Back to top

Négy százalékkal nőtt a zöldség-gyümölcs fogyasztás az EU-ban

Bár az Európai Unióban továbbra sem éri az átlagos zöldség-gyümölcs fogyasztás az ajánlott napi 400 grammot, biztató növekedést mutatott ki a Freshfel Europe januárban kiadott felmérése. A friss zöldség és gyümölcs termelését, forgalmazását és fogyasztását elemző Consumption Monitor szerint 2017-hez képest 4 százalékos a növekedés.

A tanulmány szerint 2013-2017 átlagánál 5,1 százalékkal több gyümölcsöt fogyasztanak a tagországokban átlagosan, ami 211,8 gramm fejenként és naponta. Ezzel szemben a zöldségfogyasztás némileg csökkent, így 151,9 gramm volt tavaly. A növekedés az ágazat közös erőfeszítéseinek az eredménye, amivel az utóbbi öt évben igyekeztek fölhívni a figyelmet a friss termékek egészségre gyakorolt kedvező hatására.

Fotó: Pixabay
Ez nagyon biztató eredmény, és az eddigi kampányok hatékonyságát mutatja, ugyanakkor meg kell vizsgálni, hogy mi okozta a zöldségfogyasztás visszaesését.

2021 a gyümölcs és zöldség nemzetközi éve,

így még hatékonyabb lehet tudatosítani a fogyasztókban, hogy az egészséges táplálkozás fontos alkotóeleme a friss gyümölcs és zöldség, ezáltal pedig tovább folytatódhat a jelenlegi biztató trend.

A Freshfel folytatja három éve futó FruitVeg4You kampányát és az idén újat is indít, SpeakUp4FruitVeg néven. Ebben nem a fogyasztókhoz, hanem

az Európai Parlament képviselőihez fordul, hogy minden közös politikában támogassák az ágazatot, az európai zöld megállapodás ernyője alatt.

Többek közt a kereskedelmi, fenntarthatósági, élelmiszer-biztonsági, egészségügyi, kutatás-fejlesztési politikákban szeretnének nagyobb teret nyerni az ágazatnak.

Fotó: Pixabay
Szakértők szerint a környezetkímélő termesztésből származó kertészeti termények fogyasztása nemcsak támogatja a fogyasztók egészségét, hanem egyben csökkenti a táplálkozásból eredő környezetterhelést, ezzel pedig

a klímasemlegességet célul kitűző zöld megállapodást is elősegíti.

Az európai szakmai szervezet arra biztatja 200 tagját, hogy 2021-ben támogassák a nemzetközi évet, és a maguk részéről tegyenek meg mindent, hogy az emberek ráébredjenek, mennyire fontos a zöldség- és gyümölcsfogyasztás. A koronavírus-járvány miatt amúgy is előtérbe került az egészségmegőrzés, ami megkönnyíti az üzenet célba juttatását.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshfel.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Célegyenesben a világkiállítás

Közel két éve beszélgettünk legutóbb dr. Kovács Zoltánnal a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosi kinevezésének apropóján. Azóta is folyamatosak a munkálatok: a Hungexpo teljes területe megújul, ahogyan a rendezvény kiemelt vidéki helyszíneinek gyűjteményei is, a szakmai konferenciák és programok kidolgozása pedig jelenleg is zajlik.

Családias pagony

A Rábaköz igazi kis ékszerdoboza a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő Göbös-major. Eldugott zug, ahová az aktív pihenésre vágyók, valamint csendre és nyugalomra kiéhezett városiak egyaránt szívesen jönnek.

Madárodúk és -etetők

A hideg beköszöntével nem szabad megfeledkeznünk a természet apró csodáiról, hazánk énekesmadarairól. Ilyenkor számos példányuk behúzódik a településekre, ott keres élelmet. Ennek apropóján indította útjára madárodú és madáretető kihelyezési akcióprogramját az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás október közepén, Kittenberger Kálmán nagymarosi házában.

Zöld sziget a Gellért-hegyen

Az idén országos díjat kapott Gellért-hegyi kertjére Molnár István Mihály, cikkünk szerzője. Fajtákról és növényvédelemről osztja meg tapasztalatait.

Éghajlatváltozás miatti módszerváltás a metszésben

Sicz György nyugdíjas békéscsabai kertészmérnök a gyümölcsfái metszését két részben ütemezi be, mivel a most látható jó virágrügy berakódást egy késői fagy megritkíthatja. A klímaváltozás miatt érzékelhető időjárási anomáliák, a rövid időn belül bekövetkező nagy hőmérsékleti különbségek miatt erre számítani kell…

A magyar akácméz „titka”

A világon sehol másutt nincsenek a magyarországihoz fogható hatalmas, egybefüggő akácos állományok, melyek azonban nemcsak ebből a szempontból tekinthetők különlegesnek. Értéküket növeli, hogy a fák virágaiból hazánk egyik keresett exportcikke, az akácméz készül, mely 2014-ben került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, s amely nemcsak a fogyasztók, hanem a méhészek szívéhez is közel áll.

Ugrólovak sérülésmentesen

A World of Showjumpingon jelent meg egy érdekes cikk dr. Jan-Hein Swagemakers tanácsaival, aki 2009-től a német díjugratócsapat állatorvosa, FEI-állatorvos, saját klinikával is rendelkezik, emellett ló-kiropraktőr is. Arról beszélt, hogyan lehet elkerülni egy kis odafigyeléssel az amúgy nagyon gyakori, tipikusan az ugrólovakat veszélyeztető sérüléseket.

Jelentősen bővül az ökológiai gazdálkodás területe Magyarországon

Világviszonylatban is jelentősnek számít az ökológiai gazdálkodásba vont terület nagyságának bővülése Magyarországon - közölte az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) hétfőn az MTI-vel.

Magyarország lemaradt a drónok üzleti célú hasznosításában

Nemzetközi színtéren a pilóta nélküli repülőgépek üzleti és ipari alkalmazásában számos országban és szinte minden iparágban komoly fejlődés ment végbe az elmúlt évtizedben. A magyar drónökoszisztéma mindeközben visszafogott mértékben fejlődött, ami komoly lemaradást okozott – áll a PwC Magyarország elemzésében.

Szorongásra ölelgessünk tehenet

Az ötlet egyszerű: Öleljen meg egy tehenet, hogy megfeledkezzen a problémáiról. A tehenek ölelése lassan világméretű wellnesstrend lesz - Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Svájcban és az USA-ban már van néhány farm, amely ilyen szolgáltatást kínál. Az indiai Gurugramban egy civil szervezet nyitott „bújjuk a tehénhez” központot - írja az India Times nyomán az interestingengineering.com.