Back to top

A méhészeknek is megterhelő volt az elmúlt időszak

A tavalyi év mindenki számára rendkívüli megpróbáltatásokat hozott, a koronavírus-járvány az egész társadalomra és a gazdaság minden szektorára hatással volt és következményei még sokáig velünk lesznek. A méhészeknek is megterhelő volt ez az időszak, de nem állhattak le a mindennapi teendők.

Tisztelt Miniszter Úr! Tudjuk, hogy Ön is gyakorló méhész. Így nem is kezdhetném mással a beszélgetést, minthogy megkérdezzem: milyen méhészeti évet zárt, hogy sikerült a 2020-as szezon?

- Nehéz esztendő volt méhészeti szempontból is az idei év. A repce túl korán virágzott, a méhcsaládok fejlettsége még nem volt megfelelő, az akác elfagyott és ahol volt, ott pedig nagyon rövid ideig tartott. A mézontófű (facélia) kárpótolta és mentette meg az évet számomra.

Napraforgóval mindig bajban vagyunk, a mi vidékünkön nagyon hektikus a nektár­termelő-képesség.

Sokszor a jószerencsén múlik, hogy eltaláljuk-e, melyik tábla terem nektárt és melyik nem. A Hanságban készülve a betelelésre, a magas aranyvessző biztosította a biztonságos tartalékot. És volt egy különleges élmény is: a minisztérium erkélyén lévő méhcsalád 20 kg elvehető mézet termelt Budapest belvárosában.

Az agrárminiszter a minisztérium teraszán lévő méhcsalád kezelése közben
Fotó: Pelsőczy Csaba

Két és fél évvel ezelőtt kért Öntől legutóbb interjút a Méhészet szaklap. Akkori szavai szinte sokkolták a méhésztársadalmat, hiszen oly őszinte üzenetet fogalmazott meg: „Vagy béke lesz az ágazatban, vagy tönkremegyünk!” Hogy látja, ebben a tekintetben van változás?

- Ezt azóta is így gondolom, összefogás és együttműködés nélkül nem működhet az ágazat. Most úgy tapasztalom, hogy jelentősen javult a helyzet. Ennek nagyon örülök. Pontosan ezt vártam a méhészektől és jó érzés, hogy megértették, mivel ez mindenkinek az érdeke.

Bízom benne, hogy folytatódik ez a tendencia és még erősebbé válik az összetartás, hiszen erre most különösen nagy szükség van.

Az elmúlt időszakból milyen, a méhészeti ágazatot érintő minisztériumi vagy kormányintézkedést emelne ki?

- Mióta hivatalba léptem miniszterként, igyekszem minden eszközzel segíteni az éves szinten mintegy 30 milliárd forint árbevételű hazai méhészeti ágazatot. Nagyon büszke vagyok rá, hogy a támogatások emelése mellett 2020-ban egy történelmi jelentőségű intézkedést hoztunk, mely alapján a méhészek egyedülálló mértékig részesülnek személyi jövedelemadó-mentességben. Ez nemcsak egy új támogatási forma, hanem egy hatalmas gesztus is volt - amelyet a szakma megérdemelt -, hiszen ilyen jelentőségű adókedvezményt Magyarországon utoljára 245 évvel ezelőtt kaptak a méhészek.

Dr. Nagy István agrárminiszter
Fotó: Pelsőczy Csaba

A Méhészeti Nemzeti Program keretében a 2020-tól 25%-kal megemelkedett uniós támogatást a kormányzat kiegészítette a nemzeti jogkörben biztosítható maximális támogatással.

Ezzel párhuzamosan kidolgoztuk a 2019-2022 közötti Magyar Méhészeti Nemzeti Programot, amelyből a 2019-2022 időszakban támogatjuk többek között a méhészek eszközbeszerzéseit, a méhegészségügyi erőfeszítéseiket és a szakmai ismereteinek a bővítését, továbbá a szervezeti élet élénkítését, valamint a tudományos kutatást. A programba új támogatási jogcímek is bekerültek a méhészeti termékek piacra jutásának elősegítése és a fogyasztói bizalom erősítése érdekében.

2019-ben vezettük be azt az intézkedést, amelynek keretében a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez méhcsaládonként 1000 forint támogatás igényelhető.

2020-ban több mint tízezer termelő részére biztosítottunk forrásokat 926,6 millió forint összegben.

A koronavírus gazdasági hatásainak enyhítésére indította el a minisztérium a Nemzeti Élelmiszer-gazdasági Válságkezelési Programot, amelynek célja Magyarország élelmiszer-ellátási biztonságának fenntartása és termelési kapacitásainak megerősítése, ezzel pedig a munkahelyek védelme. Kiemelném, hogy ezen forrásból 9820 méhész 870 millió forint összegben részesült.

Az idei év egyik ágazati „újdonsága” az, hogy az áruházak polcain megjelentek a harmadik országokból származó mézek. Kapni már 100%-ban kínai eredetű mézet is, nem beszélve a sok ukrán és egyéb importról. Nyilván, jogilag nem lehet mit csinálni, de mégis, ez egy teljesen új helyzet a hazai mézpiacon. Ön szerint ez hogy érinti a méhészeket, mit tenne Ön a helyükben?

- A termékkínálatot valóban nem tudjuk jogilag szabályozni, de vannak eszközeink arra, hogy előnyben részesítsük a magyar mézeket és élünk is ezekkel a lehetőségekkel.

2021-től kezdődően a magyar méz elkülönül a boltok polcain, ezután már a magyar méhészeken van a sor, hogy kivegyék a részüket a népszerűsítésben és nagyobb hangsúlyt fordítsanak a márkaépítésre

és abban, hogy a termelői méz megkapja a megfelelő elismerést. A promotálásban természetesen nem hagyjuk őket magukra, a magyar mézek és a mézfogyasztás népszerűsítése érdekében számos kampányt indított az Agrármarketing Centrum. Mindemellett a Nébih fokozottan vizsgálja a mézeket, és ha nem megfelelő minőséget tapasztalnak, akkor azonnal eljárást indítanak.

Tudjuk, sokat lobbizik a méhészekért Brüsszelben, az Európai Unió Tanácsa ülésein. Mondana erről néhány szót?

- Az EU-s tárgyalások során a méheknek a biodiverzitás fenntartásában betöltött szerepére számos alkalommal felhívtuk a figyelmet és azt a jövőben is hangsúlyozni fogjuk.

Korábban a tanácsüléseken évekig szó sem esett a méhészetről, de most igyekszem folyamatosan napirenden tartani.

Kezdeményeztük a méhészeti programok költségkeretének megemelését, amit Brüsszel el is fogadott és ehhez a kormány azonos támogatási összeget biztosít.

Mint gyakorló méhész és mint agrárminiszter, hogy látja, mi, mik a legfontosabb problémák az ágazatban, mit kell a legsürgősebben megoldani?

- Jelenleg közel 1,2 millió méhcsalád van Magyarországon, ennél a magas számnál különösen fontos, hogy a méh­egészségügyi kérdésekre fókuszáljunk. Ennek érdekében a méhegészségügyi hálózat az OMME hatáskörébe fog tartozni.

Ez önmagában azonban kevés lenne, nagyon fontos, hogy a méhészkedést minimum vizsgához kössük.

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy – a horgászok vizsgához kötött engedélyéhez hasonlóan – csak az tarthatna méheket és foglalkozhatna méhészkedéssel, aki tisztában van a jogszabályi és méhegészségügyi kérdésekkel.

Tudjuk, hogy lelkes támogatója és kezdeményezője annak, hogy Budapesten, 1983 után ismét legyen Apimondia méhészeti világkongresszus. Miért fontos Ön szerint, hogy 2025-ben hazánkban találkozhassanak a világ méhészei?

- Minden egyes szakmai találkozóban benne van az együttműködés és a fejlődés, de egy ilyen nagyszabású összejövetel nemcsak az ágazatot mozgatná meg, hanem az egész társadalom figyelmét ráirányítaná a méhészekre. Méltó elismerése lenne a magyar méhészek munkájának.

Van-e, jut-e ideje olvasni szaklapunkat, a Méhészetet?

- A Méhészetet rendszeresen járatom és mindig el is olvasom.

Sosem titkoltam, hogy a lap hatására kezdtem el méhészkedéssel foglalkozni.

Amikor először a kezembe fogtam és belelapoztam, akkor döntöttem el, hogy meg fogom tanulni ezt a szép szakmát. Nem sokkal később így is tettem. Lassan 30 éve már ennek.

Mit kíván a méhészeknek, mit üzen a hazai méhészeti ágazat szereplőinek a 2021-es esztendőre?

- A tavalyi év mindenki számára rendkívüli megpróbáltatásokat hozott, a koronavírus-járvány az egész társadalomra és a gazdaság minden szektorára hatással volt és következményei még sokáig velünk lesznek. A méhészeknek is megterhelő volt ez az időszak, de nem állhattak le a mindennapi teendők. Bízom benne, hogy ezek a nehézségek még jobban összekovácsolják az ágazatban dolgozókat. Köszönöm nagyszerű helytállásukat. Mindnyájuk munkáját. Jó egészséget, sok örömöt, nehézséget a kaptárokba!

S ha lesznek is nehézségek, fogjunk össze, vessük latba tudásunkat, erőnket és oldjuk meg őket.

Közösen sikerülni fog. Azt kívánom, hogy minden munkánkon legyen Isten áldása!

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2021/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Segítségre szoruló kis- és középvállalkozások

A kis- és középvállalkozásokat súlyosan érintette a COVID-19 világjárvány okozta válság. Az Európai Parlament lazítana a velük szemben támasztott szigorú szabályokon. Az EU-ban működő mintegy 24 millió kis- és középvállalkozás (kkv) adja a gazdaság alapját. A 27 tagállamban a vállalkozások 99 százaléka a kkv, amelyek mintegy 100 millió embernek adnak munkát.

Kalászosok őszi gyomirtása?

Munícióval látta el azokat a gazdákat az FMC-Agro Hungária Kft. akik bekapcsolódtak az elsősorban növényvédelmi kérdéseket boncolgató online konferenciába. Így kerültek terítékre az őszi kalászosok, a kukorica, a napraforgó vagy éppen a repce.

Más, mint a többi - újszerű mikulásvirág

Alig múltak el az ünnepek, a Dümmen Orange már a következő karácsonyra készül. A J’Adore nevű mikulásvirág-család növényei tökéletes formájukkal, kompakt növekedésükkel és a fellevelek mutatós színével hívják fel magukra a figyelmet.

Segítséget kérnek a méhek és a gazdák nevében

Európai polgári kezdeményezés indult az „életigenlő, beporzóbarát mezőgazdaság” érdekében. A szervezők szerint most kell rávenni az Európai Uniót, hogy csak olyan mezőgazdaságot támogasson, ami megvédi a méheket. Ennek érdekében nemzetközi petíciót indítottak és kérik, minél többen írják azt alá.

A francia kormány is ösztönzi a közvetlen értékesítést

Mintegy 8000 mezőgazdasági, kertészeti termelő szerepel azon az online felületen, amelyet a helyi gazdák és főként a városlakó fogyasztók egymásra találása céljából indított a francia kormány. A Friss és helyi (Frais et local) nevű honlapon a termékek árusítóhelyeit is feltüntették, hogy mindenki megtalálja az otthonához legközelebbit.

Ötmilliárd forintos pályázat indul élelmiszeripari cégeknek

Ötmilliárd forintos pályázat indul hazai élelmiszeripari vállalkozások beruházásainak támogatására - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videójában hétfőn.

Az Aldi 4-8 százalék között emelte a béreket idén

Idén is az inflációt meghaladó mértékben emelte az Aldi az áruházi és a logisztikai munkavállalói bérét, a legtöbb pozícióban legalább 4 százalékkal nőttek a bérek január 1-jétől, de egyes munkakörökben az emelés a 8 százalékot is elérte - közölte az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. hétfőn az MTI-vel.

Tudományos kutatás a fenntarthatóbb környezetért

Az európai országok agrárminisztériumainak részvételével működő Agrárkutatás Állandó Bizottsága (Standing Committee of Agricultural Research, SCAR) idén bemutatta az 5. Előretekintés (Foresight) tanulmányt. Az Agrárminisztérium javaslatára Báldi Andrást, az MTA doktorát is felkérték a rangos nemzetközi szakértői körbe, ami a hazai fenntarthatósági kutatások jelentős elismerése.

Folyamatosan jönnek létre az öntözési közösségek

Megfelelő öntözésessel csökkenteni lehet a klímaváltozás káros hatásait. A mezőgazdasági termelés biztonságának és hatékonyságának alapja az öntözésfejlesztés, ami társadalmi, valamint környezeti szempontból is kulcskérdés.

A hermelin lett az Év Emlőse

A hermelint választotta 2021-ben az Év Emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével.