Back to top

Brexit: Új időszak kezdődött

Lezárult a brexit, azaz véget ért a brit EU-tagság 11 hónappal ezelőtti megszűnésével kezdődött átmeneti időszak. Január 1-jével új szabályok érvényesek az Egyesült Királyság és az Európai Unió kapcsolatrendszerében. Múlt év végén, hosszan elhúzódó tárgyalássorozatot követően sikerült megállapodásra jutnia a feleknek, azáltal sikerült mérsékelni a britek kilépésével járó károkat.

A végső megállapodás az áruk és szolgáltatások kereskedelmén túl számos egyéb területre terjed ki. Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én lépett ki az Európai Unióból, majd közel 1 évig, tavaly december 31-ig átmeneti időszak következett annak érdekében, hogy a feleknek legyen ideje megállapodni a kétoldalú viszonyrendszer részletes feltételeiről, elsősorban egy szabadkereskedelmi egyezményről.

Az Európai Bizottság és a brit kormány hosszú tárgyalássorozat után 2020. december 24-én jutott megállapodásra, ami lehetővé tette a rendezett brexitet.

Ez valamelyest mérsékeli a károkat, amiket mindkét oldal kénytelen elszenvedni az Egyesült Királyság kilépése miatt. A megállapodás feltételeinek január 1-jén kezdődő alkalmazását előzetesen mind a 27 EU-tagország támogatta.

Az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból előzmény nélküli, és a brexit az esetleges jövőbeli kilépési eljárások precedenséül szolgálhat
Fotó: dailymail.co.uk

Vám- és kvótamentesség

A több mint 1200 oldalas megállapodásnak a szabadkereskedelmi egyezmény az egyik legfontosabb eleme, mert lehetővé teszi a vám- és kvótamentes áruforgalmat az Egyesült Királyság és az EU között. Ez nagyon fontos eredmény a mezőgazdasági és halászati termékek szempontjából, mert a megállapodás létrejötte nélkül, a WTO-vámtarifák alkalmazásával bizonyos húsfélék és tejtermékek kereskedelmét 40, halkonzervek esetében pedig 25 százalékot meghaladó vám sújtaná.

A megállapodás nemcsak az áruk kereskedelmére és a szolgáltatások határon átnyúló nyújtását szabályozza, hanem más területek széles körére,

például a beruházásokra, az állami támogatásokra, a légi és a közúti közlekedésre, az energiapolitikára, a fenntarthatóságra, a halászatra, továbbá az adatvédelemre és a szociális ellátórendszerek koordinálására. Ez év január 1-jén az Egyesült Királyság kilépett az EU egységes piacából, vámuniójából és valamennyi uniós szakpolitikából, valamint az unió által kötött nemzetközi megállapodások hatálya alól is.

Nagyobb szigor

Véget ér a személyek, az áruk, a szolgáltatások és a tőke szabad mozgása az Egyesült Királyság és az EU között. Most már külön piacot, különálló szabályozási és jogi területet képeznek. Ennek következtében megszűnik az áruk szabad mozgása;

a vámellenőrzés az összes Egyesült Királyságból az EU-ba irányuló exportra vonatkoznak.

A brit áruknak továbbra is meg kell felelnie az EU előírásainak, például a szigorú élelmiszer-biztonsági szabályoknak. Az Egye­sült Királyságból származó agrár-élelmiszeripari szállítmányoknak egészségügyi bizonyítvánnyal kell rendelkeznie, továbbá a tagállamok állat-egészségügyi határállomásain egészségügyi és növény-egészségügyi ellenőrzésen kell átesniük. Ez az exportáló brit vállalkozások számára hosszabb szállítási időt és több költséget jelent. Az EU-ból Nagy-Britanniába importált árucikkek határellenőrzésével kapcsolatos intézkedéseket három szakaszban vezetik be, július 1-jéig. Szakaszos bevezetésük oka, hogy a koronavírus miatti rendelkezések által is sújtott vállalkozásoknak több ideje legyen az átállásra.

Szoros partnerség

A megállapodás lehetővé teszi, hogy az uniós tagságát maga mögött hagyó Egyesült Királyság továbbra is szoros partnere legyen a huszonhét tagú Európai Uniónak. Mindkét fél elkötelezte magát a környezetvédelem, az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a szociális és munkavállalói jogok, valamint a kötelező érvényű vitarendezési mechanizmus biztosítása mellett.

Megállapodás született az EU és az Egyesült Királyság tengeri halállományainak közös kezelésének új keretrendszeréről is.

Ebben a rendszerben az Egyesült Királyság fejlesztheti halászati tevékenységét, miközben a természeti erőforrások és az európai halászok megélhetése is megfelelő védelmet kap.

Az Európai Parlament illetékes szakbizottságai ez év elején még megvizsgálják a megállapodás szövegét, mielőtt az EP plenáris ülésén döntene, hogy hozzájárul-e az aláírásához. Ennek ellenére az EU szabályai alapján a tagországok egyhangú jóváhagyásával már az újév első napján érvénybe léphetett a megállapodás.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megbukott egy férfi a drogteszten miután mákos kenyeret evett

Egy férfi állítólag megbukott a drogteszten Angliában, egy állásinterjún, miután Tescoban kapható mákos kenyeret evett. Nővére, Danielle Chalkley június 9-én bejegyzést tett közzé a közösségi oldalán, azt állítva, hogy testvére szervezetében pozitív lett az ópiátokra vonatkozó kábítószerteszt, annak ellenére, hogy a férfi fél a drogoktól, sőt még a fájdalomcsillapítók fogyasztását is kerüli.

A Brexit után tovább szigorítja "állatjóléti" törvényét Nagy-Britannia

Nagy-Britannia közölte, hogy a Brexit utáni jóléti terv részeként betiltja a vágásra és hízlalásra szánt élő állatok exportját, megfontolja a libamáj kereskedelem engedélyezését és hivatalosan is érző lényként ismeri el a gerinces állatokat.

Értéktőzsde - Kötés nélküli kereskedés

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a június 4–10. közötti tőzsdenapokon az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica júliusi tőzsdei elszámolóára változatlanul 86 500 forint/tonna volt. A termény 2021. november – 2022. júliusi jegyzése 2000–3000 forinttal 67 250–71 000 forint/tonnára emelkedett.

Ételfutárok lázadása

Bár az ételkiszállító cégek alkalmazottai maguk is gyakran verbális és fizikai támadások áldozatai, az őket foglalkoztató cégek azt akarják, hogy a futárok extra szolgáltatásként kutassák fel és jelentsék a bűneseteket is, amelyre ki is képeznék őket.

Új fejezet kezdődik a „juh és kecskehús” ágazatban

Hivatalosan is elismert szakmaközi szervezetté vált a „juh és kecskehús” ágazatban a Juh és Kecske Ágazatért Egyesület. Az erről szóló dokumentumot június 16-án adta át az agrártárca helyettes államtitkára, Tarpataki Tamás az egyesület elnökének dr. Mezőszentgyörgyi Dávidnak.

A gazdálkodók nem eshetnek áldozatul a brüsszeli reformoknak

A közös agrárpolitika jövőjéről szóló lisszaboni tárgyalások az agrárminiszterek közötti egyetértéshez vezettek -mondta el facebook videójában Lisszabonban Feldman Zsolt, az AM mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Belelát a zöldségbe, gyümölcsbe

Futurisztikusnak tűnik, pedig már idén forgalomba hozzák azt a kézi szkennert, amely nemcsak a gyümölcs és zöldség beltartalmát, minőségét képes elemezni, hanem jelzi azt is, hogy meddig tárolható a vizsgált tétel.

Lúdágazati körkép - Csökkenő kereslet és termelés

A hazai víziszárnyas-ágazat folyamatosan a talpon maradásért küzd. A termelékenységet befolyásolta a madárinfluenza-járvány, emellett a koronavírus-világjárványhoz kapcsolódó korlátozások is visszavetették a lúdágazat termelését.

A fákon maradt a citrom

Rengeteg citrom romlott meg az ausztrál gazdáknál, mert nem találtak elég szedőt, ráadásul a szupermarketek is kevesebb gyümölcsöt kértek.

A Balatoni hal uniós oltalomban részesült

„Balatoni hal” elnevezéssel a fogassüllő és a ponty uniós oltalmat kapott. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként az EU területén „Balatoni hal”-nak csak a termékleírásában rögzített követelményeknek megfelelően tenyésztett pontyot és fogassüllőt lehet nevezni.