Back to top

Más, mint a többi - újszerű mikulásvirág

Alig múltak el az ünnepek, a Dümmen Orange már a következő karácsonyra készül. A J’Adore nevű mikulásvirág-család növényei tökéletes formájukkal, kompakt növekedésükkel és a fellevelek mutatós színével hívják fel magukra a figyelmet.

Divatos összhatásuk a fiatalok figyelmét is magára vonja
A Colorful Christmas, azaz a színes karácsony trend számos lehetőséget kínál a növénytermesztőknek, amelyhez a Dümmen Orange nemesítőcég mikulásvirág-fajtái tökéletesen igazodnak. A termesztők számára jó választás a hibridsorozat, mert a feltűnő felleveleken kívül a növényeket kiváló elágazódás és határozott V alakú felépítés jellemzi, amit a vásárlók elvárnak, ráadásul a mini és nagyobb növények is termelhetők belőlük.

A J’Adore család négy fajtájának színe a fehértől a világos rózsaszínen át a sötét rózsaszínig terjedő skálát fedi le.

A választékot a barackszínű Autumn Leaves és az élénksárga lombú Golden Glo fajta bővíti ki.

J’Adore Dark Pink
A hat fajta élénk, illetve visszafogottabb színárnyalatai divatos összhatást keltenek, és ezzel még a fiatalabbak figyelmét is magukra vonják a kiskereskedelemben. Minden fajta könnyen termeszthető, és különösen alkalmas mini, midi és standard cserépméretű készáru nevelésére is.

A J’Adore család növényeinek reakcióideje 7 hét, az Autumn Leaves és a Golden Glo fajtáké 8 hét.

A növényeket tartósság és kiváló szállítási tulajdonságok jellemzik. A fajták nagy előnye, hogy mini készáru nevelhető belőlük, mert azok egyre népszerűbbek a fogyasztók körében. A tökéletes fel­levélméretnek és a kompakt növekedésnek köszönhetően gazdaságosan és intenzív helykihasználással termeszthetők. Változatosan felhasználhatók karácsonyi kompozíciókban, vagy ajándékként.

Új nemesítési eredmények vannak a Dümmen Orange piros színű mikulásvirág-fajtáinak körében is.

A nemesítő célja az intenzív színvilágon kívül a könnyű termelhetőség, az erős gyökérzet

– ezáltal jó ellenálló képesség –, valamint a V alakú habitus, ami egyszerűbb csomagolást, jó szállíthatóságot tesz lehetővé. Ilyen, már kipróbált újdonságok az Imperial, Freya, Embla fajták, ame­lyek jelentősége a kiváló termelési tulajdonságaik miatt erősödni fog a jövőben.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Májinka András: Menekülés

„Gyermekkorom óta életem része volt a természet szeretete, a növények, állatok, tájak megismerése. Szüleimmel sokat kirándultunk, ez azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom. Tősgyökeres alföldiként mindig is vonzottak a hegyvidéki tájak."

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.

Batáta, a bakhátak új királya

A nagypapa 5 évvel ezelőtt cukros lett. Berki Mihály és családja ekkor kezdett el kutakodni, vajon mivel lehetne úrrá lenni a betegségen, és valaki a batátát, vagyis az édesburgonyát ajánlotta. Ők lassan, fokozatosan elkezdték termeszteni a növényt. A nagyapa, Plásztán Mihály ma 86 éves és köszöni jól van, a korának megfelelően.

A Facebook-on árulják az amazóniai esőerdőt

Igaz, nem egy tételben, csak részleteiben, de árulják. A BBC újságírói felfedezték, hogy a Facebook Marketplace szolgáltatásán illegálisan árulnak védett esőerdőket Brazíliában. Néhány ajánlat műholdas fényképekkel és GPS-koordinátákkal rendelkezik. Az őslakosok a Facebook-nál reklamáltak.

Rekord árbevétel a CLAAS-nál

A pandemiás időszak ellenére a CLAAS az elmúlt évben 4,042 milliárd eurós árbevételt ért el, és először lépte át a 4 milliárdos határt. A 2019-ben elért 3,898 Mrd eurót, 144 millió euróval (+3,7 %) sikerült túlteljesíteniük. A cégcsoport adózás előtti nyeresége tavaly 16,5 százalékkal nőtt, és meghaladta a 158 millió eurót.

Az NBA "kezdőcsapatában" a Hennessy konyak

A Hennessy lesz az első globális szeszesital-partnere a Nemzetközi Kosárlabda Szövetségnek (NBA) - jelentette be a LVMH.

Székelyföld jövője a biogazdálkodás

Az életünket felforgató világjárvány – a negatív hatások ellenére – bebizonyította, hogy a gazdaság egyik biztos alappillére a mezőgazdálkodás. Fontos tapasztalat ugyanakkor, hogy egyre nagyobb teret nyer az egészséges életmóddal és táplálkozással kapcsolatos szemlélet is.

Hasznos kölcsönhatások a talajban

A talaj összetett élő rendszer, amelyben fontosak a fizikai összetevők és kémiai folyamatok, termékenysége viszont a benne zajló biológiai folyamatoktól függ. Sajátos élővilágát baktériumok, algák, gombák és különböző állatok alkotják az egysejtűektől a gerincesekig, de ide soroljuk magukat a gyökereket is.

Már nyolc éve ünnepeljük a „Vadvilág Világapját”

Az ENSZ közgyűlése 2013-ban, a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) aláírásának 40. évfordulója alkalmából az egyezmény aláírásának napját, március 3-át a Vadvilág Világnapjává (World Wildlife Day) nyilvánította.

Úttörő, innovatív kiállítás: már látogatható a 39. AGROmashEXPO, ezúttal virtuálisan

Mától látogatható a 39. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás, amely a szervezők ígérete szerint a korábbi évek rendezvényeihez hasonlóan rengeteg hasznos információt, agrárgépipari aktualitást kínál a látogatóknak. Az esemény regisztrációt követően ingyenesen látogatható, a programjai pedig élőben követhetők, sőt, vissza is nézhetők.