Back to top

Új rektor a Soproni Egyetem élén

Dr. Fábián Attila egyetemi tanárt nevezte ki a Soproni Egyetem rektorává a köztársasági elnök. Áder János államfő 2021. január 13-án Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelenlétében adta át az új rektor 2025. december 31-ig szóló megbízólevelét. Az unikális képzéseknek helyt adó egyetem 2020 őszétől alapítványi fenntartásban működik.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

2020. augusztus elsején teljes modellváltási folyamat vette kezdetét a Soproni Egyetemen, a cél egy fenntartható, emberközpontú és teljesítményorientált intézmény kialakítása.

Miközben a Soproni Egyetemért Alapítvány vette át a fenntartói jogokat, a fenntarthatóságra és a zöld szemléletmódra alapozó megújulás kezdődött az intézményben.

A négy karon oktatott gazdasági, informatikai, műszaki, pedagógiai, művészeti és agrár képzések a 21. század kihívásai közepette kínálnak versenyképes tudást, középpontba állítva a természeti értékek fenntartható használatával kapcsolatos ismereteket.

Az oktatási és kutatási tevékenység erősítését szolgálja, hogy 2021. január 1-jétől a Soproni Egyetemért Alapítvány fenntartásába került a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. és az Erdészeti Tudományos Intézet.

Az intézmények megfelelő gyakorlati helyszínt és megnövekedett kutatási potenciált biztosítanak az egyetem és hallgatói számára. A cél egy olyan vállalati és kutatói háttérrel megerősödő szervezet létrehozása, ahol a magas színvonalú képzés mellett nemzetközileg elismert tudományos eredmények és értékesíthető termékek születhetnek.

Miközben az egyetem Sopron városával erősebb, a kölcsönös előnyök kihasználásán alapuló együttműködésre törekszik, nemzetközi szinten is jelentős előrelépést terveznek.

Ennek első állomásaként a Soproni Egyetem felkerült a fenntarthatósági egyetemi világranglistára. Hosszú távon annak az élmezőnyébe törekszik a számos unikális képzéssel büszkélkedő intézmény.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Prof. dr. Fábián Attila első diplomáját a soproni Erdészeti és Faipari Egyetem Erdőmérnöki Karán szerezte 1990-ben, majd 1993-ban közgazdászként diplomázott a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. A Fa- és fatechnológiai Tudományok doktori iskolában, menedzsmentből doktorált 1999-ben, 2011-ben habilitált. 2017-ben nevezték ki egyetemi tanárrá. Végigjárta az egyetemi ranglétrát, tanított több felsőoktatási intézményben itthon és külföldön.

Öt éven át dékánként vezette a Soproni Egyetem (akkor Nyugat-magyarországi Egyetem) Lámfalussy Sándor Közgazdaság-tudományi Karát.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumában az Egészségügyért Felelős Államtitkárság gazdálkodásért és intézményfelügyeletért felelős helyettes államtitkára volt 2018-ban. Fábián Attila három felnőtt gyermek édesapja, a Soproni Egyetem tavaly őszi modellváltása óta általános rektorhelyettesként vezette az intézményt.

Forrás: 
Soproni Egyetem

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Értékek nyomában

Otthonosan mozog a kézműves mesterségek sokszínű hagyományaiban Ament Éva grafikus, népi bútorfestő. Alkotásaiban nemcsak másolja, de szellemükhöz, motívumvilágukhoz hűen újrateremti a tradicionális munkákat. A jellegzetes használati tárgyak, kelengyeládák, kisbútorok mellett magyarországi templomok gyönyörű mennyezetkazettái viselik a keze nyomát, a megmentett, újjáálmodott örökség jeleként.

Májinka András: Menekülés

„Gyermekkorom óta életem része volt a természet szeretete, a növények, állatok, tájak megismerése. Szüleimmel sokat kirándultunk, ez azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom. Tősgyökeres alföldiként mindig is vonzottak a hegyvidéki tájak."

Égbe törő fák

A hosszú életű, dús lombozatú, vastag törzsű fák jelképei az egyháznak, ajándékai Isten teremtett világának. Már a Biblia első lapjain megjelennek. Az erdők mesélnek az élet körforgásáról, felemelik tekintetünket a lombkoronákon túlra, és misztikus elmélkedésre késztetnek. Akárcsak egyetlen hívő megmentése, ugyanúgy egyetlen fa elültetése is kihat az életünkre, a környezetünkre.

Az édenkert szigetei

Paradicsomi állapotok – így lelkendezett útirajzában Rudolf főherceg, amikor 1878-ban Alfred Brehm híres természettudóssal végzett ornitológiai gyűjtőútjuk során meglátta a területet.

Zöldülő főváros

Ma már közhely, hogy világunk felgyorsult. Valamennyien tapasztaljuk, hogy mindennapjaink napról napra magasabb fordulatszámon pörögnek, ezzel egy időben gyorsabb tempóban pusztítjuk a természetet is. Világviszonylatban fogynak az erdők, csökken a természetes környezet.

Öreg bükk a Stájeroknál

A Kőszegi-hegységben az Országos Kéktúra útvonalon haladva, a Stájer-házak közelében vezet az Öreg bükk Tanösvény. Ha nyugatról az Írott-kő felől, illetve közelebbről a Hörmann-forrástól érkezünk, először ahhoz az állomásához jutunk, ahol forgatható kockák segítségével megismerkedhetünk a Kőszegi-hegységet borító erdők világával.

A tő mellől a katedráig

Gyakorlatban eltöltött 14 év, majd 27 esztendő a Soproni Egyetem katedráján – ebből öt év tanszékvezetőként –, számtalan szakmai cikk és egyetemi jegyzet írása. Csak néhány adat, ami a 95 éves Csesznák Elemért minősíti. Nem véletlen hát, hogy a mai napig szellemileg és testileg friss szakembert szívesen felkeresik fiatal kollégái.

Türelem erdőt terem

Az erdészek összetartók. Erre jó példa az egri Babocsay utca közössége, ahol évtizedek óta több erdészcsalád él barátságban, kinevelve a következő, erdőt tisztelő generációt. Esténként izgalmas eszmecserék folynak a szakma neves képviselői között.

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.

Családias pagony

A Rábaköz igazi kis ékszerdoboza a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő Göbös-major. Eldugott zug, ahová az aktív pihenésre vágyók, valamint csendre és nyugalomra kiéhezett városiak egyaránt szívesen jönnek.