Back to top

Vegán január kihívás

A Veganuary által jegyzett januári vegán kihívás résztvevői eddig annyi szén-dioxidot spóroltak meg, amennyit 15 ezer Föld körüli úton pufogna ki egy autó. Aki csatlakozni szeretne, nemzetközi honlapokon teheti meg, és rengeteg segítséget kap.

A Veganuary (= vegan January) civil szervezet küldetése, hogy népszerűsítse a tisztán növényi alapú étrendet, és

Fotó: Veganuary

mindenkit bátorítson, aki nyitott a téma iránt, függetlenül attól, hogy még csak az első lépései megtételére készül, vagy már haladó vegánnak számít

(itt és itt olvasható általános információ a kezdeményezésről).

A 2014 óta minden januárban meghirdetett kihívásuk lényege, hogy a résztvevők 31 napig a vegán életfelfogás szerint éljenek, étkezzenek. Ebben a szervezőktől minden segítséget megkapnak, alap-bevásárlólistától kezdve recepteken át egy sor háttérinformációig.

Az első hírlevélben rögtön egy

figyelemre méltóan hosszú bevásárlólistát találnak a kezdő próbálkozók,

hangsúlyozva, hogy nem kell azonnal a boltba rohanni és mindent megvenni belőle, de aki esetleg a kihívásra jelentkezés után azonnal elbizonytalanodna, hogy „mégis mi a fenét fogok enni most 31 napig?!”, az pillantson rá megnyugtatásképpen. Igaz, az általam átböngészett, németországi kiadású listát kétségtelenül egyszerűbb ott használni, ahol megvannak a feltüntetett beszerezési források, de itthon sem lehetetlen. És

egy sor alapélelmiszerhez nem kell speciális beszerzési hely:

ilyenek fontos fehérjeforrásként szolgáló hüvelyes zöldségek (csicseriborsó, babok, lencsék stb.), a kuszkusz, a bulgur, számos mag, a tojás nélküli tészták, az olajok, a paradicsomsűrítmény és sorolhatnánk.

Nagyjából ez utóbbiakat szedték össze a szervezők egy másik hírlevélben, „véletlenül vegán” cím alatt. Ugyancsak itt, a „véletlenül vegán” kategóriában találunk pár meglepő terméket is, például az Oreo kekszet, a Chio számos termékét (nem mindet), a Ritter Sport csokijait (ugyancsak nem mindet), vagy éppen a Tante Fanny késztészták némelyikét.

És mivel ismert cégekkel is gyümölcsöző az együttműködése a szervezetnek, ezért

nem csupán a véletlen műve, hogy januáronként látványosan bővül a vegán ételek száma a boltokban és az éttermekben.

A mozgalom sajtóközleménye szerint Németországban tavaly több mint ötven élelmiszerforgalmazó és -gyártó cég kommunikálta a vegán januárt – hogy csak a legismertebbek közül említsünk néhányat, az Aldi, a DM, a Rossmann, az Iglo, a Dr. Oetker, a Knorr és a KFC –, és

közel ötven új vegán élelmiszer került ebből az alkalomból kereskedelmi forgalomba, illetve az étlapokra országszerte.

És hogy mire jó mindez? A sok kicsi sokra megy elve alapján nagyon is sokra. A Veganuary sajtóközleményében találhatunk néhány érdekes szemléltető ábrát, egyebek között azt, hogy egymillió ember egyhónapos életmódváltása annyi szén-dioxidtól mentesíti a légkört, amennyit kipufogógáz formájában akkor bocsájtana ki egy autó, ha 15 ezerszer menne körbe az Egyenlítő mentén.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Színes őszi immunerősítők

Elődeink a gyógyuláshoz, szépüléshez vagy éppen a főzéshez is gyakran hívták segítségül a természet gazdag kincsestárát, ami máig kíméletes és olcsó megoldás. Az őszi, színesedő erdőben tett kiránduláskor is sokféle immunerősítő termésre bukkanhatunk.

A Mitsubishi is beszáll a laborhús piacba

A Mitsubishi Corporation úgy döntött, hogy együttműködik az izraeli Aleph Farms céggel a laboratóriumban termesztett húsok gyártásában és forgalmazásában. Ennek az a célja, hogy Japánban csökkenjen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

Turistaparadicsom a Mátra szívében

Bár a 964 méter magas Galyatető az ugyancsak a Mátrában található Kékes és Hidas-bérc után csak a harmadik csúcsa hazánknak, mégsem érheti vád, hogy ő lenne a legkisebb királyfi. A tetején trónoló Galya-kilátó teraszáról 360 fokos körpanoráma nyílik: kelet felé a kéklő Bükk, nyugatra a Börzsöny és a Cserhát, északra pedig a szlovák hegyvonulatok láthatók.

Ugrásszerűen nőtt a növényi eredetű élelmiszerek eladása

Egy friss felmérés szerint január első hetében 50 százalékkal több növényi eredetű élelmiszert vásároltak a fogyasztók az Egyesült Királyságban, mint a tavalyi esztendő ugyanezen időszakában. A növekedés hátterében két fő ok áll. Lássuk, mik ezek.

"Gyűrött rózsával" influenza ellen - Cistus incanus

Az influenza, és a felsőlégúti megbetegedések ellen ismét szolgálatra jelentkezik egy régi szövetségesünk a Cistus incanus. Mivel a hétköznapi kórokozók ellen éppoly sikeresen veszi fel az harcot, mint a komplikáltabb esetekkel szemben, ezért a közelmúltban szintén hozzá fordultak a kutatók a jelenlegi járványhelyzetre megoldást keresve.

Erdőfürdő

Erdőfürdőzés hallatán joggal kérdezhetik: hát az meg mi fán terem? – mert bizony fák között „terem”, és nincs köze kádhoz, medencéhez. Valójában tudatos megmerítkezést jelent az erdő, a természet élményében, egy avatott kísérő vezetésével.

Gombásszunk januárban!

Szeretne télen is gombát szedni az erdőben? Ez nem lehetetlen, mert fafülgombát még januárban is találunk. Ez a gomba elsősorban a kínai fogásokból ismert, de Magyarországon is bőségesen megtalálható.

A világ egyik legdrágább fogása: 60 millió egyetlen halért

A tokiói piac rendszeres új évi árverésén 200 000 dollárért, mintegy 60 millió forintért kelt el a tonhal, mely a tavalyi árhoz képest jelentős visszaesést mutat. Az említett kékúszójú tonhalat 20,8 millió jenért, azaz pontosan 202, 197 dollárért adták el az első aukción a Toyosu halpiacon miután az ünnepeket követően újranyitott.

Mads Mikkelsen a sztárja az új Carlsberg reklámnak

A Carlsberg leleplezte legújabb reklámját, melyben alkoholmentes sörüket népszerűsíti. A vállalat úgy döntött, hogy eljött az ideje az alkoholmentes sörök piacának fellendítéséhez, ezért a Carlsberg 0.0 promóciós reklámjához a híres dán színész, Mads Mikkelsen-t kérték fel, hogy főszereplője legyen a videónak.

Beengedik az idénymunkásokat

A világjárványból eredő súlyos munkaerőhiány miatt Ausztráliában számos gyümölcstermesztő kénytelen volt az ültetvényen hagyni a termést, vagy a betakarítás után megsemmisíteni.