Back to top

Kicsi aggyal okos méhek

Az Egyesült Államok egyik tudományos akadémiájának folyóiratában publikáció jelent meg arról, hogy a méhek képesek automatikusan megtanulni a természetes környezetükben gyakorta előforduló események és szenzoros információk statisztikai tulajdonságait. Ezt a képességet mindeddig csak az embernél és néhány magasabb rendű állatnál mutatták ki.

A tanulmány eredménye, hogy a kisméretű aggyal bíró háziméhek új fejlődési távlatokat nyithatnak a mesterséges intelligencia kutatásában.

A nemzetközi kutatócsoport először használt megegyező paradigmát a méhek és az emberek automatikus tanulásának vizsgálatára.

Az emberek alapvetően más számítási stratégiát használnak ehhez a tanuláshoz, és ez a stratégia lehet az egyik eredője az állatvilágban kiemelkedő kognitív képességek kifejlődésének.

A kísérlet első fázisában az embereknek és méheknek is ugyanazokat az egyszerű formák által kialakított képeket mutatták, amelyeket a vizsgálatban szereplőknek két csoportra kellett bontaniuk.

Az ezt követő tesztszakaszban mind az emberek, mind a méhek ugyanazokat a teszteket végezték el, amelyekben két kép közül kellett kiválasztaniuk a számukra ismerősebbnek tűnőt.

A tesztet úgy állították össze, hogy a látott képekből kiderüljön, mely statisztikai tulajdonságai maradtak meg az emberek illetve a méhek memóriájában.

Az eredmények során kirajzolódott, hogy a méhek a komplex feladatokat az emberek által is használt vizuális statisztikai tanulás egy egyszerűbb formája segítségével végezték el.

A méhek azonban nem váltak érzékennyé arra, hogy egy vizuális elem feltűnésekor mi az esélye, hogy egy másik elem fel fog tűnni. Az ember ezzel ellentétben már csecsemőkorában automatikusan kódolja ezeket az információkat.

Összességében a kutatási eredmények arra is rávilágítottak, hogy kicsi aggyal és egyszerű metódusokkal is meglehet oldani bonyolultabb feladatokat, valamint hogy mindez egy magasabb rendű tanulási képesség kifejlődésében is kulcsszerepet játszhat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ugrásszerűen nőtt a növényi eredetű élelmiszerek eladása

Egy friss felmérés szerint január első hetében 50 százalékkal több növényi eredetű élelmiszert vásároltak a fogyasztók az Egyesült Királyságban, mint a tavalyi esztendő ugyanezen időszakában. A növekedés hátterében két fő ok áll. Lássuk, mik ezek.

A méhészeknek is megterhelő volt az elmúlt időszak

A tavalyi év mindenki számára rendkívüli megpróbáltatásokat hozott, a koronavírus-járvány az egész társadalomra és a gazdaság minden szektorára hatással volt és következményei még sokáig velünk lesznek. A méhészeknek is megterhelő volt ez az időszak, de nem állhattak le a mindennapi teendők.

Méhegészségügy: csekély összegű helyett átmeneti támogatás

Az egyes agrártámogatások keretösszegét és támogatási formáját érintő módosításokról szóló 65/2020. (XII. 17.) AM rendelet alapján, 2021-ben a méhegészségügyi csekély összegű támogatás igénybevétele helyett, méhegészségügyi átmeneti támogatás igénybevételére nyílik lehetőség 2021. február 1. és 2021 március 1. között.

Élesztőből tej, avagy fából vaskarika

Tehenek nélkül, élesztőből kísérleteztek ki tehéntej kinézetű és ízű folyadékot a tel-avivi egyetem kutatói – jelentette Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója az egyetem közleménye alapján. Az egyetem biomérnöki tanszékén dolgozó Tamir Tuller professzor és Éjal Iffergan élelmiszer-technológiai vállalkozó az új termékhez közös céget alapított, az Imagindairy nevű vállalatot.

Hazai fejlesztésű zöldségfelvágott lesz az egészséges táplálkozás új lépcsője

Vegetáriánusok és húsevők számára is különleges innovációt jelentő élelmiszer gyártása kezdődhet a Szent István Egyetem és a Blue Seven Group Zrt. együttműködésével. A SALAdMi egy speciális zöldségfelvágott-termék, mely az egészséges táplálkozás egy új mérföldköve lehet, hiszen egyrészt ízletes fehérje a vegetáriánusoknak, másfelől finom zöldség a húsevőknek.

Génmódosított paradicsom segíthet a Parkinson-kórosokon

Brit kutatók létrehoztak egy génmódosított paradicsomfajtát, amivel eredményesen lehet kezelni a Parkinson-kórt, tartalmazza ugyanis a levodopa nevű anyagot, ami betegek agyában kisebb mennyiségben termelődő dopamint helyettesíti. A levodopa szintézise a tirozin nevű aminosavból indul, és a dopamin közvetlen előanyaga. Manapság vegyileg állítják elő, használata kellemetlen mellékhatásokkal jár.

Az etetés különböző módjai

A méhészeti szezon egészében nagyon sok fizikai munkát kíván, ami a legdrágább a költségeink közül, nem beszélve egészségünk megőrzéséről. A saját méhészetemben eddig alkalmazott etetési technológiákat szeretném bemutatni. Remélem, tudok némi segítséget nyújtani tapasztalásaim megosztásával.

Fémtartályok gyártásához fejleszt technológiát a Mérnök-Tér Kft.

A világ bármely pontján értékesíthető lesz az a fémtartályok gyártását szolgáló technológia, amelyre a Széchenyi 2020 program keretében több mint 233 millió forint uniós forráshoz jutott a Mérnök-Tér Kft.

Az akác nektárképzése

Az utóbbi években Olaszország méhészetét különösen nehéz időszakok jellemzik, amelyek oka a termésátlagok csökkenése miatt fellépő üzemgazdasági instabilitás és a méhek egészségi problémái. Az élelemhiány, amely egykor hozzájárult a méhcsaládok népességének elégtelen szintjéhez, viszont nem létezik.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat 5.

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk. Az első és második részben a varroózisról és a vírusokról volt szó bővebben.