Back to top

Marhaművészet az egészségügyi dolgozókért

Az utóbbi években a nebraskai Bridgeportban élő David Schuler „marhaművész” farmer a karácsonyi időszakban a red angus állományát élő műalkotásokká változtatja. Elkészítette már velük-belőlük a farmja billogját, és a beef (marhahús) szót is, amit felhasználtak az USA „Marhahús… ez van vacsorára” elnevezésű fogyasztásösztönző kampányában is.

2020 karácsonya közeledtével számos elvetett ötlet után David Schuler úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány elleni küzdelemben a frontvonalban dolgozóknak szenteli „alkotását”.

Fotó: hba
Schuler a takarmányos kocsit használva „ceruzának” takarmánnyal megrajzolt egy szívvé átalakuló szívdobbanásnyi EKG-görbét. Ezután egy drón segítségével videókat és fényképeket készített, felsorakozó tehenekről.

„Közeli barátaink vannak a régió és az ország számos területén, akik mentősként, illetve egészségügyi dolgozóként stresszes évet töltöttek el a COVID-19 miatt.
Annyit tettek ebben az évben, hogy úgy gondoltam, megtisztelem őket a legjobban tudásom szerin, a cattleart-on keresztül” – nyilatkozta a farmer.

Schuler elmondta, hogy legelő állománya szilázs- és szénatakarmányt kap kiegészítésként, és az állatok futnak megenni a napi adagot. A „marhamű” megalkotásakor pedig az az idő a lényeg.

„A legfontosabb az, hogy a készen legyünk a dizájnnal, mielőtt a marhák felfedeznék a takarmányos kocsit! Az állatok addig maradnak az „alkotásban”, amíg be nem fejezik az evést, ami körülbelül 15-30 perc.”

Bár Schulernek egyelőre nem tervezte meg a jövő évi alkotást, de a hagyományt folytatni akarja.

Illusztráció

„Remélem, folytathatom a hagyományt!
Nagyon örülök, hogy elterjedt a közösségi médiában és sok egészségügyi dolgozó látta, hogy a mezőgazdasági közösség mögöttük áll ezekben az embert próbáló időkben.
Egyelőre nem gondolkodom túlzottan előre, hogy mi lesz a következő alkotás. Ebben a szezonban a pillanatnak szeretnék élni, de biztosíthatom Önöket, hogy folytatom. Túl szórakoztató ahhoz, hogy abbahagyjam.”
Forrás: 
agweb.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Célegyenesben a világkiállítás

Közel két éve beszélgettünk legutóbb dr. Kovács Zoltánnal a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosi kinevezésének apropóján. Azóta is folyamatosak a munkálatok: a Hungexpo teljes területe megújul, ahogyan a rendezvény kiemelt vidéki helyszíneinek gyűjteményei is, a szakmai konferenciák és programok kidolgozása pedig jelenleg is zajlik.

Ugrólovak sérülésmentesen

A World of Showjumpingon jelent meg egy érdekes cikk dr. Jan-Hein Swagemakers tanácsaival, aki 2009-től a német díjugratócsapat állatorvosa, FEI-állatorvos, saját klinikával is rendelkezik, emellett ló-kiropraktőr is. Arról beszélt, hogyan lehet elkerülni egy kis odafigyeléssel az amúgy nagyon gyakori, tipikusan az ugrólovakat veszélyeztető sérüléseket.

Varázsoljunk tavaszt: március elsejei népszokás

A március elsején beköszöntő naptári tavaszt egy kedves hagyománnyal várhatjuk, illetve marasztalhatjuk. Mivel egyébként is kicsit szeszélyes időszakról van szó, egy kis „varázslás” csak segíthet.

Emberrablók keserítik meg a nigériai gazdák életét

Emberrablók törtek be egy délnyugat-nigériai baromfitelepre, ahonnan elhurcolták többek között a gazdaság tulajdonosának fiát, Ayodeji Emmanuelt is. A 24 éves férfi elengedéséért cserébe 100 millió nairát, azaz mintegy 77 millió forintot követelnek.

Tarolt a szalmonellás csirke Nagy-Britanniában

Több százan, köztük sok kisgyerek súlyosan megbetegedett, miután szalmonellával fertőzött lengyel import baromfihúst evett, és egy halálos áldozatot is követelt az olcsó panírozott csirke.

Gigantikus méretű takarmánygyár építését tervezik

A piacvezető brit sertés és baromfi takarmánygyártó, az ABN egy olyan hatalmas, a legmodernebb technológiákon alapuló üzemet kíván megépíteni, mely kulcsszerepet töltene be az Egyesült Királyság élelmiszerellátási-láncában.

Együttműködés az állatorvosképzésben

Lázár János, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság állami feladatainak ellátását felügyelő kormánybiztos és Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora együttműködési megállapodást írt alá, amelynek keretében harmadéves állatorvostan-hallgatók hetesi szolgálaton vesznek részt Mezőhegyesen.

Európa legnagyobb kikötőjében jelentősen csökkent a forgalom

A rotterdami kikötőben a teherforgalom 6,9% -kal csökkent 2020-ban a koronavírus-válság miatt, amely az elmúlt évtized legnagyobb csökkenése, ennek ellenére mégis kisebb volt a vártnál - közölte Európa legnagyobb tengeri kikötője.

Melyik bárány kerül a húsvéti tányérba?

A tél dereka a bárányok születésének időszaka. Így van ez a Hortobágyon is, ahol az ország legnagyobb racka állományát tartják. A legjobb genetikai adottságú bárányok a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. törzsállományát gyarapítják majd, míg a többiek húsvétra „elkészülnek”, és tányérba kerülnek.

Egy elvadult ausztrál juhról 35 kiló gyapjút nyírtak le

Baarack – így nevezték el azt a vadon élő juhot, melyet egy ausztrál erdőben találtak megmentői, betegen. Egy állatmenhelyre szállították, ahol megszabadították irgalmatlan gyapjától, sőt, azóta már be is illeszkedett a többi mentett juh közé.