Back to top

Megszabadulunk az egyszer használatos műanyagtól?

Az egyszer használatos, eldobható műanyag evőeszközöknek, poharaknak és szívószálaknak hamarosan el kell eltűnnie az Európai Unió országaiból. Az Európai Parlament 2019. márciusában hagyta jóvá az egyszer használatos műanyag csomagolóeszközökre vonatkozó irányelvet, amely 2021. július 3-án válik teljes mértékben alkalmazhatóvá.

Ez azt jelenti, hogy az Európai Unióhoz tartozó országokból eltűnnek az egyszer használatos, eldobható műanyag poharak, tányérok, szívószálak, evőeszközök, keverők, polisztirol poharak és élelmiszer csomagolások. 2021. július 3-ig kell a raktárakat kiüríteni - addig még kaphatunk például egy italt a gyorsétkezdében eldobható műanyag pohárban, vagy ételt műanyag tányéron.

A műanyag irányelv célja az újrafeldolgozhatatlan műanyagok gyártásának fokozatos megszüntetése az Európai Unióban.

Az ütemezés a következőképpen néz ki:

- 2021-től tilos az egyszer használatos műanyag termékek forgalmazása: tányérok, szívószálak, evőeszközök (kanalak, villák, kések), keverők, polisztirol poharak, ételdoboz, műanyag higiéniai termékek és lufitartók

- 2025-től a műanyag palackok előállításához min. 25 százalék újrahasznosított műanyagokat kell adni, ami 2030-tól - min. 30 százalékra növekszik

- 2025-től csak olyan kupakokat és műanyag fedeleket lehet forgalomba hozni, amelyek tartósan a palackokhoz vannak rögzítve

- 2025-re 77 százalékra kell az egyszer használatos műanyag palackok újrafeldolgozását növelni , és 2029-ig - pedig 90 százalékot kell elérnie.

Az EU-s előírás azt is tartalmazza, hogy
2021. január 1-jétől a tagállamoknak új műanyagadót kell alkalmaznia.

A következő uniós költségvetés bevételi forrásként tekint az egyszer használatos műanyagok után fizetendő adóra: a tagállamoknak minden kiló nem újrahasznosított egyszer használatos műanyageszköz vagy csomagolóanyag után 0,80 euró díjat kell fizetniük – ettől 6,6 Mrd euró bevételt remélnének az uniós büdzsé számára. A bevétel többek között hozzájárul a koronavírus-helyreállítási alap (az úgynevezett Next Generation EU) költségvetéséhez.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/haps.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Mitsubishi is beszáll a laborhús piacba

A Mitsubishi Corporation úgy döntött, hogy együttműködik az izraeli Aleph Farms céggel a laboratóriumban termesztett húsok gyártásában és forgalmazásában. Ennek az a célja, hogy Japánban csökkenjen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

Turistaparadicsom a Mátra szívében

Bár a 964 méter magas Galyatető az ugyancsak a Mátrában található Kékes és Hidas-bérc után csak a harmadik csúcsa hazánknak, mégsem érheti vád, hogy ő lenne a legkisebb királyfi. A tetején trónoló Galya-kilátó teraszáról 360 fokos körpanoráma nyílik: kelet felé a kéklő Bükk, nyugatra a Börzsöny és a Cserhát, északra pedig a szlovák hegyvonulatok láthatók.

Marhaművészet az egészségügyi dolgozókért

Az utóbbi években a nebraskai Bridgeportban élő David Schuler „marhaművész” farmer a karácsonyi időszakban a red angus állományát élő műalkotásokká változtatja. Elkészítette már velük-belőlük a farmja billogját, és a beef (marhahús) szót is, amit felhasználtak az USA „Marhahús… ez van vacsorára” elnevezésű fogyasztásösztönző kampányában is.

Ugrásszerűen nőtt a növényi eredetű élelmiszerek eladása

Egy friss felmérés szerint január első hetében 50 százalékkal több növényi eredetű élelmiszert vásároltak a fogyasztók az Egyesült Királyságban, mint a tavalyi esztendő ugyanezen időszakában. A növekedés hátterében két fő ok áll. Lássuk, mik ezek.

Sokat tesznek érte, hogy eltűnjön a szemét az erdőkből

Az állami erdőgazdaságok tavaly ősszel 1100 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze az általuk kezelt erdőterületen a Tisztítsuk meg az országot! program keretében. A munka azonban korántsem ért véget a somogyi erdőkben sem. A megelőzésre is nagyobb hangsúlyt helyeznek, és ettől az évtől szigorúbban büntethetők lesznek a jogsértők.

Lengyelország az EU legnagyobb málnatermelője

Tíz év alatt megduplázta málnatermő területét Lengyelország és az Európai Unió legnagyobb termelőjévé lépett elő. Tavaly már 29 300 hektáron termett málna az országban, és az előző évinél jóval több termést takarítottak be. A termőterület 10%-kal csökkent az előző évhez képest. Összesen 116 ezer tonna málnát szedtek, ami 53%-kal haladta meg a 2019-es termést.

Egy galamb átrepült Oregonból Ausztráliába, meg akarják ölni

Egy galamb tizenháromezer kilométert tett meg az Egyesült Államoktól Ausztráliáig. A hatályos ausztrál előírások szerint a Csendes-óceánt átszelő madarat meg kellene ölni.

Gombásszunk januárban!

Szeretne télen is gombát szedni az erdőben? Ez nem lehetetlen, mert fafülgombát még januárban is találunk. Ez a gomba elsősorban a kínai fogásokból ismert, de Magyarországon is bőségesen megtalálható.

A világ egyik legdrágább fogása: 60 millió egyetlen halért

A tokiói piac rendszeres új évi árverésén 200 000 dollárért, mintegy 60 millió forintért kelt el a tonhal, mely a tavalyi árhoz képest jelentős visszaesést mutat. Az említett kékúszójú tonhalat 20,8 millió jenért, azaz pontosan 202, 197 dollárért adták el az első aukción a Toyosu halpiacon miután az ünnepeket követően újranyitott.

Európa "zöldség-gyümölcs" kapuja Hollandia: 120 országból importálnak

Hollandia 2020-ban ismét bebizonyította, hogy a zöldség-gyümölcs világkereskedelem fontos szereplője. Külföldi eladásai 6%-kal, 12,9 milliárd euróra emelkedtek a GroentenFruit Huis adatai szerint. Ez elsősorban a rotterdami kikötőn keresztül érkező áruk továbbértékesítésének köszönhető.