Back to top

Áruellátás hiány, kikötői káosz, egyszóval: Brexit

A brit szupermarketek zöldség- és gyümölcspolcai konganak az ürességtől, ez jól szemlélteti a brexit, illetve a koronavírus együttes hatását az áruszállításra és ellátásra, ugyanis a kikötőkbe érkező kamionosokra az eddigieknél sokkal több papírmunka vár.

A Tesco honlapján látható, hogy néhány üzletükben teljesen kifogytak a narancsból, málnából, eperből, áfonyából és számos más friss áruból.

Az élelmiszerfeldolgozó üzemek jelenlegi legnagyobb problémája, hogy az ott dolgozók közül sokan megbetegednek, ezért karanténba kell vonulniuk, ami miatt kiesnek a munkából. Különösképpen a baromfi-, illetve a vöröshús feldolgozóüzemek érintettek.

Eközben az élelmiszeripar szakemberei és a Brexitért felelős kabinetminiszter, Michael Gove arra figyelmeztettek, hogy a kikötőkben a problémák valószínűleg még inkább fokozódni fognak. A doveri kikötőben és a Csalagúton is egyre többen akarnak átkelni az évvégi gyengébb forgalmat követően, francia oldalról viszont szigorúan veszik a brexit után szükséges új nyomtatványok ellenőrzését.

John Shirley árufuvarozási szakértő elmondta: „Megkezdődött a káosz. A január elsején bevezetett többlet papírmunka miatt a teherfuvarozás szinte teljesen el lett lehetetlenítve”

A Road Haulage Association (RHA - Közúti Fuvarozási Szövetség) szerint már most fennakadások vannak, és ez a helyzet csak éleződni fog most, hogy fokozódott a határellenőrzés Franciaországban.

A szövetség becslése szerint

a Doverből és a Csalagúton át a múlt héten közlekedő, napi kétezer kimenő tehergépjárműből minden ötödiket visszafordítottak.

Azt is elmondta, hogy egyre több probléma lesz, mivel a napi határátlépések száma meg fogja haladni a 6000-et is.

Rod McKenzie szakpolitikáért felelős ügyvezető igazgatója elmondta: „A járművezetőket különféle okokból visszafordítják, többek között például sokan nem rendelkeznek érvényes Covid teszttel.

A Nature's Choice kereskedelmi igazgatója Vernon Mascarenhas elmondta: „A hét végétől fogjuk csak igazán látni a hiányosságokat az üzletek polcain. Az egyetlen megoldás az lenne ha a kormány, a brit vállalkozásokra nehezedő adminisztrációs káoszt orvosolni tudja. Ennek a kormány napirendjén kellett volna lennie, de még csak az ingerküszöbüket sem lépte át.

Forrás: 
dailymail.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.

Népszerű a török paprika

Törökország tavaly 35%-kal több paprikát szállított külföldre, annak ellenére, hogy 111 Európába érkező tételt kifogásoltak a határérték feletti rovarölőszer-maradvány miatt.

Intelligens metszőrobot

A szórványgyümölcsösök Közép-Európában a fajokban leggazdagabb biotópok közé tartoznak. Az állományok nagy részét azonban a pusztulás fenyegeti, mivel az idős, beteg fák fenntartása épp hogy gazdaságos, a gyümölcsösök túlnyomó többségét nem, vagy nem megfelelően ápolják. Ennek eredményeképpen a fák megbetegszenek, elpusztulnak.

Emberrablók keserítik meg a nigériai gazdák életét

Emberrablók törtek be egy délnyugat-nigériai baromfitelepre, ahonnan elhurcolták többek között a gazdaság tulajdonosának fiát, Ayodeji Emmanuelt is. A 24 éves férfi elengedéséért cserébe 100 millió nairát, azaz mintegy 77 millió forintot követelnek.

Tarolt a szalmonellás csirke Nagy-Britanniában

Több százan, köztük sok kisgyerek súlyosan megbetegedett, miután szalmonellával fertőzött lengyel import baromfihúst evett, és egy halálos áldozatot is követelt az olcsó panírozott csirke.

Gigantikus méretű takarmánygyár építését tervezik

A piacvezető brit sertés és baromfi takarmánygyártó, az ABN egy olyan hatalmas, a legmodernebb technológiákon alapuló üzemet kíván megépíteni, mely kulcsszerepet töltene be az Egyesült Királyság élelmiszerellátási-láncában.

Az első karbonsemleges paradicsom

Az Azura francia-marokkói vegyesvállalat közzétette fenntartható fejlődésről szóló jelentését. Ebben nem más szerepel, mint hogy a csoport egyebek közt szén-dioxid-semleges paradicsommal lép a piacra. Azt tervezik, hogy a vállalás népszerűsítésére erős kommunikációs kampányt indítanak. Márciustól a kereskedelembe kerülő összes terméken feltüntetik az erre utaló logót.

Borbolya, az ismeretlen ismerős.

Szinte minden parkban találkozunk vele, ám sokan nem tudják, hogy a borbolya termése vitamindús csemege is lehet. Néhány országban - elsősorban a Közel-Keleten - gyakran fogyasztott termék, Európában kevésbé ismert gyümölcs.

Késnek a banánszállítmányok

Az Atlanti-óceánon tomboló viharok, illetve a világjárvány miatti logisztikai fennakadások miatt akadozik a banánkereskedelem – számolt be róla a fruchthandel.de portál.

Európa legnagyobb kikötőjében jelentősen csökkent a forgalom

A rotterdami kikötőben a teherforgalom 6,9% -kal csökkent 2020-ban a koronavírus-válság miatt, amely az elmúlt évtized legnagyobb csökkenése, ennek ellenére mégis kisebb volt a vártnál - közölte Európa legnagyobb tengeri kikötője.