Back to top

"Gyűrött rózsával" influenza ellen - Cistus incanus

Az influenza, és a felsőlégúti megbetegedések ellen ismét szolgálatra jelentkezik egy régi szövetségesünk a Cistus incanus. Mivel a hétköznapi kórokozók ellen éppoly sikeresen veszi fel az harcot, mint a komplikáltabb esetekkel szemben, ezért a közelmúltban szintén hozzá fordultak a kutatók a jelenlegi járványhelyzetre megoldást keresve.

A bodorrózsa névre is hallgató Cistus incanus igen felkapott gyógynövény lett az utóbbi időben - újra
Fotó: wikipedia
A méltóságteljes család

A szuharfélék családjába tartozó Cistus fajokat már az ókortól fogva ismerték és megbecsülték az emberek, és míg a mediterrán régióban használatuk mindennapos, hazánkban még a XXI. században is csak alig volt ismert.

Mostanában C. incanus került a figyelem középpontjába, amely vélhetően a C. albidus és a C. crispus hibridje, habár egyes források C. creticus- szal azonosítják. A nemzetségben jelenleg 25 fajt, kb. 27 hibridet és számos fajtát tartanak számon. Egyszerű, vadrózsára emlékeztető virágaik lehetnek rózsaszínesek, lilásak, fehérek vagy sárgák, a gyűrt szirmok egyszínűek vagy „szemesek”.

A kőből is vizet fakaszt

Angol nyelvterületen a „rockrose” kifejezést használva emlegetik, ami arra enged következtetni, hogy rendkívüli életösztön munkálkodik benne, és igen mostoha körülményeket is képes elviselni.

Ez a látszólag törékenynek látszó örökzöld cserje a tűző napon, árnyék nélküli helyeken él, ahol kénytelen szembenézni a könyörtelen hőséggel, az UV sugárzással, és a vízhiánnyal. A termesztése során semmilyen növényvédőszer nem használható, ezzel ösztönzik még erőteljesebb védekezésre.

Dísznövénynek is ültethető
Fotó: wikipedia
A számunkra oly értékesnek tartott hatóanyagokat éppen a kíméletlen környezeti hatások ellen, vagyis az életben maradásuk érdekében kénytelenek termelni. A szakértők a legértékesebbnek a Mediterráneumban vadon élő példányok drogját tartják, mivel a legnagyobb stresszt elviselve képződik a legtöbb polifenol. Szerencsére azonban akad néhány fontos szövetségesük. Már több mint 200 gyökérkapcsolt gombafajt fedeztek fel, amelyekkel kölcsönösen jó kapcsolatot ápolnak. Ezen gombák jelenléte létfontosságú számukra, hogy a szegényes, kövecses talajból minél több tápanyagot és vizet tudjanak kinyerni.

Érdemes olyan szárított gyógynövényeket venni, amin látszik miből van, nincs túlzottan felaprítva
Fotó: wikipedia

Feltétlenül ott a helye a házipatikában

Az ókortól fogva elterjedt az alkalmazása a bőrápolásban, gyorsítja a sebgyógyulást, megelőzi a fogszuvasodást. A teát használhatjuk arctonikként, borotválkozás utáni arcvízként, hajöblítőként és szájvízként. Sebgyógyító, arctisztító, bőrszépítő hatása miatt pakolások vagy borogatások összetevője is lehet.

Rendszeresen fogyasztható, - és lényeges megjegyezni, hogy a prevencióban betöltött szerepe még erősebb, mint a kezelésben-, ha ez valamilyen okból mégsem lehetséges, akkor legalább azonnal készítsünk belőle teát, amint a legjelentéktelenebbnek tűnő fájdalmat, szúrást, kaparást érezzük a torkunkban. Néhány pillanat alatt enyhíti a tüneteket, mintha valóságos balzsammal vonná be a torkot, így kis szerencsével egy komolyabb betegséget is megelőzhetünk. Nyákoldó, segít köhögés és a felsőlégúti panaszok enyhítésében.

 Erős antioxidáns, immunmoduláló, antivirális, bakteriosztatikus, gombaellenes és gyulladásgátló hatással rendelkezik.

Támogatja a gyomor és a bélrendszer egészségét valamint a gasztrointesztinális problémák kezelését, mindezeken túl védő hatással van a kardiovaszkuláris rendszerre.

A teakészítés művészete

Nulladik lépés gyanánt meg kell említeni, hogy mivel a bodorrózsa ekkora ismeretségre tett szert, ezért különös figyelemmel kell eljárni, ha megfelelő minőségű drogot (itt: hatóanyag tartalmú, szárított növényi rész) szeretnénk beszerezni. Egyes forgalmazók más fajokat kínálnak a C. incanus helyett, olykor ennek csak a tájékozatlanságuk az oka, de sajnos a szándékos megtévesztés lehetőségét sem lehet kizárni. Ezért csak megbízható helyről ajánlott vásárolni.
Mivel naponta többször javasolt a fogyasztása, ezért praktikusabb, ha már reggel elkészítjük az egész napi adagot, melyet így apródonként megihatunk. Van néhány sarkalatos pontja ennek, amiket szükséges betartani ahhoz, hogy a lehető leghatékonyabb teát tudjuk előállítani, ezeket vesszük most sorra.

Fotó: wikipedia

Kiemelt fontossággal bír az, hogy tisztított, ásványi anyagoktól mentes vizet használjunk, hiszen a magas ásványi anyag tartalom csökkenti a flavonoidok kioldódásának mennyiségét.
Mivel egyes hatóanyagai 100 °C körül gyorsan elbomlanak, ezért a legoptimálisabb a 85 °C-os víz használata. Ez a kitétel viszonylag egyszerűen úgy kivitelezhető, ha felforralás után várunk másfél-két percet mielőtt a vizet a teafűre öntjük.
Olyan edény használata szükséges az áztatáshoz, amely lefedhető és jól tartja a hőmérsékletet a 35 perces várakozási idő alatt. Az elkészült teát zárható edényben tartsuk felhasználásig. Legjobb önmagában fogyasztani, de édesíthető, ha feltétlenül szükséges.

Amennyiben az egész napos adagot kívánjuk elkészíteni egyszerre 1 liter vízhez 13 g teafüvet kell adagolni.

Ez a terápiás dózis egy nagyon erőteljes hatású teát eredményez, melyet tényleg több részletben, egyszerre csak keveset fogyasztva ajánlott meginni. Különös óvatossággal kell eljárni abban az esetben, ha valakinél fennáll a hajlam a székrekedésre, ezt mindenképpen megfelelően kompenzálni szükséges. Továbbá hosszantartó alkalmazását feltétlenül ki kell egészíteni valamilyen nyálka tartalmú gyógynövény szedésével is.
Mivel már oly sok esetben bizonyította, hogy nagyon komoly kórokozókkal is képes megbirkózni, bizalommal fordulhatunk felé most is, hiszen talán korunk legrettegettebb fertőzéseire szolgálhat megoldással.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Májinka András: Menekülés

„Gyermekkorom óta életem része volt a természet szeretete, a növények, állatok, tájak megismerése. Szüleimmel sokat kirándultunk, ez azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom. Tősgyökeres alföldiként mindig is vonzottak a hegyvidéki tájak."

Varázsoljunk tavaszt: március elsejei népszokás

A március elsején beköszöntő naptári tavaszt egy kedves hagyománnyal várhatjuk, illetve marasztalhatjuk. Mivel egyébként is kicsit szeszélyes időszakról van szó, egy kis „varázslás” csak segíthet.

Harmincezer gyertyánnal ültették be az épületet

Több mint 30.000 gyertyánnal ültették be a Düsseldorf központjában, a jól ismert Königsallee közelében található üzlet-, és irodaházként működő Kö-Bogen II épületegyüttes homlokzatát és tetőterét. A város zöld szíveként jellemzett új Kö-Bogen II projekt fő célja, hogy példát mutasson: így is lehet küzdeni az éghajlatváltozás ellen.

Tarolt a szalmonellás csirke Nagy-Britanniában

Több százan, köztük sok kisgyerek súlyosan megbetegedett, miután szalmonellával fertőzött lengyel import baromfihúst evett, és egy halálos áldozatot is követelt az olcsó panírozott csirke.

Karantén károsítók a szőlőben, avagy mit is jelent a növényegészségügyi zárlat

Az elmúlt évtizedben már megismerkedhettünk a növény­egészségügyi zárlat fogalmával, ennek lényegét nagyjából minden szakmabeli ismeri. A köznapibb kifejezések, például a „borvidék zárlata” azonban számos tévhitnek, rémhírnek adtak táptalajt, így nem árt, ha egy szakfolyóirat hasábjain újra tisztázzuk, mit jelent a bejelentési kötelezettség és a hatósági zárlat.

Borbolya, az ismeretlen ismerős.

Szinte minden parkban találkozunk vele, ám sokan nem tudják, hogy a borbolya termése vitamindús csemege is lehet. Néhány országban - elsősorban a Közel-Keleten - gyakran fogyasztott termék, Európában kevésbé ismert gyümölcs.

Csokorköltemények minden fokon - I. Flora Kupa virágkötészeti verseny

Flora Hungaria Nagybani Virágpiac hosszú éveken keresztül adott otthon hazánk legrangosabb kertészeti rendezvényének. A Hortus Hungaricus Nemzetközi Kertészeti Kiállításon bemutatkoztak a meghatározó kertészeti termékcsoportok, szolgáltatók, helyet adott a szakember-találkozóknak, illetve a termékek, szolgáltatások, kertépítészet mellett a virágkötészetnek is.

Többet, drágábban - rózsát Valentin-napra

A virágkertészek számára idén jól sikerült a Valentin-nap. Az azt megelőző két hét során a Royal FloraHolland szerint 33%-kal több virágot értékesítettek Európa-szerte.

Növeli a munkavállalói elégedettséget a céges kert

A szakemberhiány és a munkavállalók megtartása olyan témák, amelyek jelenleg szinte minden iparágat érint. Egy tanulmány szerint, a munkahelyen kialakított zöldfelület, vagy kert jelentősen hozzájárulhat az ott dolgozók elégedettségének növeléséhez.

Szatmári ízek és pillanatok

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye látványosan fejlődik, igazi vendégcsalogató régióvá vált az utóbbi időben. Az itt élők közül egyre többen találják meg benne a számításukat, és előre tudnak lépni. Erre találtam jó példákat a 2317 lakost számláló Nyírcsaholyban. Sokan bejárnak dolgozni az öt kilométerre lévő Mátészalkára, de amellett saját kis házi birtokon is tevékenykednek.