A vágott fenyő karbon lábnyoma miatt aggódó, ám mégis azt választók számra megoldás lehet, ha a karácsonyfát mulcsként hasznosítják újra, vagy esetleg valami ehetőt készítenek belőle.
Julia Georgallis brit kézműves pék még októberben kiadott egy több, mint 30 receptet tartalmazó szakácskönyvet Hogyan együk meg a karácsonyfát? címmel.
A szerző a Modern Farmer című lapnak beszélt arról, miért kezdett el karácsonyfás recepteket alkotni, illetve arról, melyik örökzöldből lesz a legfinomabb fagyi.
Az interjúban elmesélte, hogy a projektet még 2015-ben egy a fenntarthatósággal foglalkozó barátjával kezdték el: olyan projektet akartak indítani, ami az étellel és kedvencükkel, a karácsonnyal volt kapcsolatban. Így megvizsgálták, vajon a karácsonyfa ehető-e.
A szakácskönyv szerzője elárulta, nem gondolja úgy, hogy a karácsonyfaevés megmenti a bolygót, de talán elgondolkodtatja az olvasóit arról, hogy mindent érdemes újra felhasználni, így a karácsonyfát is újrahasznosítani. Tehát az egész a fenntarthatóság szemléletéről szól.
Nem csak fenyős receptek vannak a könyvben, hanem bambusszal készültek is, mert keleten ezt használják fenyő helyett, és persze számos ötlet a fenntartható karácsonyhoz is.
Az interjúban a szerző beszélt a fenyő ízéről is. Mint mondta, az citrusos és füves jellegű is. Használta a fenyőt savanyúságokban, illetve a lucfenyőt fagylaltokban is. A lucnak ugyanis vaníliás az íze – mesterséges aromákban korábban vaníliaíz előállításához is használták.
A szakácskönyvet hazai boltokban még nem találtuk meg, de például a e-bay-ről vagy az amazonról megrendelhető.