0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Áruellátás hiány, kikötői káosz, egyszóval: Brexit

A brit szupermarketek zöldség- és gyümölcspolcai konganak az ürességtől, ez jól szemlélteti a brexit, illetve a koronavírus együttes hatását az áruszállításra és ellátásra, ugyanis a kikötőkbe érkező kamionosokra az eddigieknél sokkal több papírmunka vár.

A Tesco honlapján látható, hogy néhány üzletükben teljesen kifogytak a narancsból, málnából, eperből, áfonyából és számos más friss áruból.

Az élelmiszerfeldolgozó üzemek jelenlegi legnagyobb problémája, hogy az ott dolgozók közül sokan megbetegednek, ezért karanténba kell vonulniuk, ami miatt kiesnek a munkából. Különösképpen a baromfi-, illetve a vöröshús feldolgozóüzemek érintettek.

Eközben az élelmiszeripar szakemberei és a Brexitért felelős kabinetminiszter, Michael Gove arra figyelmeztettek, hogy a kikötőkben a problémák valószínűleg még inkább fokozódni fognak. A doveri kikötőben és a Csalagúton is egyre többen akarnak átkelni az évvégi gyengébb forgalmat követően, francia oldalról viszont szigorúan veszik a brexit után szükséges új nyomtatványok ellenőrzését.

John Shirley árufuvarozási szakértő elmondta: „Megkezdődött a káosz. A január elsején bevezetett többlet papírmunka miatt a teherfuvarozás szinte teljesen el lett lehetetlenítve”

A Road Haulage Association (RHA – Közúti Fuvarozási Szövetség) szerint már most fennakadások vannak, és ez a helyzet csak éleződni fog most, hogy fokozódott a határellenőrzés Franciaországban.

A szövetség becslése szerint

a Doverből és a Csalagúton át a múlt héten közlekedő, napi kétezer kimenő tehergépjárműből minden ötödiket visszafordítottak.

Azt is elmondta, hogy egyre több probléma lesz, mivel a napi határátlépések száma meg fogja haladni a 6000-et is.

Rod McKenzie szakpolitikáért felelős ügyvezető igazgatója elmondta: „A járművezetőket különféle okokból visszafordítják, többek között például sokan nem rendelkeznek érvényes Covid teszttel.

A Nature’s Choice kereskedelmi igazgatója Vernon Mascarenhas elmondta: „A hét végétől fogjuk csak igazán látni a hiányosságokat az üzletek polcain. Az egyetlen megoldás az lenne ha a kormány, a brit vállalkozásokra nehezedő adminisztrációs káoszt orvosolni tudja. Ennek a kormány napirendjén kellett volna lennie, de még csak az ingerküszöbüket sem lépte át.

Forrás: dailymail.co.uk