Back to top

Katonákból lettek gazdálkodók - nem is akármilyenek!

Létezik egy szervezet, mely a mezőgazdaság iránt nyitott, leszerelt amerikai katonáknak nyújt segítséget. A veteránok pályázaton keresztül a többi közt tenyészállatokhoz és járművekhez juthatnak hozzá, illetve különféle képzéseken is részt vehetnek.

A Farmer Veteran Coalition (Farmer Veterán Koalíció) nevű nonprofit szervezet 2008-ban alakult, méghozzá azzal a céllal, hogy segédkezet nyújtson azoknak a leszerelt amerikai katonáknak, akik a mezőgazdaságban szeretnék megtalálni számításaikat. Az FVC szerint

a veteránok olyan fizikális képességekkel és jellembeli tulajdonságokkal rendelkeznek, melyekkel nagy hasznukra válhatnak a vidéki közösségeknek, s eredményesen vehetik ki részüket az élelmiszer-előállítás folyamatából.

A szervezet támogatási programján keresztül segít a veteránoknak elindulni a gazdává válás útján. Adataik szerint az elmúlt 10 évben több mint 600 leszerelt katonát támogattak összesen mintegy 3 millió dollár értékben. A 2021-es pályázatra február 14-ig várják a kérelmeket, amiket egy mezőgazdasági szakemberekből álló bizottság bírál majd el a tavasz folyamán. A sikeres pályázók egyebek mellett járművekhez, tenyészállatokhoz, szerszámokhoz és kerítéselemekhez juthatnak hozzá a programban résztvevő partnercégek jóvoltából.

A szervezet alapítója, Michael O’Gorman szavai szerint a veteránok önzetlenek és szolgálatkészek, így nagy örömmel segítenek nekik beindítani a gazdálkodói karrierjüket. A támogatottak között volt Ben Martin egykori tengerészgyalogos is, aki a borászatban találta meg számításait.

Fotó: Susanna Frohman
„Annak idején saját felhasználásra kezdtem bort készíteni, de az FVC támogatásán keresztül beszerezhettem a palackozáshoz és az értékesítéshez szükséges eszközöket.

Máig sem tudom, mihez kezdtem volna, ha nem támogat akkor a szervezet” – emlékezett vissza 2015-re. A Farmer Veteran Coalition fennállását követően közel 25 ezer amerikai veteránnak nyújtott segítséget – nemcsak anyagilag, hanem oktatással és képzésekkel is.

Forrás: 
farmprogress.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Értéktőzsde: Elindult a jegyzés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában február 22. óta újra jegyzik a takarmánykukoricát (ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica). A pénzügyi befektetők 74 000 forint/tonna áron kereskedhettek a terménnyel (2021. májusi lejárat) és február 25-ig két szerződést kötöttek.

Gazdátlan marhák bolyonganak a Földközi tengeren

Két szállítóhajó, fedélzetén több mint 2700 szarvasmarhával bolyong immár két hónapja a Földközi tengeren. A hajók Spanyolországból tartottak Törökországba, ahol megtagadták az állatok kirakodását a kéknyelv betegség gyanúja miatt. A későbbiekben Líbia is elutasította az állatok befogadását.

Hazai fejlesztés határozhatja meg a kártevőirtás jövőjét

A mezőgazdaság területén, a hatékonyság növeléséhez ma már elengedhetetlen a digitális megoldások használata, ami igaz a kártevőkezelésre is. A Start it @K&H inkubátorprogramban „nevelkedő” SMAPP LAB, a világon másodikként fejlesztett ki egy teljesen digitalizált csapdarendszert, ami lehetővé teszi a molyok életciklusára vonatkozó adatok feldolgozását, elemzését és megosztását.

Folytatódik a Nébih élelmiszerpazarlás elleni programja, a Maradék nélkül

2021. február 25-én, online zárókonferencián összegezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának legfontosabb eredményeit.

Magyarország lemaradt a drónok üzleti célú hasznosításában

Nemzetközi színtéren a pilóta nélküli repülőgépek üzleti és ipari alkalmazásában számos országban és szinte minden iparágban komoly fejlődés ment végbe az elmúlt évtizedben. A magyar drónökoszisztéma mindeközben visszafogott mértékben fejlődött, ami komoly lemaradást okozott – áll a PwC Magyarország elemzésében.

Szorongásra ölelgessünk tehenet

Az ötlet egyszerű: Öleljen meg egy tehenet, hogy megfeledkezzen a problémáiról. A tehenek ölelése lassan világméretű wellnesstrend lesz - Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Svájcban és az USA-ban már van néhány farm, amely ilyen szolgáltatást kínál. Az indiai Gurugramban egy civil szervezet nyitott „bújjuk a tehénhez” központot - írja az India Times nyomán az interestingengineering.com.

Kiből lesz állatkínzó?

Az állatbántalmazók profilját igyekeztek megrajzolni az Állatorvostudományi Egyetem szakmai napján. A program az Állatkínzás és az emberekkel szemberni erőszak összefüggései című egyetemi képzés folytatása. Az előadók többsége elsősorban jogi, bűnügyi szempontból közelített a témához, de szó volt a korai felismerés és a rehabilitáció lehetőségéről és arról, mit tehetünk az agresszív gyerekekkel.

Emberrablók keserítik meg a nigériai gazdák életét

Emberrablók törtek be egy délnyugat-nigériai baromfitelepre, ahonnan elhurcolták többek között a gazdaság tulajdonosának fiát, Ayodeji Emmanuelt is. A 24 éves férfi elengedéséért cserébe 100 millió nairát, azaz mintegy 77 millió forintot követelnek.

Gigantikus méretű takarmánygyár építését tervezik

A piacvezető brit sertés és baromfi takarmánygyártó, az ABN egy olyan hatalmas, a legmodernebb technológiákon alapuló üzemet kíván megépíteni, mely kulcsszerepet töltene be az Egyesült Királyság élelmiszerellátási-láncában.

Márciusban igényelhető támogatás az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez

Az Agrárminisztérium korábbi évekhez hasonlóan idén is vissza nem térítendő támogatást nyújt a szőlőültetvények megvédéséhez. A 240 millió forint éves keretösszegű támogatás március 1. és március 31. között kérelmezhető.