Back to top

Valóban jót tesz az élelmiszereknek, ha hűtőben tároljuk?

Az élelmiszerpazarlás egyik legkönnyebben kivédhető módszere az, ha tudjuk, hogy mely ételt hol és hogyan lehet tárolni úgy, hogy minél tovább megőrizze frissességét. Ehhez nyújtunk egy rövid ismertetőt, hogy tisztázzuk a tévhiteket például a kenyér és a banán tárolásáról.

Gyakran úgy gondoljuk, hogy az a legjobb módja az ételek frissen tartásának, hogy ha a boltból hazaérve egyből a hűtőbe rakjuk.

Ellenben néhány élelmiszer sokkal gyorsabban veszíti el az ízét és textúráját vagy egyszerűen csak megbarnul, ha hideg helyre tesszük,

ilyen például a paradicsom, a banán és a kenyér, melyeket nem célszerű hűtőben tárolni. De, hogy pontosan miért?

Paradicsom

A hűtőben tárolt paradicsom érési folyamata megáll ezáltal elveszti az ízét. A hűtőben tárolt paradicsomoknak megváltozik a kémiai szerkezetük és csökkennek az illékony vegyületei, vagyis pont azok, melyek az ízét szabályozzák. A paradicsomok textúrájára és színére ugyancsak hatással van a hideg hőmérséklet és hűtési sérüléseket – puhaság, bemélyedés a gyümölcs felszínén - okoz az 5 C fok alatti tárolás.

Burgonya

A burgonyát hűvös, száraz helyen kell tárolni, vagy papír esetleg lyukacsos zsákban, szatyorban, hogy szárazon tartsuk.

Ellenben hűtőbe nem szabad tennünk, mert a hideg hőmérséklet a burgonya keményítő tartalmát cukorrá alakítja, ami hatással van az állagára ezenkívül elszíneződik és édes íze lesz a főzést követően.

Hagyma

Ha a hagyma hámozatlan hideg, száraz, jól szellőző helyen szükséges tárolni. A NOA (National Onion Association, a hagyma ágazat amerikai érdekképviselete) szerint csak abban az esetben célszerű a hagymákat a hűtőben tárolni, ha hámozottok és fel vannak vágva vagy olyankor, amikor megpróbáljuk tovább megtartani az édes ízét vagy a különböző hagymafélék magas víztartalmát. Ezeknek azonban figyelni kell az alacsony nedvességtartalmára, hogy száraz maradjon. A felvágott hagymákat lezárt dobozokban akár hét napig is tárolni lehet.

Kenyér

A hűtőben tárolás egyáltalán nem tesz jót a kenyérnek. Amikor lefagyasztják a kenyeret olyan drasztikusan felgyorsult folyamaton megy keresztül, ami később dohossá és állottá teszi.

Összességében a hideg hőmérséklet hatására a keményítő sokkal gyorsabban kristályosodik, mint szobahőmérsékleten, ezáltal felgyorsul a folyamat, ami során a kenyér megkeményedik és állott lesz.

Banán

Az érett banánok hűtőben tárolása segít még néhány napig megtartani ezt az állapotukat, ellenben, ha éretlenül, még kissé zölden helyezzük el a hűtőben a gyümölcsöket meggátoljuk az érési folyamatukat. Azáltal, hogy ezt a folyamatot megállítottuk a hűtéssel a későbbiekben, amikor kivesszük már szobahőmérsékleten sem fog tovább érni a gyümölcs, mindössze a héja barnul meg.

A banánok trópusi gyümölcsök emiatt nincs természetes védelmük a sejtfalaikban.

A hideg hőmérséklet hatására felhasadnak, ami a gyümölcs emésztő enzimeinek a szivárgását okozza a sejtekből, ami a banánhéjának teljes bebarnulásához vezet.

Fokhagyma

Ha a fokhagymát hűtőbe vagy műanyag nejlon zacskóban tároljuk megpenészesedik. A legjobb módja a tárolásának, ha szobahőmérsékleten tartjuk egy száraz, sötét helységben, ahol bőséges légmozgás van, ám egy kis fénnyel megóvhatjuk hagymaféléket a csírázástól is.

 

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Értékből értéket Tokaj-Hegyalján

Az ecetesedés borhiba, már ha nem borecetet készítünk. Az utóbbihoz ugyanis kívánatos jelenség. A borecetet már az ókori Görögországban is használták emésztési gondok enyhítésére, napjainkra pedig tudományos vizsgálatok igazolták az emberi szervezetre gyakorolt számos kedvező hatását. A Borecet Műveknél évente 50 ezer liter borecetet készítenek Bodrogkeresztúron.

A francia kormány is ösztönzi a közvetlen értékesítést

Mintegy 8000 mezőgazdasági, kertészeti termelő szerepel azon az online felületen, amelyet a helyi gazdák és főként a városlakó fogyasztók egymásra találása céljából indított a francia kormány. A Friss és helyi (Frais et local) nevű honlapon a termékek árusítóhelyeit is feltüntették, hogy mindenki megtalálja az otthonához legközelebbit.

Ötmilliárd forintos pályázat indul élelmiszeripari cégeknek

Ötmilliárd forintos pályázat indul hazai élelmiszeripari vállalkozások beruházásainak támogatására - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videójában hétfőn.

Az Aldi 4-8 százalék között emelte a béreket idén

Idén is az inflációt meghaladó mértékben emelte az Aldi az áruházi és a logisztikai munkavállalói bérét, a legtöbb pozícióban legalább 4 százalékkal nőttek a bérek január 1-jétől, de egyes munkakörökben az emelés a 8 százalékot is elérte - közölte az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. hétfőn az MTI-vel.

A Mitsubishi is beszáll a laborhús piacba

A Mitsubishi Corporation úgy döntött, hogy együttműködik az izraeli Aleph Farms céggel a laboratóriumban termesztett húsok gyártásában és forgalmazásában. Ennek az a célja, hogy Japánban csökkenjen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

Ugrásszerűen nőtt a növényi eredetű élelmiszerek eladása

Egy friss felmérés szerint január első hetében 50 százalékkal több növényi eredetű élelmiszert vásároltak a fogyasztók az Egyesült Királyságban, mint a tavalyi esztendő ugyanezen időszakában. A növekedés hátterében két fő ok áll. Lássuk, mik ezek.

A világ egyik legdrágább fogása: 60 millió egyetlen halért

A tokiói piac rendszeres új évi árverésén 200 000 dollárért, mintegy 60 millió forintért kelt el a tonhal, mely a tavalyi árhoz képest jelentős visszaesést mutat. Az említett kékúszójú tonhalat 20,8 millió jenért, azaz pontosan 202, 197 dollárért adták el az első aukción a Toyosu halpiacon miután az ünnepeket követően újranyitott.

Európa "zöldség-gyümölcs" kapuja Hollandia: 120 országból importálnak

Hollandia 2020-ban ismét bebizonyította, hogy a zöldség-gyümölcs világkereskedelem fontos szereplője. Külföldi eladásai 6%-kal, 12,9 milliárd euróra emelkedtek a GroentenFruit Huis adatai szerint. Ez elsősorban a rotterdami kikötőn keresztül érkező áruk továbbértékesítésének köszönhető.

Áruellátás hiány, kikötői káosz, egyszóval: Brexit

A brit szupermarketek zöldség- és gyümölcspolcai konganak az ürességtől, ez jól szemlélteti a brexit, illetve a koronavírus együttes hatását az áruszállításra és ellátásra, ugyanis a kikötőkbe érkező kamionosokra az eddigieknél sokkal több papírmunka vár.

Beengedik az idénymunkásokat

A világjárványból eredő súlyos munkaerőhiány miatt Ausztráliában számos gyümölcstermesztő kénytelen volt az ültetvényen hagyni a termést, vagy a betakarítás után megsemmisíteni.