Back to top

Mazars: Nem olyan szépek az új SZÉP-kártya szabályok

További fél évig lehet élni a megemelt SZÉP-kártya limitek és a szociális hozzájárulási (szocho) adómentesség adta lehetőséggel, viszont a cafeteria-juttatásokat januártól szakképzési hozzájárulás, júliustól pedig szocho is terheli. A Mazars szakértői összefoglalták a legfontosabb tudnivalókat az első és második félévben alkalmazandó új szabályokról.

H. Nagy Dániel, Mazars adóigazgató
Az új év első heteiben a munkáltatók szokás szerint nyilatkoztatják munkavállalóikat cafeteria-keretük felhasználásáról, ami idén is kihívásokkal jár, hiszen újabb – igencsak vagy kevésbé kedvező – szabályoknak kell megfelelni.

„Egyfelől jó hír, hogy még fél évig érvényes a megemelt SZÉP-kártya limitek és a szociális hozzájárulási adómentessége, ám épp ez az átmeneti jelleg több kérdést is felvet.

Másrészt bombaként robbant a rossz hír, hogy idén a megszokott cafeteria-juttatásokat szakképzési hozzájárulás is terheli.” – foglalta össze dr. H. Nagy Dániel, a Mazars adóigazgatója.

További fél évig megemelt SZÉP-kártya limitek

Tekintettel a koronavírus helyzetre, 2020-ban – előbb átmenetileg, majd az év végéig – megemelték a SZÉP-kártya rekreációs keretösszegét és az egyes alszámlák értékhatárát, majd a pandémia második hulláma miatt a kedvező szabályok érvényességét ismét meghosszabbították. Így 2021. január 1-je és június 30-a között a magasabb összeghatárok alapulvételével utalhat a munkáltató, és a béren kívüli juttatások utáni szociális hozzájárulási adót sem kell megfizetni.

Az új szabályok alapján 2021-ben a SZÉP-kártyára az alábbi összeghatárokat betartva béren kívüli juttatásként, azokat meghaladóan pedig egyes meghatározott juttatásként, magasabb adóteher mellett lehet feltölteni az adott időszakban.

2021. január 1 – december 31.

június 30-ig

július 1-től

Rekreációs keretösszeg (éves, Ft)

800 000*

450 000**

Alszámla-limitek

Szálláshely

400 000

225 000

Vendéglátás

265 000

150 000

Szabadidő

135 000

75 000

*Költségvetési szerv munkáltató esetén ez évi 400 000 forint.

**Minden munkáltató esetében, egységesen.

A NAV tájékoztatása szerint a SZÉP-kártya adókötelezettségét a kifizetés pillanatában hatályos szabályok alapján kell elbírálni. Tehát 2021. június 30-ig a megemelt kereteket, míg az azt követően adott juttatásokra az alacsonyabb összeghatárokat kell alkalmazni. Íme néhány szemléltető példa a gyakorlati alkalmazásra:

  • Az első félévben minden munkavállaló jogosult a megemelt értékhatár(ok)ig történő utalásra, így június 30-ig kedvező adózás mellett akár 800 ezer forint kerülhet SZÉP-kártyájára, és a második félévben (egész évben fennálló munkaviszony esetén) sem keletkezik további adókötelezettsége.
  • A II. félévben teljesített juttatásoknál figyelembe kell venni az első féléves utalásokat is. Ha a dolgozó június 30-ig kimerítette valamely II. féléves – 450 ezer forintos – limitjét, vagy többet töltöttek fel a SZÉP-kártyájára, vagy valamelyik alszámla egyedi plafonját elérték, úgy július 1-jétől béren kívüli juttatásként már nem, csak egyes meghatározott juttatásként számolható el a feltöltés.
  • Ha a munkaviszony év közben megszűnik, úgy a jogviszony utolsó napján aktuális rekreációs keretösszeget (800 ezer vagy 450 ezer forint) arányosítani kell a munkaviszony napjaira. Az arányos értékhatár felett teljesített összes SZÉP-kártya feltöltés egyes meghatározott juttatássá válik, amivel a vonatkozó adókat a kilépés hónapjában kell elszámolni – az I. félévben esedékes juttatásnál a Vmtv., a II.-ban az szja-törvény rendelkezései érvényesek (önellenőrzést nem kell beadni).

A NAV jó néhány probléma tekintetében eloszlatta a ködöt, azonban bőven maradtak nyitott kérdések is. A változó értékhatárok miatt többlet-adminisztráció keletkezhet, de gondot okozhatnak azok a kilépő dolgozók is, akik több munkáltatótól kaptak SZÉP-kártya juttatást az adóévben (utóbbi esetén a juttatott összegek összeadódnak).

2021-ben szakképzési hozzájárulás a SZÉP-kártyán is

Január 1-jével úgy változott a szakképzési hozzájárulás alapja, hogy az megegyezik a szociális hozzájárulási adó alapjával. Ez annyit tesz, hogy az egyes meghatározott juttatásokat (pl. a reprezentációs kiadásokat, a csekély értékű ajándékot vagy a SZÉP-kártya összeghatárok feletti feltöltését), és a béren kívüli juttatásokat is terheli a 1,5 százalék szakképzési hozzájárulás 2021-ben.

„Az új szabályokat olvasva könnyen juthatunk arra a következtetésre, hogy 2021 első felében a szakképzési hozzájárulást sem kell megfizetni a béren kívüli juttatások után.

Bár több értelmezés is lehetséges, a hivatalos álláspontból és az új szabályok szövegezéséből az vezethető le, hogy már 2021. január 1-jétől fennáll a szakképzési hozzájárulás fizetési-kötelezettség a béren kívüli juttatások után is.

Véleményünk szerint az a biztonságos eljárás, ha – ezzel ellentétes hivatalos állásfoglalás vagy jogszabálymódosítás elfogadásáig – a szakképzési hozzájárulást a munkáltatók megfizetik.” – tanácsolta a Mazars adóigazgatója.

Forrás: 
MAZARS sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A sikeres szövetkezés bizalmi tőkéje

Aki nem hajlandó legalább minimális szinten szövetkezni, az napjainkban nem marad életképes. Keczkó Péter, a Penta Família Szövetkezet vezetője, a 20 éves elismert TÉSZ irányítója fogalmazott ilyen határozottan és magabiztosan Nagycserkeszen.

Jó gazdaként segítenek

„Nem az sodor bajba, amit nem tudsz, hanem amit holtbiztosan tudsz, csak épp rosszul” - ezt a Mark Twain-idézetet választotta mottójának Szabó Kornél, a Dr. Szabó Agrokémiai Kft. ügyvezetője. A zalaszentgróti vállalkozás mezőgazdasági tevékenységének része a Jó Gazda Program, amelynek keretében aktuális és hosszú távra szóló tanácsokat ad a térségben gazdálkodóknak.

Sokakat ért kellemetlen meglepetés a napokban

Sok vállalkozó meglepődött, amikor arról értesítette őket az agrárkamra, hogy tagdíjat kellene fizetniük, mivel azt sem tudták, hogy tagjai a szervezetnek.

Egy hónapig még akár SMS-ben is kérhető az szja-bevallási tervezet postázása

Még egy hónapig, március 16-áig akár SMS-ben is kérhető az szja-bevallási tervezet postázása - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-nek küldött közleményében.

A kávés Coca-Cola az üdítők új szenzációja

Az üdítőiparban központi helyet foglaló vállalat legújabb szenzációja a kávé és Coca-Cola kombinációja, mely tökéletes választás lehet a pandémia miatti bezárások idején is. A különleges számsavas üdítő már elérhető az Egyesült Államokban.

Kígyónak lábsó, madaraknak fogsor, de kutyáknak fagylalt?

A közkedvelt Ben & Jerry’s fagylaltgyártó vállalat bejelentette legújabb termékét, mellyel az emberek négylábú barátait célozzák meg. A fagyos édességeket forgalmazó márka a közleményében kifejtette, hogy termékkínálatát ezúttal a kutyák számára terjeszti ki, ráadásul egyszerre két külön íz világú desszerttel szolgálnak az ebeknek.

A Nestlé 3,2 milliárd svájci frankot fordít az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésére

A Nestlé 3,2 milliárd svájci frankot fordít az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésére a következő öt évben, ebből 1,2 milliárd svájci frankkal támogatja a talajmegújító mezőgazdaságot - közölte az élelmiszeripari vállalat kedden az MTI-vel.

Mindenekelőtt a hatékonyságot és a szervezettséget kell növelni

Novembertől Apáti Ferenc a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Az új vezető továbbra is az egyik fontos célnak tartja, hogy növeljék a FruitVeB ágazaton és a teljes agráriumon belüli súlyát, ismertségét és tekintélyét, beleértve más szakmaközi szervezeteket és a szakpolitikát is, olvasható a vele készült interjúban.

Megduplázódott a NAV-hoz beérkező számlák száma

Tavaly decemberben hétköznaponként átlagosan egymillió online számla érkezett az adóhivatalhoz, az elmúlt héten ez a szám a duplájára nőtt, csütörtökön 2,3 milliós napi rekord született, vasárnap pedig beérkezett a 200 milliomodik online számla a hivatalhoz - tájékoztatta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.

Csökkentek az orosz búza exportárai a növekvő hazai kínálat miatt

Az orosz búza exportárai a második egymást követő hétben csökkentek, a helyi gazdák aggódnak az exportadó emeléstől. - közölték elemzők hétfőn.