Back to top

A francia kormány is ösztönzi a közvetlen értékesítést

Mintegy 8000 mezőgazdasági, kertészeti termelő szerepel azon az online felületen, amelyet a helyi gazdák és főként a városlakó fogyasztók egymásra találása céljából indított a francia kormány. A Friss és helyi (Frais et local) nevű honlapon a termékek árusítóhelyeit is feltüntették, hogy mindenki megtalálja az otthonához legközelebbit.

A Mezőgazdasági Minisztérium és a térségi agrárkamrák által január 12-én indított nemzeti platform több mint 8000 gazdaságot, illetve értékesítési helyet sorol fel, ahol közvetítő  beiktatása nélkül  beszerezhetik a friss termékeket a fogyasztók. Mindez abban is segíthet, hogy a vidéki világot és a városi világot közelítsék egymáshoz, és elsimítsák a köztük fennálló feszültséget, mondta Julien Denormandie földművelésügyi és élelmiszerügyi miniszter a webhely bemutatásakor.

A kezdeményezés lehetővé teszi azt is, mondta a miniszter, hogy a fogyasztók az asztalra kerülő ételek "mögött" a termelőt, gazdát is lássák, hiszen a termékeket közvetlenül a gazdaságukból vagy termelői boltokból vásárolják.

A kormány indította a helyi termékeket népszerűsítő honlapot
Fotó: Pixabay/Eveline de Bruin

A térségi agrárkamarák elnöke reméli, hogy ettől kezdve a fogyasztók elsőként erre a honlapra kattintanak, ha vásárolni akarnak, és nem más (külföldi) cégnek adják le rendelésüket. Szerinte az egyik nagy kihívás az, hogy a fogyasztók ne tévedjenek el a sok hasonló kezdeményezés közt, amelyek a Covid-19 következtében felvirágoztak, és ragaszkodjanak a helyi termékekhez.

A honlapon is feltüntetett gazdaságok egyike Párizstól alig 100 kilométerre termeszt gabonaféléket, és a gazdaságban repce- és napraforgóolajat, valamint búza- és hajdinalisztet készítenek. Jean-Marie Lenfant mosolyogva mesélte, hogy a második lezárás során őket felkereső közeli vásárlók némelyike akkor csodálkozott rá, hogy mit is csinálnak a "szomszédban". 

Mára a közvetlen értékesítés teszi ki a forgalmuk felét, ami részben ellensúlyozza a kiesést, amit a vendéglátó helyek Covid miatti bezárása okozott.

A mezőgazdasági termékek feldolgozása és közvetlen értékesítése azonban több, mint a jövedelmük kiegészítése, anélkül nem is tudnának talpon maradni. Pedig ez a tevékenység igen új keletű számukra is, korábban nem volt szokás "a fogyasztókig menni".  A gazda szerencsének tartja, hogy még Párizs vonzáskörzetében dolgozik, hiszen így hatalmas a lehetséges piac. De úgy véli, hogy a honlap létrehozása az országban bárhol gazdálkodó termelőtársainak is nagy segítség, hogy enyhítsék a válság miatti gondjaikat, termeljenek csigát, nyulat vagy gesztenyét.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Célegyenesben a világkiállítás

Közel két éve beszélgettünk legutóbb dr. Kovács Zoltánnal a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosi kinevezésének apropóján. Azóta is folyamatosak a munkálatok: a Hungexpo teljes területe megújul, ahogyan a rendezvény kiemelt vidéki helyszíneinek gyűjteményei is, a szakmai konferenciák és programok kidolgozása pedig jelenleg is zajlik.

Gyerekek fejlesztése lóháton

Eger határában van egy tanya, ahol egyensúlyzavarban szenvedő, beszédhibás, mozgássérült, hiperaktív, hallássérült vagy épp autista gyerekek kis időre megfeledkeznek a hátrányaikról – képességeiket lóháton fejleszti egy elhivatott óvodapedagógus.

Rekord árbevétel a CLAAS-nál

A pandemiás időszak ellenére a CLAAS az elmúlt évben 4,042 milliárd eurós árbevételt ért el, és először lépte át a 4 milliárdos határt. A 2019-ben elért 3,898 Mrd eurót, 144 millió euróval (+3,7 %) sikerült túlteljesíteniük. A cégcsoport adózás előtti nyeresége tavaly 16,5 százalékkal nőtt, és meghaladta a 158 millió eurót.

Az NBA "kezdőcsapatában" a Hennessy konyak

A Hennessy lesz az első globális szeszesital-partnere a Nemzetközi Kosárlabda Szövetségnek (NBA) - jelentette be a LVMH.

Malajziában is kitört az afrikai sertéspestisjárvány

Malajzia 3000 vaddisznó és házisertés megsemmisítését tervezi, miután február közepén a borneói szigeten, Sabah államban afrikai sertéspestisjárvány tört ki.

Street food vendéglátóhelyet függesztett fel azonnali hatállyal a Nébih

Egy fővárosi street food ételeket kínáló egység ellenőrzése során súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A szakemberek által megállapított hiányosságok az egység tevékenységének azonnali felfüggesztését indokolták.

Az agrárium aktualitásairól az AGROmashEXPO pódiumán

A témaválasztásnál olyan gondokat vettek elő, mint a gabona-, és takarmányárak, illetve ezek hatása az élelmiszeriparra és a fogyasztói árra, a vadállatok, sokszor védett fajok kártétele a mezőgazdasági termelőknél, illetve azt, hogy mit tanulhatott/tanulhat az ágazat a koronavírus-járványból.

Közzétették a paradicsomos carbonara receptjét Amerikában, az olaszok kiakadtak

A New York Times közölte a carbonara receptjét, amely összetevői között a paradicsom is szerepel. Emellett több más hozzávalót is felcseréltek az olaszok hagyományos tésztaételben. A recept mélyen felháborította az olasz szakácsokat és a carbonara rajongókat. Az olasz gazdákat tömörítő szervezet közleményt adott ki.

Székelyföld jövője a biogazdálkodás

Az életünket felforgató világjárvány – a negatív hatások ellenére – bebizonyította, hogy a gazdaság egyik biztos alappillére a mezőgazdálkodás. Fontos tapasztalat ugyanakkor, hogy egyre nagyobb teret nyer az egészséges életmóddal és táplálkozással kapcsolatos szemlélet is.

Vadgazdálkodási helyzetkörkép

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szóvetés című podcast-beszélgetésében Győrffy Balázs, a NAK elnöke Jámbor Lászlót, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) elnökét kérdezte a hazai vadászat aktuális helyzetéről. A beszélgetésben érintették a pandémia vadgazdálkodásra gyakorolt hatását, az új vadkárprotokollt, az ASP helyzetet, valamint a Vadgazdálkodási Alap jelen állását is.