Back to top

Hamar árnyékot adó növények

Egy kert kialakításakor, vagy átalakításakor szükség van némi előrelátásra, térben és időben egyaránt. Mert eltelik néhány év, és a gyorsabban növő növények lassan elnyomják a lassabban fejlődőket, vagy beárnyékolják az alájuk kerülőket. Az ágyások besűrűsödnek. A kert képe folyamatosan alakul, amiben az egyensúlyt a kert gondozójának kell fenntartani.

Gyorsan legyen látványos, de ne nője ki a kertet

Amikor felépül egy családi ház, előbb-utóbb felmerül az igény, hogy a teljesen üres telek növényekkel népesüljön be. Ez a zöld iránti vágy feltehetően egy ősi ösztönből ered, hiszen valamikor az ember is a természet része volt, és ezt a nagymértékű városiasodás mégsem ölte ki teljesen. Ki a szobájában pár cserepes növénnyel, ki a teraszán, mások kisebb-nagyobb kertjükben igyekeznek a természet egy apró szeletét maguk mellett őrizni.

Dísznapraforgó
Fotó: wikipedia

Érdemes már most megtervezni ha nincs elég fa a kertben, hogy mi legyen ami idén nyáron árnyékol majd…

Egy üres telek beültetésekor általában sorba vásároljuk a növényeket (mindig azt, ami épp megtetszik), és találomra ültetjük be az ágyásokba, vagy szoliterként a füves részre.

A kerttel kapcsolatban támasztott igénye a tulajdonosnak évek alatt általában óriási fordulatot vesz.

A kert létesítésének idején fontos szempont, hogy a növények minél nagyobbak és gyorsabban növekvők legyenek, hiszen így lesz majd árnyékos hely, ahol pihenni lehet a nyári forróságban.

Nagy növények kellenek ahhoz, hogy kert kinézete legyen a beültetett teleknek.

Nem sok idő, 6-10 év elegendő ahhoz, hogy ez az igény megváltozzon. Amikor az egymás mellé ültetett cserjék, fák lombja záródik, a kert egyre inkább besűrűsödik, a növények egymással kezdenek konkurálni, eljöhet az idő, amikor annyi árnyék lesz már, hogy egy kis területet sem találunk, ahol napozni lehetne. Szóval eleinte nagyon kell az árnyék, évekkel később, meg nagyon nem kell az árnyék. A növények helyes kiválasztásával ebből a csapdából könnyen kikerülhetünk, és kertünk egyensúlyát megtarthatjuk.

Ideális kezdőnövények

Ideális "kezdőnövények" a nagy növésű egynyáriak és évelők. A kertünkbe ültetett cserjék 3-4, a fák általában 6-8 év alatt nőnek akkorára, hogy rájuk lehessen mondani: igen, ezek már árnyékot adnak.

A baj akkor következik be, amikor túl sok az árnyék, és az éveken át óvott, gondozott fák közül ki kell vágni néhányat, hogy ne váljon kertünk egy sötét erdővé.

Megelőzendő, hogy a szívűnkhöz nőtt fákból később ritkítanunk kelljen, inkább ültessünk kevesebbet, és a kezdeti árnyék és nagy méretű-növények iránti igényeink miatt válasszunk olyan lágyszárú évelő növényeket, vagy egynyáriakat, melyek hónapok alatt kisebb fatermetűvé nőnek.

A ricinus egynyári, de olyan nagyra nő, hogy árnyékolásra is alkalmas
Fotó: wikipedia
Az alább felsoroltak csupán ízelítőként szolgálnak arra, hogy aki frissen épített kertjében eleinte kevesli az árnyékot, az néhány gyors és nagy növésű egynyári-, vagy évelő növény beültetésével ideiglenesen pótolhatja a fák és cserjék szerepét, mindaddig, míg azok elérik a kellő méretet.

Egynyáriak

Csodafa (Ricinus communis)

A ricinus sok változattal rendelkező, egynyári növény. Vethető áprilisban szabadföldbe, vagy korábban a lakásban, cserépben előnevelhetjük, így fejlettebb növényeket ültethetünk ki május elején. Változatai között találunk alacsonyabb és magasabb fajtákat is, bordó, zöld, ezüstös levélszínűeket.

Magassága nyár közepére, végére meghaladhatja a 2 métert is. Szúrós többnyire színes termései is ekkor jelennek meg.

Magjai erősen mérgezőek.

A ricinust inkább dekoratív leveléért ültetik. Kiültetés után rendszeres tápanyagellátást igényel, amit erőteljes növekedésével hálál meg. Napfényigényes, mérsékelten öntözzük. Kerítések, falak mellé éppúgy ültethetjük, mint szoliter növényként. Fagyérzékeny növény, így az első mínuszok beálltáig díszlik csak kertünkben.

Dísznapraforgó (Helianthus annuus)

A dísznapraforgóknak is több kertészeti változata ismert. Van, amelyikük sok kis virágával díszít, mások telt virágukkal. A hagyományos napraforgótól eltérően a dísznapraforgók általában a fővirágzat mellett kisebb, mellékágakon hozott virágzatokkal is rendelkeznek, valamint emellett valamivel hosszabb ideig nyílnak. Néhány hónap alatt elérik a 1,5-2 méteres magasságot, így ideálisak árnyékadónak.

Amennyiben a magot érlelő egyedeket ősszel sem vágjuk ki, akkor a tél folyamán a madarak jót csemegézhetnek majd a napraforgó tányérokból.

A virágzás elnyújtása érdekében nem árt, ha többször 1-2 hetes eltéréssel vetünk belőle, így eltérő fejlettségű növényeket kapunk, melyek virágzási ideje is eltér. Mire az egyik csoport elnyílik, addigra a kicsivel később vetett felcseperedik annyira, hogy szirmokat bontson.

Tűzbab és futóbabok

A legismertebb fajtája a "Tarka futó", ami egy szentesi tájfajta. Szára finom megjelenésű, levélzete sötétzöld, virága tűzpiros, fürtös, a növény akár 2-3 méter magasságra is felfut a tenyészidő során. Július közepétől virágzik. A futóbabok májustól szeptember végéig díszítik kertünket. Helyrevetésük május elejétől 4-5 cm mélyen ideális, 6-8 cm-es tőtávolságra.

Ha támfalra futtatjuk, akkor azt érdemes szegfűhálóval beborítani, mert ezen könnyen megkapaszkodik majd a növény.

Hajnalka
Fotó: wikipedia
Kerítésre, házfalra, pergolákra futtatva, támaszok, karók mellé ültetve, lugasok, folyosók árnyékolására, pihenők kialakítására kiválóak. Amellett hogy díszítenek, igen sokoldalúan elkészíthetők. Alkalmasak saláta, puding stb. készítésére, zsenge állapotban - kis szénhidráttartalma, csekély energiaértéke folytán - cukorbetegeknek, diétázóknak kiváló étrendi hatású. A fehér, szárított hüvelyéből készült tea vércukor-, és vérnyomáscsökkentő, szívműködést serkentő, vízhajtó hatású.

A tűzbab mellett más futó növekedésű egynyáriak, mint a hajnalka (Ipomea purpurea) is alkalmasak felületek gyors befuttatására, így árnyékadásra,

Mákkóró
Fotó: wikipedia
még friss ültetésű kisméretű növényállománnyal rendelkező kertekben.

Évelő növények között is találunk fa méretűre növőket

Mákkóró (Macleya cordata)

A mákkóró, vagy tollasmák is sokfelé elterjedt hazánkban. Fényigényes, közepes vízigényű, jó vízáteresztő, laza talajban gyorsan fejlődik. Jó takarónövény fal előtt, és szoliterként is megállja a helyét. Nagy ezüstös leveleivel díszít, virága jelentéktelen.

Japánfű (Miscanthus sinensis)

A japánfű Kelet-Ázsia nedves rétjeiről, hegyoldalairól került Európa kertjeibe. Impozáns, nádszerű fű, több különböző megjelenésű fajtája van. A felálló szárak csúcsán krémfehér, ezüstösen csillogó, világosbarna vagy barnásvörös bugák jelennek meg, melyek megszárítva sokáig díszítenek a lakásban is.

Terméses virágzatai tél végéig megmaradnak, és különösen jól mutatnak, ha zúzmara borítja őket.

Gyors növekedése miatt válik alkalmassá a "gyorsan csináljunk árnyékot" projekt megvalósítására. Elegendő tavasszal visszavágnunk, mivel egész télen át a kert díszéül szolgál.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöldülő főváros

Ma már közhely, hogy világunk felgyorsult. Valamennyien tapasztaljuk, hogy mindennapjaink napról napra magasabb fordulatszámon pörögnek, ezzel egy időben gyorsabb tempóban pusztítjuk a természetet is. Világviszonylatban fogynak az erdők, csökken a természetes környezet.

Öreg bükk a Stájeroknál

A Kőszegi-hegységben az Országos Kéktúra útvonalon haladva, a Stájer-házak közelében vezet az Öreg bükk Tanösvény. Ha nyugatról az Írott-kő felől, illetve közelebbről a Hörmann-forrástól érkezünk, először ahhoz az állomásához jutunk, ahol forgatható kockák segítségével megismerkedhetünk a Kőszegi-hegységet borító erdők világával.

Türelem erdőt terem

Az erdészek összetartók. Erre jó példa az egri Babocsay utca közössége, ahol évtizedek óta több erdészcsalád él barátságban, kinevelve a következő, erdőt tisztelő generációt. Esténként izgalmas eszmecserék folynak a szakma neves képviselői között.

Batáta, a bakhátak új királya

A nagypapa 5 évvel ezelőtt cukros lett. Berki Mihály és családja ekkor kezdett el kutakodni, vajon mivel lehetne úrrá lenni a betegségen, és valaki a batátát, vagyis az édesburgonyát ajánlotta. Ők lassan, fokozatosan elkezdték termeszteni a növényt. A nagyapa, Plásztán Mihály ma 86 éves és köszöni jól van, a korának megfelelően.

A Facebook-on árulják az amazóniai esőerdőt

Igaz, nem egy tételben, csak részleteiben, de árulják. A BBC újságírói felfedezték, hogy a Facebook Marketplace szolgáltatásán illegálisan árulnak védett esőerdőket Brazíliában. Néhány ajánlat műholdas fényképekkel és GPS-koordinátákkal rendelkezik. Az őslakosok a Facebook-nál reklamáltak.

Hasznos kölcsönhatások a talajban

A talaj összetett élő rendszer, amelyben fontosak a fizikai összetevők és kémiai folyamatok, termékenysége viszont a benne zajló biológiai folyamatoktól függ. Sajátos élővilágát baktériumok, algák, gombák és különböző állatok alkotják az egysejtűektől a gerincesekig, de ide soroljuk magukat a gyökereket is.

Nyitnak az árudák Németországban

A járványügyi intézkedésként bevezetett többhónapnyi leállás után március 1-jén újra kinyithattak a bajorországi virágüzletek, faiskolák és barkácsáruházak.

Készülnek a nőnapi csúcsforgalomra a virágosok

Készülnek a virágüzletek a közelgő nőnapra, amikor napi forgalmuk megtöbbszöröződik. A tapasztalatok szerint ajándékozottanként jellemzően legalább 1000 forintért vásárol egy-egy vevő virágot, többségében hazai termesztésű fréziát, jácintot, tulipánt, nárciszt, illetve az örök klasszikus rózsát, gerberát, szegfűt – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből.

Zöld sziget a Gellért-hegyen

Az idén országos díjat kapott Gellért-hegyi kertjére Molnár István Mihály, cikkünk szerzője. Fajtákról és növényvédelemről osztja meg tapasztalatait.

Éghajlatváltozás miatti módszerváltás a metszésben

Sicz György nyugdíjas békéscsabai kertészmérnök a gyümölcsfái metszését két részben ütemezi be, mivel a most látható jó virágrügy berakódást egy késői fagy megritkíthatja. A klímaváltozás miatt érzékelhető időjárási anomáliák, a rövid időn belül bekövetkező nagy hőmérsékleti különbségek miatt erre számítani kell…