fenyőt savanyúságokban, illetve a lucfenyőt fagylaltokban is. A lucnak ugyanis vaníliás az íze – mesterséges aromákban korábban vaníliaíz előállításához is használták.

A szakácskönyvet hazai boltokban még nem találtuk meg, de például a e-bay-ről vagy az amazonról megrendelhető.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Modern Farmer