0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Fendt 1100 Vario MT: a legnagyobb traktor, fokozatmentes hajtóművel

A Fendt 1100 Vario MT szériával a német gyártó a gumihevederes járószerkezetű traktorok 511 LE és 673 LE közötti teljesítménykategóriáját fedi le. Ezzel a Fendt 1167 Vario MT a gumihevederes traktorok piacán a legnagyobb teljesítményű erőgép, amely fokozatmentes hajtóművel kerül a piacra.

Az erőgép hatékonyságát új technológiák, mint például az aktívan hidraulikusan elfordítható alsó vonórúd és a hátsó emelőszerkezet, az újonnan kifejlesztett Smart Ride+ rugózási rendszer és a megszokott Fendt kezelőelemek növelik.

A Fendt 1100 Vario MT széria négy típussal fedi le az ECE R 120 szerinti 511–673 lóerő közötti teljesítménytartományt. Ezzel a Fendt erőgépek tehát – beleértve a Fendt gumihevederes traktorokat is – a 70 és a 673 LE közötti teljesítménytartományban készülnek.

Fendt variodrive

A hajtáslánc működése hasonló a kerekes traktorokéhoz. Az első tengely hiánya miatt azonban mindkét hidromotor a hátsó tengelyre hat.

Az innovatív Fendt VarioDrive hajtáslánc és a „Fendt iD” alacsony fordulatszámú motor már ismerős lehet a Fendt 1000 Vario és Fendt 900 Vario univerzális nagytraktorok és a Fendt 900 Vario MT gumihevederes traktorok révén. A Fendt iD alacsony fordulatszámú motor különösen hatékonyan működik a VarioDrive hajtáslánccal, emellett nagy teljesítménytartalékokkal rendelkezik.

A motor üzemanyag-takarékos, 1500 fordulat/perc fordulatszámmal és maximális 3100 Nm nyomatékkal képes tartósan dolgozni. A Fendt 1100 Vario MT hidromechanikus hajtásláncában a két hidromotor egymástól függetlenül kibillenthető. Nagy haladási sebesség és terheletlen állapot esetén a két hidromotor automatikusan és teljesen leválik a hajtásról, így nincsenek – a felesleges hajtásból eredő – veszteségek. A hidraulikusan meghajtott hűtőventilátor lehetővé teszi a motorfordulatszámtól független optimális motorhűtést, ezzel a hatékonyság jelentősen növelhető.

A Fendt 1151 Vario MT, a Fendt 1156 Vario MT és a Fendt 1162 MT modellekbe 6 hengeres, 15,2 liter hengerűrtartalmú MAN-motort épített a gyártó. A Fendt 1167 Vario MT-ben egy 6 hengeres
16,2 liter lökettérfogatú 673 LE maximális teljesítményű MAN-motor található. Ezt a motort a Fendt 1100 Vario MT széria csúcsmodelljével szemben támasztott nagy teljesítményelváráshoz méretezték. Kifejezetten olyan feladatokhoz és nagy teljesítményt igénylő munkagépekhez tervezték, mint például a nagy hidraulikus teljesítményigényű pneumatikus vetőgépek. A nagyobb motor bármely tevékenység esetén garantálja az üzembiztonságot és a nagy területteljesítményt.

A kipufogógáz-visszavezetés, a dízel- oxidációs katalizátor (DOC), a dízel részecskeszűrő (DPF) és a jól ismert SCR (Selective Catalytic Reduction) technológia révén mindkét motor teljesíti az európai Stage V kibocsátási normát. A szervizintervallum 500 üzemórára nőtt.

Megfelelően súlyozva minden munkához

Függetlenül attól, hogy nehéz talajművelésről, vetőágykészítésről vagy vetésről van szó: a Fendt 1100 Vario MT gumihevederes traktor többféle súlyozási lehetősége sokféle munka elvégzését teszi lehetővé. A gumihevederes traktor számtalan súlyozási lehetőséget kínál: a hátsó meghajtó kerekeken, az első vezető kerekeken, illetve felsúlyozhatók a járószerkezet oldalain. A traktor elején különböző méretű orrsúlyozásra is van lehetőség. Így a hevederes Fendt traktor képes kevés pótsúllyal és nagyobb sebességgel akár egy nagy precíziós szemenkét vető gépet húzni, illetve nagy vonóerőt igénylő nehéz talajműveléshez is használható – felsúlyozva és alacsonyabb munkasebesség esetén.

Hosszabb élettartam – kiegészítő rugózás

A Fendt 900 Vario MT-ből ismert SmartRide rugózást a Fendt 1100 Vario MT teljesítménykategóriájához adaptálták. A SmartRide+ két vezérelhető hidraulikus munkahengerből áll.

Ezek kompenzálják a munkafolyamat során bekövetkező súlyponteltolódásokat.

Így a Fendt 1100 Vario MT a hajtáslánc megszakítása nélkül maximális vonóerővel képes folyamatosan dolgozni a szántóföldön. A hidraulikus munkahengerek közvetlenül a fülkéből is vezérelhetők, segítségükkel a jármű eleje leereszthető: a mellső orrsúlyok egyszerűen – eszközök használata nélkül – le- és feltehetők.

A hevederes járószerkezet részeként a négy középső futógörgő (Fendt Longlife) innovatív felfüggesztésük révén kiválóan követik a talajfelszín egyenetlenségeit, ezáltal maximalizálják a vontatási képességet. A Fendt Longlife görgők gyűrűje szabadalmaztatott, korszerű szerkezetű műanyagból (poliuretán) készült. Ez biztosítja a fokozott hőállóságukat és mechanikai sérülésekkel szembeni ellenállásukat, valamint áttételesen ezzel növelik a hevederek élettartamát is. A görgők gyűrűi könnyen cserélhetők, így a karbantartásra fordított idő és ezáltal a karbantartási költségek is csökkennek.

Nagy teljesítményű hidraulika

A Fendt 900 Vario MT-hez hasonlóan az új Fendt 1100 Vario MT-ben is nagy teljesítményű hidraulikarendszer működik – opcionális két terhelésvezérelt szivattyúval
(2 x 220 l/perc). Ezek két külön hidraulikakört képesek ellátni, és maximális tér­fogat­áramukat 1700 motorfordulatnál érik el. Egy pneumatikus vetőgép ventilátorának például folyamatosan ala­csony olajnyomásra és állandóan nagy mennyiségű olajra van szüksége használat közben. A fordulókban azonban a gumihevederes traktor és vetőgép kombináció, nagy olajnyomást és kis mennyiségű olajat igényel. Két LS szivattyúval a rendszer mindig a megfelelő olajnyomást és a megfelelő olajmennyiséget biztosítja a szükséglethez igazított vezérlésnek köszönhetően.

Ez a megoldás csökkenti a fojtószelep veszteségeit, ezáltal növeli a hatékonyságot.

Jobb nyomvonaltartás

A gép különlegessége a piacon egyedülálló, aktívan elforgatható alsó húzó és az ugyancsak egyedülálló, aktívan elforgatható vonórúd és hátsó emelőszerkezet. Az alsó vonórúd mindkét irányban 28 fok­kal elfordítható, a hátsó emelőszerkezet pedig – hárompontos felfüggesztéssel – mindkét irányban 12 fokkal téríthető ki. Ez azt jelenti, hogy a munkagép elfordulási pontja a traktor természetes elfordulási pontja irányába mozog, és az automatikus kormányrendszerrel együtt a munkagép sokkal pontosabban követi a traktort a nyomvonalon. Ha a szántóföldön olyan akadály van, amely oldalra húzza a munkagépet, akkor ezzel a bekötéssel elkerülhető, hogy a gumihevederes traktort a munkagép elhúzza a nyomvonaláról, miközben a munkagép képes az akadály elkerülésére. A Fendt 1100 Vario MT az elfordítható alsó vonórúddal, illetve az emlőszerkezettel szabálytalan alakú földterületeken is megmutatja előnyeit: a táblahatárok nagy pontossággal és precízen lekövethetők, még nagy munkagépekkel is. Az elfordítható alsó vonórúdnak, illetve az emelőszerkezetnek köszönhetően a gép kisebb erőfeszítéssel kormányozható, és lényegesen csökken az alkatrészek kopása is.

Összességében csökken az üzemanyag-fogyasztás, nő a munkasebesség, a gépkapcsolat hatékonyan és precízen dolgozik együtt.

Automatikus kormányzási rendszer

A kerekes traktorokhoz hasonlóan a Fendt 1100 Vario MT szériában is Fendt VarioGuide automatikus kormányrendszer található. A kormányrendszertől és a korrekciós jelszolgáltatásoktól függően a traktor
20 centimétertől egészen 2 centiméter pontossággal képes dolgozni.

A választható Trimble vevőkészülék és az új generációs NovAtel vevők közül az utóbbi a kínai Beidou műholdak jeleit is képes fogadni, így összesen mintegy 30 műhold jelét képes feldolgozni.

Ez csökkenti a jelkiesésből eredő hibákat. Az ismert korrekciós jelszolgáltatások mellett a Trimble Receiver más szolgáltatásokat is támogat, mint például a RangePoint RTX ™ és a CenterPoint RTX ™, így akár egy 20 percig tartó korrekciósjel-kimaradás is áthidalható.

Munka egy fendt ülésében

Annak érdekében, hogy a vezető a lehető legjobb teljesítményt tudja elérni a géppel, a „munkahelyének” ergonomikusnak, tisztának és kényelmesnek kell lennie. Ezért kapta meg a Fendt 1100 Vario MT azt a fülkét, ami a Fendt 900 Vario MT-ből ismerős. Ez a tágas vezetőfülke rengeteg helyet kínál, és kiváló láthatóságot, könnyű kezelhetőséget biztosít – a szokásos Fendt-módon. A gépi paraméterek a nagy érintőképernyővel ellátott 10,4 hüvelykes Varioterminál segítségével kényelmesen szabályozhatók és nyomon követhetők. A gép a jól ismert Fendt multifunkciós kartámaszról és az integrált Fendt többfunkciós joystick segítségével gyorsan és ergonomikusan működtethető.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság