0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Gombásszunk januárban!

Szeretne télen is gombát szedni az erdőben? Ez nem lehetetlen, mert fafülgombát még januárban is találunk. Ez a gomba elsősorban a kínai fogásokból ismert, de Magyarországon is bőségesen megtalálható.

Az emberi fülhöz hasonló alakú, kissé kocsonyás állagú gombát júdásfüle gombának ((Auricularia auricula-judae) is hívják, mert az evangéliumok szerint Júdás, aki 30 ezüstért elárulta Jézust, egy öreg fára akasztotta fel magát – innét az elnevezés.

A fafülek egész évben betakarítható gombák, még januárban is szedhetők, amikor úgy tűnik, hogy a gombászást el kell felejteni. A neve a lelőhelyére is utal, hiszen leggyakrabban idős, már korhadó fákon található, főként szil-, bükk- tölgy- és bodzafákon érdemes keresni.

A fafülek sötétbarnák, vagy enyhén világos rózsaszínűek, néha fehérek. Kívül kissé mohásak, belül erezettek, 2–10 cm átmérőjűek. A fafülgombának megvan az a képessége, hogy ellenálljon a fagynak. Fagytűrő természete hasznos tulajdonság, hiszen a fiatal gombák általában január környékén nőnek, amely az év egyik leghidegebb hónapja. Szó szerint keményre fagy, és amikor újra kiolvad, nem mutatja fagyáskár jeleit.

Ha kedveli az ázsiai ételeket, minden bizonnyal evett már ebből a gombából – ez levesekben , tésztaételekben , sőt fagyasztott kínai zöldségkeverékekben is megjelenik. De tudta, hogy ezt a gombát lehet szedni Magyarországon is?

A fafülgombát előszeretettel használja az ázsiai konyha annak ellenére, hogy a gombáknak nincs jellegzetes ízük, amely jelentősen befolyásolná az ételt, inkább a textúrájával gazdagítja a fogásokat.

Az üzletekben leggyakrabban szárított formájával találkozunk, amelyeket elkészítésük előtt be kell áztatni. Egyedülálló módon áztatás vagy fagyasztásból való felolvasztás után tökéletes módon visszanyeri eredeti formáját és rugalmasságát.

A fafülgomba egészségmegőrző tulajdonságai nálunk nem ismertek széles körben. Annál is inkább, mivel gyakran találkozunk olyan véleménnyel, hogy a gombáknak nincsenek olyan összetevői, amelyek értékesek lennének a szervezet számára.

A fafül az egyik legegészségesebb gomba. Erősíti az immunrendszert, fogyasztható megfázáskor vagy influenzaszezonban. Ezenkívül a fafülgomba fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, véralvadásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.

A fafülgombák fogyasztásával megerősítjük az ereket, fokozzuk a véralvadást, és megakadályozhatjuk a szívrohamot vagy agyvérzést. Ezek a gombák vitaminokban és tápanyagokban is gazdagok – C-vitamin, magnézium, kálium, szilícium, foszfor és kalcium forrása.

Mit kezdjünk a fafülgombával, ha a szerencsénk úgy hozta, hogy nagyobb mennyiséget sikerült begyűjteni az erdőben? Megszáríthatjuk, és bármikor felhasználhatjuk, vagy főzzünk azonnal valami finom ázsiai fogást. Remek összetevője a sült rizsnek, tésztának, leveseknek, zöldségköretnek, vagy a tavaszi tekercsnek. A lila fafülgomba pácolt saláta formájában is ízletes lesz .

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu