0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kalászosok őszi gyomirtása?

Munícióval látta el azokat a gazdákat az FMC-Agro Hungary Kft., akik bekapcsolódtak az elsősorban növényvédelmi kérdéseket boncolgató online konferenciába. Így kerültek terítékre az őszi kalászosok, a kukorica, a napraforgó vagy éppen a repce.

Hőgye Szabolcs kiemelte, hogy 2020-ban takarmánykukoricában kukoricamoly ellen 38 szer volt engedélyezve, melyek között a Coragen® 20 SC piacvezetőnek számít. A területi képviselő felhívta a figyelmet, hogy olyan kontakt, felszívódó és gyomorméregről van szó, amely tojás- és lárvaölő, így 90-96 százalékban kiiktatja a rovart. A tapasztalatok azt mutatják, hogy már 10-15 százalékos fertőzöttség melletti alkalmazása megtérül, s ha ezzel egymenetben RhizoMagic™ növénykondicionálót is kijuttatunk, akkor a hatás plusz száz kilókban mérhető.

Egyre égetőbb kérdés, hogy kalászosokat szabad-e ősszel gyomirtani? Napjainkban az őszi egyszikű gyomok – mint a széltippan, az ecsetpázsit vagy egyes helyeken az olaszperje – adják fel a leckét. A tél enyhe, a gyomok folyamatosan csíráznak és fejlődnek, a búza bokrosodásakor már erős gyomosodás figyelhető meg. Ugyanakkor a kalászosok őszi gyomirtására kevés készítmény áll rendelkezésre. Az elmúlt évben bevezetett Battle® Delta pre- és posztemergens gabonagyomirtó szerük új hatóanyaga nem csak hatékony védekezést biztosít, de rezisztenciatörésre is alkalmas. Bár a csapadékos ősz nem kedvezett a kijuttatásnak, így is többezer hektáron alkalmazták már a gazdák.

A T1-es gyomnövények kora tavaszi felszaporodására hívta fel a figyelmet Popovics István. Bár nem új készítményről van szó, de az Aurora® 40 WG segítségével, egyedi hatásmechanizmusának köszönhetően jól kézben tartható a gyomosodás. Gyors és hőmérséklettől független hatás jellemzi. A hatásspektrum kiszélesítésére született meg az Aurora® Gold csomag. A két egymástól teljesen eltérő hatásmechanizmusú alkotóeleme fokozza a hatékonyságot és szinergista hatást mutat olyan gyomnövényeken, amelyeket külön-külön az egyik vagy a másik hatóanyaggal nehezebb irtani.

A kalászosok javának tavaszi gyomirtásával továbbra is kivárnak a gazdák, és a bokrosodás idejére már megjelennek a gombabetegségek és a vetésfehérítő is, így olyan készítményeket kell a gazdák kezébe adni, amelyek nem csak szelektívek, rugalmasan felhasználhatók, de jól keverhetők is.

Így került a kalászos technológiai csomagokba a Rapid® CS rovarölő szerük és a Riza® 250 EW gombaölő szer is, mellyel több legyet üthetnek a gazdálkodók egy csapásra.

„A gombaölő szer piac átalakulóban van, fontos hatóanyagokat vontak ki a forgalomból.”- magyarázta Lécz István, aki a magas tudásszintű termék, az Azaka® Top Pack csomag előnyeit hangsúlyozta. Mint a területi képviselő kiemelte, széles hatásspektrumú – levél-, szár- és kalászbetegségek ellen bevethető – készítmény, aminél az élettani hatásából várható termésnövelő tényezőt is figyelembe kell venni.

Mivel a talajfertőtlenítő szerek már nem alkalmazhatók, így olyan startert kell elővenni, aminek segítségével a növény hamar „kinő” a rovar foga alól. Ilyen a Radistart* Gold, amely 16 százalékos zeolit tartalmával egyedülálló termék a piacon. A benne található tengeri alga adja a biostimulátor hatást. A készítmény használatával a mikrobák száma több mint hatvanszorosára is növekedhet a kezeletlen talajban mérthez képest, ami hozzájárul a talajok szerkezetének, művelhetőségnek a javulásához.

A napraforgó hazánkban népszerű növény, miközben a világ más részein nem került fókuszba, így a fejlesztések sem erre a kultúrára koncentrálnak. Különösen igaz ez a gyomirtásra. Nálunk az IMI illetve az Express toleráns technológiák terjedtek el, ez utóbbit 2020-ban 200 ezer hektáron alkalmazták. Itt vethetők be az Express és az Evorelle® Express gyomirtó szerek a gyomviszonyok függvényében. Rugalmas kijuttathatóság, kiemelkedő szelektivitás jellemzi őket.

„Bórban az igazság”- hívta fel a figyelmet Botlik Illés területi képviselő, hogy a bórnak és a kénnek kiemelt szerepe van az olajos növények táplálásában. Így került képbe az FMC-Agro Komplex Kénesbór műtrágyája.

A zöldszáron érő hibridek megjelenésével a betakarítás nehézségeire hívta fel a figyelmet Fazekas Károly kereskedelmi igazgató. Merre is fejlődnek a deszikkáló szerek? Az ország négy helyén állítottak be kísérletet az Aurora® 40 WG-vel. Lassúb, kímélesebb állományszárítást tapasztaltak – így magasabb lett az olajtartalom -, miközben szinte nem volt mérhető szermaradék. A termék 2021-ben várhatóan szüksgéhelyzeti engedéllyel kerül forgalomba, melynek ügyintézése folyamatban van.

Domokos Lajos véleménye szerint a repcetermesztők érezték meg leginkább a hatóanyagok kivonását, különösen a kora tavaszi rovarkártevők elleni védekezés szenvedett csorbát.

Mivel nem látják biztosítva a gazdák, hogy meg tudják védeni a repcéjüket, mintegy 20 százalékkal csökkent a vetésterület. Mint az FMC-Agro területi képviselője elmondta, kora tavasszal az ormányos bogarak okoznak komoly károkat, ami ellen bevethető a Rapid® CS, amely korszerű mikrokapszulázott formában forgalmazott piretroid készítmény. Ennek eredményeként minimális a permetezés során a hatóanyag elpárolgása, nagyobb a fény és UV stabilitása, valamint az esőállósága más piretroidokhoz képest.

A piretroidrezisztencia a repce-fénybogaraknál azonban már látványosan megmutatkozik, az Avaunt® 150 EC (indoxakarb) ennek megtörésében segít. Bár a kijutattást követően szinte azonnal leáll a rovarok táplálkozása, teljes hatását 2-3 nappal később látjuk.

Stresszoldásra nem csak a növényeknek, hanem a gazdáknak is szükségük van. Ebben segít a RhizoMagic™ talaj- és növénykondicionáló szer. Az FMC-Agro csúcstermékét Rácz Tibor mutatta be, amely szerves anyagokban gazdag természetes tengeri alga kivonat növényazonos L-aminosavakkal, nitrogénnel, foszforral, káliummal és kiegyensúlyozott mikroelem tartalommal.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu