Back to top

Brexit: Új időszak kezdődött

Lezárult a brexit, azaz véget ért a brit EU-tagság 11 hónappal ezelőtti megszűnésével kezdődött átmeneti időszak. Január 1-jével új szabályok érvényesek az Egyesült Királyság és az Európai Unió kapcsolatrendszerében. Múlt év végén, hosszan elhúzódó tárgyalássorozatot követően sikerült megállapodásra jutnia a feleknek, azáltal sikerült mérsékelni a britek kilépésével járó károkat.

A végső megállapodás az áruk és szolgáltatások kereskedelmén túl számos egyéb területre terjed ki. Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én lépett ki az Európai Unióból, majd közel 1 évig, tavaly december 31-ig átmeneti időszak következett annak érdekében, hogy a feleknek legyen ideje megállapodni a kétoldalú viszonyrendszer részletes feltételeiről, elsősorban egy szabadkereskedelmi egyezményről.

Az Európai Bizottság és a brit kormány hosszú tárgyalássorozat után 2020. december 24-én jutott megállapodásra, ami lehetővé tette a rendezett brexitet.

Ez valamelyest mérsékeli a károkat, amiket mindkét oldal kénytelen elszenvedni az Egyesült Királyság kilépése miatt. A megállapodás feltételeinek január 1-jén kezdődő alkalmazását előzetesen mind a 27 EU-tagország támogatta.

Az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból előzmény nélküli, és a brexit az esetleges jövőbeli kilépési eljárások precedenséül szolgálhat
Fotó: dailymail.co.uk

Vám- és kvótamentesség

A több mint 1200 oldalas megállapodásnak a szabadkereskedelmi egyezmény az egyik legfontosabb eleme, mert lehetővé teszi a vám- és kvótamentes áruforgalmat az Egyesült Királyság és az EU között. Ez nagyon fontos eredmény a mezőgazdasági és halászati termékek szempontjából, mert a megállapodás létrejötte nélkül, a WTO-vámtarifák alkalmazásával bizonyos húsfélék és tejtermékek kereskedelmét 40, halkonzervek esetében pedig 25 százalékot meghaladó vám sújtaná.

A megállapodás nemcsak az áruk kereskedelmére és a szolgáltatások határon átnyúló nyújtását szabályozza, hanem más területek széles körére,

például a beruházásokra, az állami támogatásokra, a légi és a közúti közlekedésre, az energiapolitikára, a fenntarthatóságra, a halászatra, továbbá az adatvédelemre és a szociális ellátórendszerek koordinálására. Ez év január 1-jén az Egyesült Királyság kilépett az EU egységes piacából, vámuniójából és valamennyi uniós szakpolitikából, valamint az unió által kötött nemzetközi megállapodások hatálya alól is.

Nagyobb szigor

Véget ér a személyek, az áruk, a szolgáltatások és a tőke szabad mozgása az Egyesült Királyság és az EU között. Most már külön piacot, különálló szabályozási és jogi területet képeznek. Ennek következtében megszűnik az áruk szabad mozgása;

a vámellenőrzés az összes Egyesült Királyságból az EU-ba irányuló exportra vonatkoznak.

A brit áruknak továbbra is meg kell felelnie az EU előírásainak, például a szigorú élelmiszer-biztonsági szabályoknak. Az Egye­sült Királyságból származó agrár-élelmiszeripari szállítmányoknak egészségügyi bizonyítvánnyal kell rendelkeznie, továbbá a tagállamok állat-egészségügyi határállomásain egészségügyi és növény-egészségügyi ellenőrzésen kell átesniük. Ez az exportáló brit vállalkozások számára hosszabb szállítási időt és több költséget jelent. Az EU-ból Nagy-Britanniába importált árucikkek határellenőrzésével kapcsolatos intézkedéseket három szakaszban vezetik be, július 1-jéig. Szakaszos bevezetésük oka, hogy a koronavírus miatti rendelkezések által is sújtott vállalkozásoknak több ideje legyen az átállásra.

Szoros partnerség

A megállapodás lehetővé teszi, hogy az uniós tagságát maga mögött hagyó Egyesült Királyság továbbra is szoros partnere legyen a huszonhét tagú Európai Uniónak. Mindkét fél elkötelezte magát a környezetvédelem, az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a szociális és munkavállalói jogok, valamint a kötelező érvényű vitarendezési mechanizmus biztosítása mellett.

Megállapodás született az EU és az Egyesült Királyság tengeri halállományainak közös kezelésének új keretrendszeréről is.

Ebben a rendszerben az Egyesült Királyság fejlesztheti halászati tevékenységét, miközben a természeti erőforrások és az európai halászok megélhetése is megfelelő védelmet kap.

Az Európai Parlament illetékes szakbizottságai ez év elején még megvizsgálják a megállapodás szövegét, mielőtt az EP plenáris ülésén döntene, hogy hozzájárul-e az aláírásához. Ennek ellenére az EU szabályai alapján a tagországok egyhangú jóváhagyásával már az újév első napján érvénybe léphetett a megállapodás.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ugrásszerűen nőtt a növényi eredetű élelmiszerek eladása

Egy friss felmérés szerint január első hetében 50 százalékkal több növényi eredetű élelmiszert vásároltak a fogyasztók az Egyesült Királyságban, mint a tavalyi esztendő ugyanezen időszakában. A növekedés hátterében két fő ok áll. Lássuk, mik ezek.

A világ egyik legdrágább fogása: 60 millió egyetlen halért

A tokiói piac rendszeres új évi árverésén 200 000 dollárért, mintegy 60 millió forintért kelt el a tonhal, mely a tavalyi árhoz képest jelentős visszaesést mutat. Az említett kékúszójú tonhalat 20,8 millió jenért, azaz pontosan 202, 197 dollárért adták el az első aukción a Toyosu halpiacon miután az ünnepeket követően újranyitott.

Európa "zöldség-gyümölcs" kapuja Hollandia: 120 országból importálnak

Hollandia 2020-ban ismét bebizonyította, hogy a zöldség-gyümölcs világkereskedelem fontos szereplője. Külföldi eladásai 6%-kal, 12,9 milliárd euróra emelkedtek a GroentenFruit Huis adatai szerint. Ez elsősorban a rotterdami kikötőn keresztül érkező áruk továbbértékesítésének köszönhető.

Áruellátás hiány, kikötői káosz, egyszóval: Brexit

A brit szupermarketek zöldség- és gyümölcspolcai konganak az ürességtől, ez jól szemlélteti a brexit, illetve a koronavírus együttes hatását az áruszállításra és ellátásra, ugyanis a kikötőkbe érkező kamionosokra az eddigieknél sokkal több papírmunka vár.

Mads Mikkelsen a sztárja az új Carlsberg reklámnak

A Carlsberg leleplezte legújabb reklámját, melyben alkoholmentes sörüket népszerűsíti. A vállalat úgy döntött, hogy eljött az ideje az alkoholmentes sörök piacának fellendítéséhez, ezért a Carlsberg 0.0 promóciós reklámjához a híres dán színész, Mads Mikkelsen-t kérték fel, hogy főszereplője legyen a videónak.

A méhészeknek is megterhelő volt az elmúlt időszak

A tavalyi év mindenki számára rendkívüli megpróbáltatásokat hozott, a koronavírus-járvány az egész társadalomra és a gazdaság minden szektorára hatással volt és következményei még sokáig velünk lesznek. A méhészeknek is megterhelő volt ez az időszak, de nem állhattak le a mindennapi teendők.

Emberi fogyasztásra alkalmas a lisztbogár lárvája - hivatalosan is

Az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerdán közreadott véleménye szerint emberi fogyasztásra alkalmasak a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájából készített élelmiszerek.

Lényegesen felgyorsítja a közép-európai EU-gazdaságok kilábalását az EU helyreállítási alapja

Várhatóan jelentősen gyorsítja a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok kilábalását a koronavírus-járvány okozta sokkból az Európai Unió helyreállítási alapja, különösen jövőre - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett tanulmányában. A nemzetközi hitelminősítő előrejelzése szerint 2022-ben a magyar hazai össztermék (GDP) csaknem 7 százalékkal - az országcsoporton belül a leggyorsabb ütemben - növekszik.

Jelentősen megdrágultak az élelmiszerek

Tavaly decemberben a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál és 0,3 százalékkal az előző havinál; 2020-ban az előző évhez képest átlagosan 3,3 százalékkal nőttek az árak - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Már árban is egyre versenyképesebb a növényalapú burger a húspogácsával

Az Impossible Foods Inc. - növényi alapú burger pogácsákat, azaz Impossible Burger elnevezésű termékeket forgalmazó vállalat -, bejelentette, hogy közel 15%-kal csökkenti árait az amerikai élelmiszerforgalmazó vállalatok számára, így növelve a keresletet a húshelyettesítő termékeik iránt.